Voor mensen die ook graag onverpakte en lokale boodschappen willen doen heb ik een smakelijk en voedzaam recept dat erg leuk is om te maken.

Voor mensen die ook graag onverpakte en lokale boodschappen willen doen heb ik een smakelijk en voedzaam recept dat erg leuk is om te maken.

Het is gebaseerd op een vegetarisch gerecht uit de jaren zeventig dat mijn moeder graag maakte. De toen hippe zilvervliesrijst heb ik vervangen door de nu hippe biologische spelt risotto van Landgoud. Bij Jouw Dagelijkse Kost kun je behalve de spelt ook de linzen zelf scheppen die je voor dit recept nodig hebt, net als de uien, zuurkool enzovoort. Ook voor de zuivel die nodig is voor dit recept kun je hier goed terecht, heerlijk lokaal allemaal. Mocht je daar niet helemaal alles vinden, veel onverpakte en biologische andere ingrediënten vind je bij Bio bij Jansen aan de Verlengde Schrans die zo mogelijk ook lokale boodschappen heeft.

Wat heb je nodig?

– kopje spelt risotto
– kopje bruine linzen
– twee kopjes zuurkool uit het vat
(en naar smaak vermengd met ananasstukjes uit een blikje)
– grote ui
– twee tenen knoflook
– rode paprika
– halve liter Griekse Yoghurt (als je ietsje een zuurtje wilt) of kwark (als je ietsje een zoetje wilt)
– kopje (of twee) geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 190 graden. Kook de spelt samen met de linzen in acht minuten gaar in kokend water. Snij intussen de ui, knoflook en paprika fijn. Meng dit mengsel met het gare en uitgelekte spelt-linzenmengsel.
Vul een ovenschaal in lagen:
– uien-linzenmengsel
– Griekse yoghurt en/of kwark
– geraspte kaas
– zuurkool
– uien-linzen mengsel
– Griekse Yoghurt en/of kwark
enzovoort.
Eindig met kwark en kaas en zet het een dik halfuur in de oven.

Je kunt de zuurkool met iets erdoor (appel kan bijvoorbeeld ook) er ook los bij eten als een salade. Ook lekker.

Lekker ite!