Rammenas

Gemiddeld qua voedingswaarde. Het is relatief vrij rijk aan mineralen, maar bevat dan weer niet bijzonder veel vitamines. Wel weinig calorieën en helaas ook betrekkelijk weinig vezels. Rammenas is wel een goede bron van calcium, kalium en fosfor.

(Inspiratie van dehippevegetarier.nl, groentegroente.nl en 24kitchen.nl)

Verder worden aan rammenas nog allerlei minder goed meetbare gezonde eigenschappen toegedicht. Bij medicinaal gebruik zou het onder meer een heilzame werking op de gal en spijsvertering hebben. Het wordt als kruidenpreparaat verkocht vanwege de reinigende werking. Ook wordt het als medicijn in de alternatieve geneeskunde gebruikt, met toepassingen als hoestsiroop en dergelijke.

Tip: naar het schijnt kan de consumptie van grote hoeveelheden rammenas bij sommigen buikklachten veroorzaken. Deze groente kan dus best heel gezond zijn, maar let wel op bij mensen met een gevoelige maag.

Rammenas is rauw te eten, zoals een radijs op je brood of door een salade bijvoorbeeld. Maar je kunt de groente ook koken, stoven of roerbakken. Je kunt er dan naar hartenlust variaties en combinatie bij bedenken om weer eens wat anders dan anders op je bord te hebben. Omdat gevarieerd eten erg gezond is, is het dus zeker het uitproberen waard.

Je kunt er ook een heerlijke soep van maken.

 

Recept: soep van rammenas

Ingrediënten (voor 4 personen):

Ongeveer 300 gram rammenas

Ongeveer 300 gram bloemige aardappels

200 ml room of (plantaardige) melk

1 liter (tuinkruiden)bouillon

Eventueel 125 ml witte wijn, of extra water

1 ui

2 tenen knoflook

boter, peper en zout

bieslook (liefst vers, naar smaak

Bereiding:

Snipper de ui en de  knoflook. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Smelt wat boter in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui glazig begint te worden. Voeg dan de aardappelblokjes toe en bak het geheel nog een minuut of twee. Blus daarna alles af met de witte wijn, en als je die niet wilt gebruiken dan met groentebouillon. Kook het geheel in en voeg dan de (rest) bouillon toe. Laat de soep ongeveer 25 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur. Schil ondertussen de rammenas en snijd deze in dunne plakjes. Voeg de plakjes rammenas toe aan de soep, op een paar plakjes na (deze heb je nodig voor de garnering) en breng de soep op smaak met wat peper en zout. Laat de soep nog een minuut of 5 zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met en staafmixer. Voeg de melk/room toe en zet de soep weer op het vuur. Laat de soep langzaam weer warm worden. Niet laten koken want dan kan de room gaan schiften. Enkele plakjes rammenas en wat vers gehakte bieslook staan leuk als garnering.