Deze grote, bonkige knollen associeer je misschien niet direct met vitamines en mineralen, maar toch zitten ze er in ruime mate in. Knolselderij is namelijk heel gezond.

Informatie van groengroente.nl

De groente bevat gekookt slechts 27 kilocalorieën per 100 gram en een prima hoeveelheid voedingsvezel. Ook zit er onder andere relatief veel vitamine B6, C en K in en sporenelementen zoals fosfor.

Overigens is deze groente niet voor iedereen zo gezond. Selderij bevat bepaalde allergenen die bij sommige mensen een ernstige overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken. Ook knolselderij bevat die allergenen. Daarom moet je deze groente niet voorzetten aan mensen met een selderijallergie.

Wat kun je er mee doen?

Van alles! Naast een pureetje wat we zelf vak doen (je vindt een recept op groengroente.nl) Kun je ook: Bakkne, stoven of zelfs frituren!

Bakken

Als koolhydraatarm alternatief voor aardappelen is deze groente prima geschikt. Gebakken knolselderij kan bijvoorbeeld heel dicht in de buurt komen van gebakken aardappels, zoals met de basisbereiding hieronder.

Krokant gebakken knolselderij.
Bijgerecht voor vier personen. Schil 1 selderijknol in regelmatige dobbelsteentjes. Verhit een laagje olie of boter in een ruime koekenpan (of twee; als de blokjes niet een beetje los kunnen liggen gaan ze soms aan elkaar kleven). Bak de blokjes op halfhoog vuur krokant en gaar. Dat duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. Afkruiden met zout en direct serveren.

Stoven

Als je met deze groente een krachtig winters gerechtje wilt maken, is stoven een uitstekende bereidingswijze. Bak bijvoorbeeld eerst wat spekjes uit, voeg knolselderijblokjes en wat vocht toe en laat het geheel zachtjes stoven tot de blokjes zacht zijn en maximaal veel smaak hebben opgenomen. Of kies voor een vegetarische optie, zoals bij het recept hieronder.

Gestoofde knolselderij.
Bijgerecht voor vier personen. Snipper twee sjalotjes en doe ze samen met wat olie of boter in een brede pan. Laat ze op maximaal halfhoog vuur in 10 tot 15 minuten zacht, zoet en glazig worden. Schil intussen een knolselderij en snijd ‘m in blokjes. Voeg de blokjes toe en laat ze enkele minuten meebakken. Giet er dan circa 100 ml groentebouillon bij, tot de blokjes bijna onderstaan. Laat ze in ongeveer 20 minuten gaar worden tot al het vocht is verdampt. Kruid naar smaak met zout en peper.

Frituren tot friet of chips

Je kunt knolselderijfrietjes prima in de oven maken, maar voor het beste resultaat is frituren een must. En voor chips is het de enige manier. Met de twee recepten hieronder maak je het soort frietjes waar je (zelfgemaakte) mayonaise bij eet en het soort chips dat je in een bakje serveert en als snack eet.

knolselderijfriet. Snack of bijgerecht voor vier personen. Breng een ruime pan water aan de kook. Schil een kleine knolselderij (700 gram). Snijd in plakken van ongeveer 0,5 centimeter dik en snijd die plakken in even lange staafjes, zodat je mooie gelijkmatige frietjes krijgt. Doe de frietjes in het kokende water en blancheer ze 2 tot 3 minuten. Giet af en laat uitdampen. Verhit intussen de olie in een frituurpan tot 180 graden. Bak de frieten in 2 tot 3 porties goudbruin en knapperig; dat duurt ongeveer 3 tot 4 minuten. Even laten uitlekken op keukenpapier en bestrooien met zout naar smaak. Serveertip: met mayonaise.
Recept 8: knolselderijchips. Snack, circa 4 porties. Schil een halve knolselderij (ongeveer 300 gram). Snijd in plakken van 3 centimeter dik, en snijd die vervolgens in repen van dezelfde dikte. Je kunt ze eventueel nog verder bijsnijden tot ze rond (cilindervormig) zijn. Snijd die met een keukenmachine, mandoline of eventueel de hand in dunne chipsplakjes. Verhit de frituurpan tot 175 graden en frituur de plakjes in 3 tot 4 minuten krokant en goudbruin. Doe dat in vier tot zes kleine porties en roer tussendoor met een schuimspaan om te voorkomen dat de chips aan elkaar kleven. Even laten uitlekken op keukenpapier en zout naar smaak toevoegen. Variatie: schaaf een halve of een kwart knol in linten en frituur die krokant. Gebruik ze bijvoorbeeld als garnituur voor soep of als een verrassende krokante toets bij een hoofdgerecht.