De Aardpeer of topinambour.

De aardpeer komt oorspronkelijk uit Amerika is een verrassend veelzijdige groente, die met uiteenlopende smaken te combineren is. Ze is familie van de zonnebloem en niet van de aardappel.

De Aardpeer of topinambour.

De aardpeer komt oorspronkelijk uit Amerika is een verrassend veelzijdige groente, die met uiteenlopende smaken te combineren is. Ze is familie van de zonnebloem en niet van de aardappel. Ze wordt 2 tot 3 meter hoog en heeft kleine gel zonnebloemen. Alleen de knollen zijn eetbaar.
De aardpeer kan op veel verschillende manieren bereid kan worden en is goed te combineren met andere groenten. Je kunt ‘m rauw eten, koken, bakken, in de oven bereiden, stoven, pureren, stomen, er soep van trekken en zelfs frituren.

Jonge aardperen hoeven niet geschild te worden. Het schilletje is erg dun en kan gewoon gegeten worden. Boen ze schoon met een groenteborstel. Ze smaken licht zoet en sommigen vinden ze wat nootachtig. Rauw zijn ze vrij sappig, mitst erg vers.
Oudere exemplaren kun je beter wel schillen, zeker als je ze rauw wilt eten. Je kunt ook na het koken de schil er afhalen.
Leg ze na het schillen in water met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan.

Aardpeer is rijk aan ijzer, fosfor en vitamine B1. Verder bevat het voor een groente relatief veel kilocalorieën (82 per 100 gram, dus nog steeds erg weinig), hetgeen vooral komt door koolhydraten.
Ook bevat het veel onverteerbare suikers, in de vorm van het koolhydraat inuline. Dat bevordert de werking van de darmflora, maar kan bij overmatige consumptie wel leiden tot winderigheid. Dus voorzichtig beginnen.

Tips:
1. Vervang in je stamppot een deel van je aardappels eens door aardperen.
2. Rooster aardperen, met rozemarijn, knoflook en ui met wat olie in de oven.
3. Maak aardperenpuree.

Zijn aardperen nu goed of vervelend voor de darmen?
Aardperen zijn goed voor de darmen. In aardperen zit inuline.
Inuline is een koolhydraat dat niet kan afgebroken worden in de dunne darm, het kan dus niet doorheen de dunne darmwand naar het bloed getransporteerd worden. Inuline vervolgt m.a.w. zijn weg naar onze dikke darm.
In onze dikke darm wordt inuline door goede darmbacteriën gefermenteerd. De goede darmbacteriën voeden zich dus met inuline en kunnen zich nu snel en goed vermenigvuldigen. Onze darmflora wordt gezonder, jippie!
Maar… een fermentatieproces betekent ook: er worden gassen (en vetzuren) gevormd, voornamelijk waterstofgas, methaan en koolstofdioxide. Die gassen kunnen leiden tot geborrel en gerommel in onze darmen. Om die reden wordt vaak met de vinger naar aardperen gewezen als zijnde… slecht voor de darmen, maar dat zijn ze dus niet.

Wist je verder dat:

  • vooral de bacteriestammen bifidobacterium, lactobacillus en bacteroides smullen van inuline?
  • inuline ook licht ontwormend werkt?
  • inuline je darmmilieu minder zuur maakt?
  • inuline in je darmen ervoor zorgt dat er meer calcium opgenomen wordt?
  • de vetzuren die bij de fermentatie gevormd worden (voornamelijk azijnzuur, boterzuur, propionzuur) korte ketenvetzuren zijn die, zo blijkt uit onderzoek bij dieren, kunnen leiden tot voorkomen van darmkanker en tot een daling van de cholesterolspiegel?
  • inuline (naast creatinine) gebruikt wordt om de nierfunctie te meten? Dit omdat de stof (zonder omzettingen of resorptie) door de nieren volledig gefilterd wordt.
  • inuline slecht oplost in koud water? Het vormt dan een soort gel. Deze gel beschermt de plant tegen bevriezing. Dat verklaart waarom inuline in hoge mate aanwezig is in planten waarvan we in het koudere jaargetijde de wortels oogsten, zoals… aardperen.
  • de gel die zich vormt, als je inuline oplost in water, als vet aanvoelt in je mond en inuline daarom als vetvervanger in melk, desserts en dressings gebruikt wordt?
  • inuline het meest aanwezig is in de wortel van grote klis (45%), verder veel in aardperen en cichorei (14% in beide) en verder ook in yacon, schorseneren, dahlia’s, paardenbloem, prei, ui (3%), knoflook (8%), arrowroot, bataat, artisjok, …?

Betekent dit dan dat we met zijn allen aan de aardperen moeten? Nee, uiteraard houd je rekening met je eigen darmconditie, met de gevoeligheid van je lichaam.

Maar… als je ze kunt verdragen: geniet met volle teugen van deze heerlijke winterse knolletjes!

Uit: Van aardebloesem, eetbare planten. Van facebook

(Op www.vriendenvandeaardpeer.nl vind je nog veel meer informatie)