Ooit gehoord van spelt risotto? Het is bij ons te koop, en het komt van biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud uit Kloosterburen (Gr.) Dat wil je toch proberen?!

Recepten gekregen via Fenna & Ale Havenga van Biologisch akkerbouwbedrijf landgoud in Kloosterburen (Gr.)

Spelt-risotto met asperges

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 300g spelt
  • 1 rode ui in kleine stukjes
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1/2 courgette in schijfjes
  • 250g champignons in schijfjes
  • 250g asperges
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 blaadje laurier
  • 250ml droge witte wijn
  • 300ml kippenbouillon ( of groente)
  • 200g geraspte parmezaan
  • 2el kokosolie

Zo maak je het:

Fruit de ui in een braad pan. (Advies van Jouw Dagelijkse Kost: liefst eentje zonder teflon laag vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s.)

Voeg de spelt en knoflook toe en laat gedurende 2-3 minuten stoven op een laag vuurtje. Doe de wijn, de asperges en de kruiden erbij en laat sudderen op een middelhoog vuur tot de wijn net verdampt is.

Voeg nu de bouillon toe samen met de courgette en de champignons. Laat sudderen op een laag vuurtje en roer af en toe.

Haal de pan meteen van het vuur, zodra de bouillon verdampt is. Voeg nu de parmezaan toe en kruid met peper en zout. Eet smakelijk!

Speltotto met koolraap

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 liter groentebouillon
  • 20 g boter
  • 2 el koolzaad- of olijfolie
  • 2 middelgrote uien, gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 350 g koolraap, geschild en in blokjes van 1 cm
  • 300 g parelspelt (of parelgort)
  • flink handje peterselie, fijngesneden
  • 50 g Parmezaanse, harde geiten- of andere harde kaas met volle smaak, geraspt, plus extra voor eroverheen
  • paar raspjes nootmuskaat
  • zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:

Breng de bouillon in een kleine pan aan de kook en houd op een erg laag vuurtje zacht aan de kook.
Smelt de boter en olie in een grote pan op middellaag vuur. Doe de ui erin en fruit 10 minuten, al roerend, tot de ui zacht is. Voeg de knoflook en koolraap toe en roer een paar minuten door.

Doe dan de spelt (of gort) in de pan en roer een paar minuten, zodat alle granen bedekt zijn met boter en olie.

Nu voeg je steeds een kwart van de bouillon toe, zoals je ook bij risotto doet. Roer veel en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige kwart is geabsorbeerd. Na ongeveer 25 minuten moet alle bouillon gebruikt zijn en moet de spelt (gort heeft wat langer nodig) gaar zijn, maar ook nog een beetje bite hebben. De koolraap zal dan ook helemaal gaar zijn.

Roer de peterselie en geraspte kaas erdoor. Voeg zout, veel zwarte peper en een paar raspjes nootmuskaat toe. Dien op, met extra geraspte kaas eroverheen. Een knapperige groene salade past hier perfect bij.

(Uit: Vegi het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall)