Kan ik dat wel betalen? Jazeker kun jij dat ook betalen!

Kan ik dat wel betalen?

Ook elke maand dagen over maar is je geld op?

Klinkt dit als een oude koe uit de sloot? Lees toch even verder.

Heb je een mooi inkomen en je kunt er van leven, maar meer ook niet? Dat is eigenlijk gek!

Je wilt dingen in je leven die duurzamer en gezonder zijn… Bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak of gezonder eten. Maar…

  • Je hebt hier geen geld voor,
  • sparen lukt niet,
  • en je wilt ook niet (meer) lenen?

Ik snap je! Ik hoor vaak mensen zuchten: ‘Leuk zo’n gezonde en duurzame lifestyle maar dat is voor mijn dus niet weggelegd’.

Dit zeg of denk je misschien zelf ook wel regelmatig.

Maar toch, het knaagt… Want je wilt wel graag jouw gezin iets voorschotelen waarbij je ook écht weet dat het ze helpt om gezond en energiek te blijven en dat je dan ook nog een beter voor het milieu zorgt.

Ik nodig je van harte uit om van dit knagende gevoel af te komen, want ook jij kunt hierin stappen zetten!

Ik onthul alle ‘geheimen’ van hoe ook jij je geldstroom kunt managen en wél een gezonde en duurzame lifestyle kunt hanteren.

Waarom kan ik je helpen

Ronny had tot 2015 een solide inkomstenstroom per maand voor hem en zijn twee opgroeiende kinderen. Aan het einde van de maand werd toch regelmatig het inkomen met iets uit de spaargelden aangevuld. Niet echt de bedoeling natuurlijk…

Ik, Monique, had in 2015 voor mezelf een begroting van rond bijstandsniveau voor mijn vaste – en variabele uitgaven. En toch at ik biologisch, reed ik elektrisch en had mijn huis zonnepanelen. Dat kon ik doen doordat ik sinds jaar en dag consequent een paar dingen doe met mijn geld. Onder meer: ik houd bij wat ik binnenkrijg en wat er uitgaat en ik vraag me zeer regelmatig of mijn geld gaat naar dingen die ik echt belangrijk vind. Zo kon ik zelfs als student sparen terwijl ik al op mezelf woonde.

Toen ik in 2015 mijn leven ging delen met Ronny hebben wij ook onze financiën samengevoegd. De twee stijlen van budgetteren hebben we onder de loep genomen en er iets gezamenlijk van gemaakt.

Wat Ronny nooit had kunnen verzinnen was dat hij nu een mond extra te voeden had maar toch een dag mínder kon gaan werken.

De inkomsten zijn door minder te werken vanzelfsprekend teruggelopen. Mijn eigen yoga-praktijk in Brabant stopte uiteraard ook toen ik verhuisde naar Friesland. Dus mijn inkomsten verminderde niet, ze stopte zelfs!

Er kwam heel veel minder binnen en het gezin groeide naar vier personen. Hoe konden wij dan in plaats van elke maand geld uit je spaarpot halen, een situatie creëren waarin we elke maand gingen sparen? Daarover vertel ik graag zodat jij ook op deze manier naar je inkomsten en uitgaven leert kijken.

Benieuwd hoe jouw financiële stroom kan veranderen?

Wat gaan we doen?

Of je nu veel of weinig verdient doet er niet toe. Maar geld stroomt soms zonder dat je er goed zicht op hebt. Door hierin wél inzicht te krijgen kun je structureel besparen. En door tijdig acties te zetten op jouw geld dat stroomt naar dingen waar jij eigenlijk helemaal niet blij van wordt, groeit de geldstroom voor dingen die jou wél gelukkig maken!

Je moet daarom niet zomaar lukraak bezuinigen op zomaar wat dingen. Dat is de kaasschaafmethode en die werkt niet. Overal iets af geeft een gevoel van overal net tekort komen. Dat wil je nu juist niet!

Voordat je over je geld gaat nadenken ga je daarom eerst nadenken over wat echt heel belangrijk is in jouw leven. Hierdoor kom je er achter waar je meer en waar je minder geld aan wilt uitgeven.

Je gaat een gelukkiger gevoel krijgen en je gaat structureel meer geld over houden voor wat er voor jou echt toe doet. Dat wil jij toch ook?

Omdat je minder geld gaat uitgeven aan dingen die minder belangrijk zijn, houd je dus geld over.

Waarom het heel handig is om dit in de vorm van een training te doen en niet alleen hiermee te ploeteren?

Je moet een oud denk en doe patroon doorbreken, als je dat allen doet ligt de macht der gewoonte op de loer. En bovendien loop je het risico dat als je alleen aan de slag gaat je hoogst waarschijnlijk alle fouten maakt die velen vóór jou ook al maakten. Dat is niet nodig! Het leuke is dat je ze niet zelf hoeft te maken om er toch lering uit te kunnen trekken. Voorbeelden van al gemaakte fouten zijn:

  • Zomaar overstappen van energieleverancier kan heel nadelig zijn. Je moet hier altijd even een rekensommetje voor maken. En dan het lukt het eigenlijk altijd wel om binnen een jaar een goed moment te kiezen en zo minder geld kwijt te zijn aan je energieleverancier.
  • Zo is dat ook met verzekeringen of welk financiële product ook. Soms moet je ze zo houden, maar je moet er wel kritisch naar kijken. Klopt alles nog zoals jij dat wilt? Let wel op! Want er zijn soms consequenties waar je pas achter komt bij het doen van je belastingaangifte.

We gaan ook iets doen met (ont)spullen en kleding. Want als je bijv. voor duurzame gezonde voeding wilt kiezen dan wil je niet dat ondertussen je kledingkeuze en je spullen de aardbol alsnog uitputten. Dat zou dweilen met de kraan open zijn. En bovendien zijn zowel kleding als spullen in hoge mate verantwoordelijk voor geld dat bijna onopgemerkt wegstroomt. Als je dat niet meer wilt maar er wel op en top goed uit wilt zien én omringt wilt zijn met spullen die echt bij jou passen? Doe dan mee! We gaan elkaar helpen en inspireren.

Nieuwsgierig

Ik kan me voorstellen dat je nieuwsgierig bent hoe wij onze financiën hebben gestroomlijnd en een duurzaam en toch luxe en rijker leven hebben gekregen dan voorheen! Wij snappen dat jij dat ook maar al te graag wilt!

We delen (online in een besloten groep) de bevindingen met elkaar. De concrete getallen houd je voor jezelf tenzij jij er graag inzicht in wilt geven.

Aan de slag voor jouw dagelijkse kost