Ik ga op dieet!
Wie doet het niet, het nieuwe jaar vol frisse moed beginnen met goede voornemens? Tot gisteren had ik bedacht, dat ik dit jaar niet aan goede voornemens zou doen en mijn oude gewoon weer ging recyclen. Maar toen ik woensdag in een zoom-sessie zat voor de klimaatgesprekken, wat deze keer ging over voeding werd ik enorm getriggerd door de zin; co2-arm eten. Daar gingen de radertjes in mijn hoofd compleet op aan.
Dus het dieet wat ik ga volgen is niet een IIFYM, Intermittent fasting of jojo-dieet maar een CO2-dieet!
Ga jij met mij deze challenge aan?
Alweer een challenge hoor ik je denken. Ja, dat klopt want al die challenges dienen een doel. Ze vragen aandacht voor een probleem en creëren bewustwording. Maar wat is bewustwording nou eigenlijk? Bewustwording is inzicht krijgen in een situatie. We leven vanuit een onbewuste programmering want we hebben het zo geleerd en blijven het vaak ook zo doen maar als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg en verandert er nooit iets, right? Dat is precies waarom challenges zo effectief zijn want zodra we beseffen dat bepaalde patronen nutteloos zijn kun je ongewenst gedrag bewust gaan veranderen en dan ben je al halverwege. De rest hangt helemaal af waarvan je, je bewust bent geworden. Wat wilt je veranderen, is voor iedereen verschillend en gelukkig hoeft het niet perfect want imperfect is al helemaal goed! Net zoals en crash dieet niet werkt is het belangrijk dat je stappen zet die passen binnen jouw leefstijl.
Facts and figures; Wist je dat voor een gemiddeld Nederlands huishouden geldt dat de grootste CO2 impact zit in kleding en spullen maar op de voet gevolgd wordt door eten en drinken? Onze challenge gaat over de impact van voeding. Dan komen de 4 V’s om de hoek kijken nah jah eigenlijk 5 maar verspillen is sowieso een no go, haha!
Wat zijn dan de BAM-keuzes zoals Babette Porcelein ze noemt, die je kunt maken om CO2-arm te gaan eten?
- Plantaardig heeft de voorkeur boven dierlijk
- Lokaal en seizoensgebonden gaat boven ingevlogen
- Bio of andere milieukeurmerken gaan boven “gangbaar”
- Kies onbewerkt in plaatst van bewerkte voeding
- Onverpakt is beter dan verpakt
- Producten die je opmaakt als ze bijna overdatum zijn beter dan veel verse producten die je niet opmaakt
Terugkijkend op 2021 vroeg Wiet me wat mijn meest duurzame stappen waren geweest. Ik zei dat zoveel mogelijk mijn boodschappen doen bij Jouw Dagelijkse Kost dit was. Hiermee worden alle bovenstaande punten aangetikt. Tsja dus eigenlijk recycle ik dan toch mijn goede voornemens van vorig jaar.
Maar hopelijk doe jij deze keer met me mee?!
#CO2-Dieet
Lekker ite,
Liefs Mirelle