Kinderarts Ellen van der Gaag van Ziekenhuisgroep Twente heeft onderzoek gedaan.

Ze wilde promoveren in maart 2020, maar dat lukte niet vanwege het coronavirus...

Toevalligerwijs is haar onderzoek wel erg actueel en bruikbaar in deze tijd! Het belang van onder meer minimaal 5 keer in de week groene groente voor kinderen!

En blijven we niet allemaal een beetje kind?! Dus het kan ook voor volwassenen geen kwaad hoor. 😉  (Dat laatste hebben wij zelf zonder wetenschappelijk onderzoek, maar met ons boerenverstand, als conclusie getrokken hoor. Zeggen we er even eerlijk bij.  Wij gaan altijd op ons boerenverstand af namelijk. Lees hier meer over de voordelen van de diversiteit aan groene groente.)

Jij kunt groene groente redden!

Want het tweede toeval wil dat Gosse van It griene libben, excellente biologische groen groente kan oogsten deze week. Eigenlijk bedoeld voor de horeca, dus tja…

Je kent inmiddels het verhaal! Het is hoogtijd om groene groente te redden van de verspilling. Nu eet je alle groente natuurlijk het liefst vers, maar met bladgroente is dat zeker zo. Het blijft door de zorgvuldige verpakking echt wel een aantal dagen tot een week goed in de koeling hoor, maar toch verkopen we het jou het liefst zo snel mogelijk na de oogst.

Hij komt het donderdagmiddag brengen. Dus je kunt het het beste einde van de middag tot 19.00 komen kopen. Of vrijdag natuurlijk, dat kan ook nog prima!

Het gaat om raapsteeltjes (bosjes van 100 gr), mesclun (een slamix) en rucola (beide in porties van 100 gram), samen voor € 6,00 en los voor € 2,25.

We kunnen er op jouw verzoek wat aardappeltjes, uitjes en sjalotjes bij van Timpelsteed (ook biologisch natuurlijk.) aan toevoegen. En vanzelfsprekend hierbij wat recept-ideetjes voor de raapsteeltjes.

Zo kun jij echt hele lekkere maaltijden klaarmaken.

En is het wat te veel? In deze tijd kun je mensen echt verrassen met een kant en klaar bordje eten of een verrukkelijke salade. In elke buurt, wijk of dorp zijn nu wel mensen te vinden die je op deze manier een hart onder de riem kunt steken.

Dus neem gerust lekker ruim en verwen anderen in je buurt! (foto’s en berichtjes delen met  vermelding van @jouwdagelijksekost op de socials is altijd leuk en inspireert anderen jouw goede voorbeeld te volgen.)

Receptideetjes

We hebben alvast wat recepten voor de raapsteeltjes voor je uitgezocht en wat weetje en feitjes over de groente bij elkaar gezocht. De toepassingen van de mesclun (een slamix) en de rucola zijn vast al bekent bij jullie. Je maakt er in een handomdraai lekkere salades van op jouw eigen manier en met jouw eigen keuze aan toevoegingen. De rucola kan ook nog tot een pesto omgetoverd worden.

Raapstelen, inspiratie gehaald van groenegroente.nl:

Raapstelen zijn de jonge bladeren en bladstelen van bepaalde koolsoorten. Omdat het eigenlijk de eerste bladeren zijn die er na de winter van de planten kunnen worden gehaald, is raapsteel een typische lentegroente.

Het is daarbij ook een groente die qua smaak erg voorjaarsachtig aandoet. Mooi fris en knapperig, met een klein beetje pit, zoals van mosterd of rucola. Ook kun je bij sommige soorten een kleine bittere noot proeven. De bladeren doen nog het meeste denken aan bijvoorbeeld jonge spinazie of rucola.

Voedingswaarde

Raapstelen zijn niet enkel erg lekker, maar ook nog erg gezond. Ze bevatten amper calorieën (rauw slechts 17 kilocalorieën per 100 gram!), maar wel uitstekende hoeveelheden bètacaroteen, foliumzuur en enkele andere antioxidanten. Daarnaast zijn ze rijk aan sporenelementen; onder meer de gehaltes aan ijzer en calcium zijn relatief hoog. Ook bevatten ze opmerkelijk genoeg erg veel eiwitten, althans voor een groente: circa 3,8 gram per 100 gram.

Schoonmaken en snijden

Het schoonmaken en snijden van raapstelen gaat in drie eenvoudige stappen:

  • Zoek de mooie blaadjes en snijd de wortels weg
  • Was de raapstelen goed in koud water.
  • Snijd de groente in niet te kleine stukken; de bladeren iets grover dan de bladstelen.

Hierna kun je de raapsteeltjes verder bereiden.

Raapstelen bereiden: hoe moet je raapstelen klaarmaken?

Raapsteel kun je koken, er soep van maken, ze wokken of roerbakken, kort stoven of gewoon rauw eten, bijvoorbeeld in salades. We behandelen elke bereidingswijze hieronder apart.

Koken

Raapstelenstamppot. Hoofdgerecht voor vier personen. Neem 1-1,2 kg aardappelen, 1,5 kg raapstelen. Kook de aardappelen en maak van de aardappelen, melk een dikke aardappelpuree – er komt waarschijnlijk nog vocht uit de raapstelen. Snijd de raapstelen in stukjes en was ze. Houd een paar handjes achter en kook de rest. Giet het goed af en meng het door de aardappelpuree.  Meng dan de rauwe raapstelen hier voorzichtig doorheen. Afmaken met peper, zout en nootmuskaat. Serveren met verschillende noten als je het gerecht vegan wilt houden. Tip: je kunt het ook geheel met rauwe raapstelen maken; rauwe raapstelenstamppot. Ten opzichte van de variant met gekookte raapstelen (zie recept 1 hierboven) bevat deze stamppot minder groente, maar dat maakt ‘m ook meteen een stuk betaalbaarder als je de raapstelen in de winkel moet kopen. De bereiding is overigens verder hetzelfde. Reken in totaal 400 gram raapstelen, snijd vooral de bladstelen vrij fijn zodat de stamppot als geheel niet ál te knapperig is en meng ze er pas doorheen direct voor het opdienen.

Raapstelensoep bereiden. Voorgerecht voor vier personen. Snipper een ui en fruit deze zachtjes aan zonder teveel te kleuren in wat olijfolie. Was en snijd intussen 200 gram raapsteeltjes. Voeg de raapstelen toe aan de ui als deze glazig is en laat ze in enkele minuten op middelhoog vuur slinken. Voeg dan 1 liter bouillon toe en laat de raapstelen 15 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer en meng er voor het opdienen nog ca. 100 ml room door. Afmaken met wat peper. Tip: eventueel garneren met een handje verse bieslook of peterselie.

Wokken of roerbakken

Het enige aandachtspunt als je deze groente gaat wokken of roerbakken is eigenlijk dat er veel vocht uit kan komen, dus zorg dat je een flinke pit op je fornuis hiervoor over hebt of wok enkel kleine porties. De groente is binnen 2-3 minuten gaar.

lenteomelet met raapstelen. Lunchgerecht voor vier personen. Klop zes eieren heel kort los met peper, zout en een scheut melk en voeg er 50 gram hamreepjes aan toe. Snipper een sjalot en fruit die in wat olijfolie in een koekenpan zacht en glazig. Neem 100 g raapstelen, was ze en snijd ze in stukjes en bak ze op hoog vuur enkele minuten tot ze geslonken zijn en er geen plassen water meer uitkomen. Voeg de eieren toe, meng het geheel even grof en laat de omelet gaar worden. Heerlijk met een sneetje ouderwets bruin brood.

Vegetarisch of veganistisch? Bak er een pannenkoekje van met jouw lievelingsmeel of bloem

Raapstelen stoven

Stoven is een mooie manier om raapstelen meer smaak mee te geven. Bak ze kort op en laat ze daarna in het eigen vocht op laag vuur gaar stoven. Voeg eventueel nog wat extra bouillon, witte wijn of iets dergelijks toe, en kruiden naar wens. Zo zijn ze in 10-15 minuten kooktijd gaar. Dit is een uitstekende manier om raapstelen te bereiden als je ze bijvoorbeeld in een pastagerecht wilt verwerken.

Raapstelen rauw in gerechten verwerken

krachtige salade met raapstelen. Bijgerecht voor vier personen. Neem 150 gram raapstelen, snijd ze in grove stukken, was ze en maak ze goed droog. Rooster 3 el pijnboompitten (variatie: 75 g uitgebakken spekjes gaat ook prima hierbij, maar dat is dan alleen voor de flexitariers onder ons) en snijd 6 zongedroogde tomaten in stukjes. Neem 50 g schilfers Parmezaanse of een andere pittige, zoute kaas. Of denk eens aan olijfjes, niet lokaal, wel gezond en lekker. Schaafsel van noten die je licht zout is ook een aanrader.

Doe de raapstelen in een grote slakom, voeg de pijnboompitten, tomaten, Parmezaan of het vegan alternatief van jouw voorkeur, toe. Meng in een apart bakje 4 el olijfolie (liefst extra vergine) en 2 el balsamico-azijn of 2 el citroensap en wat zout en peper. Giet deze over de salade en meng het geheel. Tip: deze raapstelensalade gaat uitstekend bij iets vettigere, krachtige gerechten, zoals bijvoorbeeld pasta carbonara.

Tips en variaties

Raapstelen zijn erg gezond, maar om aan je dagelijkse portie groente te komen moet je er wel veel van nemen, omdat deze groente erg slinkt bij het bereiden. Reken op 300-400 gram rauwe groente per persoon voor een hoofdgerecht waarbij je het gekookt, gewokt of gestoofd serveert, en op ongeveer 125 gram indien het rauw wordt opgediend. Voor voorgerechten kun je de helft rekenen.
Raapstelen bewaren gaat het beste in de koelkast, in een open plastic zakje. Vers blijven ze daar enkele dagen goed in de groentelade. Langer bewaren gaat ook: raapstelen invriezen is goed mogelijk. Je kunt het dan alleen niet meer voor rauwe toepassingen gebruiken, maar enkel nog gekookt of gestoofd, of in de wok. Voor het invriezen eerst kort (2 minuten) blancheren, daarna direct invriezen; zo blijven ze tot zes maanden goed. Bij het uitvriezen niet eerst ontdooien maar direct in de hete pan.
Soms verleppen raapstelen. Dat hoeft de smaak niet in de weg te zitten. Als er nog wortels aan zitten kun je ze behandelen als snijbloemen: zet ze voor bereiding een uur lang in koud water. Of leg ze gewoon in een bak koud water. Net als bij sla peppen de blaadjes daar vaak echt van op.