We hebben weer een prachtige groente voor je klaarliggen: de patisson.

Een beetje tussen een couchette en een pompoen in. Dit kun je ermee:

recept gevonden op degezondekok.nl
We hebben voor dit recept gekozen omdat je heel veel ingrediënten of passende alternatieven hiervoor bij ons in de winkel kunt vinden.

Patisson uit de oven
Ingrediënten

  • patisson
  • 1 pond gehakt (mager of half-om-half) Dit kun je natuurlijk gewoon weglaten en of vervangen door bijvoorbeeld linzen)
  • 1 grote ui (wij verkopen de Berlikumer uit, die is lekker zoet)
  • 3-4 tenen knoflook
  • 1 pakje sojaroom (daar moet je even voor naar een andere winkel ;-))
  • geitenkaas (bijv. brie van geitenmelk) (wij hebben potjes met zachte blokjes geitenkaas)
  • kerriepoeder (ook even voor naar andere winkel of in je keukenkastje kijken)
  • peper en zout (idem ;-))

Hoe maakt je het?

Begin met het voorbereiden van de patissons en haal het vlees vast uit de koelkast of kook alvast de linzen. De patissons halveer je eerst. Dan haal je de zaden eruit met een lepel en schil je de schil eraf (eventueel kun je die ook laten zitten, het hangt er een beetje vanaf hoe jong en vers ze zijn). Snijd de patissons daarna in grove stukken.

Snijd de ui in ringen en bak die op een middelhoog vuur in een hapjespan met wat roomboter kokosolie of iets anders waarin je mag bakken (veel olijf- en andere olies kun je beter niet te heet verwarmen omdat het dan niet meer gezond is. Daarom adviseren wij af te wisselen met bijvoorbeeld roomboter en kokosolie. Mag je beide wel verwarmen om in te braden en te bakken). Na een paar minuten doe je het gehakt er eventueel bij en kan het vuur iets hoger.

Voeg een flinke snuf peper en zout toe. Snijd de knoflooktenen fijn en voeg die ook toe. Zet de oven alvast aan op 200 graden. Zodra het gehakt bruin begint te worden doe je de patissons erbij en twee theelepels kerriepoeder. Nog een paar minuten bakken en omscheppen en dan kan het vuur uit. Het mengsel gaat immers ook nog in de oven.

Gratin van patissons, heerlijk!

Neem een grote braadslede of ovenschaal en doe het mengsel van gehakt en patissons daarin. Verdeel de inhoud van het pakje sojaroom over de schaal. Brokkel dan de geitenkaas en verspreid die over de patissons zodat je straks een heerlijke gratin krijgt. Dit gerecht moet zeker wel een half uurtje in de oven, maar kijk gewoon even wanneer het bruin begint te worden en prik met een vork in de patissons of ze mooi gaar zijn.

Serveer bij een lekkere pasta van bijvoorbeeld landgoud aangevuld met een verrukkelijke salade met bijvoorbeeld groene selderij, de allerlaatste vleestomaten van dit seizoen en een bos uitje.