Meiraap en/of herfstraap
De naam meiraap verwijst dat de raap in het voorjaar geoogst wordt. Er blijkt ook een variant te bestaan waarbij de raap in het najaar wordt geteeld, deze heet dan ook herfstraap. Die ligt hier dus nu. ;-)

(Inspiratie van dehippevegetarier.nl, groentegroente.nl en 24kitchen.nl)

Meiraapjes kunnen onderverdeeld worden in drie verschillende rassen:

 • Platte witte mei: een platte witgele knol met groene kop
 • Italiaanse roodkop: witte ronde knol met rood/paarse kop
 • Sneeuwbal:witte ronde knol

Wij verkopen de ronde knol.

Meiraapjes in binnen- en buitenland
De oorspronkelijke habitat van de meiraap is het Middellands zeegebied en waarschijnlijk ook Pakistan en Afghanistan. En ook in de keuken van de Grieken en Romeinen waren de meiraapjes een geliefde groente, niet op z’n minst om de geneeskrachtige werking tegen aandoeningen aan de luchtwegen, de huid en… zweetoksels. Vroeger werd meiraap in Nederland veel gegeten tijdens de oorlog en bij slechte oogst. Het werd op grote schaal geteeld in de kop van Noord-Holland en was het een exportproduct. Tegenwoordig is het in Nederland, door de komst van de aardappel, een vrij onbekende (vergeten) groente. In Frankrijk en met name in België is de meiraap wel met grote regelmaat terug te vinden op het menu. Meiraap groeit makkelijk op voedingsarme grond en kan tegen vrieskou. Het groeit het beste op lichte kleigrond, wat veel voorkomt in België.

Recept: Gesmoorde meiraapjes

Meiraap kan je zowel rauw als bereid eten. Rauw lijkt de smaak op die van de radijs, al is het minder scherp. Meiraapjes hoeven niet geschild te worden en hebben een korte bereidingstijd nodig.

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

 • 500 gram meiraapjes
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 1 rode ui
 • 2 takjes platte peterselie
 • 2 takjes dragon
 • roomboter
 • balsamico-azijn
 • peper en zout

Maak de meiraapjes schoon en haal aan de onder- en de bovenkant het kapje van de knol eraf en snij ze in partjes. Pel en snij de rode ui in kleine stukjes en verdeel de gesneden ui in twee aparte schaaltjes. Maak de kastanjechampignons schoon en snij ze in stukjes. Doe een klontje roomboter in de pan en fruit hierin de rode ui glazig. Voeg dan de meiraapjes toe en samen met circa 50 cc water en doe een deksel op de pan. Smoor de meiraapjes in 6-10 min beetgaar (de meiraapjes moeten niet te zacht worden). Doe ondertussen in een andere pan een klontje roomboter, voeg hieraan de rest van de rode ui toe en fruit de rode ui opnieuw glazig. Voeg de kastanjechampignons toe, bak ze totdat ze gaar zijn en blus af met een scheutje balsamicoazijn. Als de meiraapjes bijna beetgaar zijn, voeg dan de peterselie en de dragon toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg als laatste de kastanjechampignons toe.

Dit gerecht een goede combinatie bij pasta, couscous, gnocchi, risotto en aardappelpuree.