Heeft u ook oliebollenmix?

Nee, roep ik gelijk. En dan bedenk ik me... Want natuurlijk heb ik eigenlijk wel oliebollenmix, je moet het alleen zelf nog even mixen...

Het concept van onze winkel is dat we duurzamer gaan eten. Dan is het belangrijk te weten wát we eten.

We leren mensen hoe ze zonder pakjes en zakjes kunnen koken. Dan is het natuurlijk juist super leuk als je ze ook kunt vertellen dat je zelf in een handomdraai de heerlijkste oliebollen maakt met allemaal lokale en duurzame ingrediënten.

Niet dat dan een oliebol opeens gezond wordt natuurlijk, maar toch. Je begrijpt ons vast wel

Oliebollenbeslag

50 g boter
500 ml melk
1 zakje gedroogde gist
1 ei
500 g bloem
1 mespuntje zout

Traditionele oliebollen

125 g rozijnen
75 g krenten
1 appel, Jonagold

Smelt de boter, verwarm de melk tot handwarm en los de gist, het ei en de boter erin op.
Roer de bloem en het zout door het beslag en meng goed door.
Wel de rozijnen en krenten circa 30 minuten in warm water.
Schil de appel en snijd in blokjes.
Meng de rozijnen, krenten en de appel door de helft van het beslag. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek of plastic op een warme plek.
Verwarm de olie voor tot 180 °C.
Doe voordat je het beslag eruit schept eerst de lepel in de olie. Zo komt er een laagje vet omheen en gaat het scheppen makkelijker.
Laat de oliebollen 5 tot 6 minuten frituren en vervolgens op een papiertje uitlekken. Je kunt de oliebollen tenslotte bestrooien met poedersuiker.
Het opwarmen en bewaren van gebakken oliebollen

Wie eenmaal een voorraad oliebollen heeft gebakken, eet ze zelden allemáál meteen op. In het kader van ‘wie wat bewaart die heeft wat’, wil je ook wat oliebollen bewaren voor een later moment.

Is de oliebol zacht en niet meer zo knapperig, dan kun je de oliebollen makkelijk opwarmen in de oven, legt hij uit. Om de oliebollen goed te bewaren, laat je ze eerst afkoelen. Daarna kun je ze tot twee dagen buiten de koelkast opbergen in een luchtdichte verpakking. Wil je de oliebollen opwarmen, verwarm de oven dan voor op 180-200 graden en bak de oliebollen 3-4 minuten, zonder poedersuiker, af.