Het is juist heerlijk in het voorjaar.
Als alles op de tuinen nog tot volle groei moet komen gebruiken we de laatste kolen voor salades.
Verrassend lekker en heel anders dan de winterse rodekoolschotel of zuurkool!

Rodekoolsalade met appel en munt.
Deze rodekoolsalade met appel en munt is heerlijk, gezond en lekker lente-achtig.

Ingrediënten
• 1/4 rodekool
• 1 handje blanke rozijnen
• 1 appel
• 1 eetlepel honing
• 2 eetlepel fijngesneden munt

Optioneel: 1 limoen (uitgeperst)

Werkwijze

• Snijd de rodekool met een groot mes in dunne reepjes.
• Doe de gesneden rodekool in een grote kom en strooi er een snuf zout over. Hussel alles door elkaar en kneed de kool. Hier wordt de kool veel zachter van. Bewerk de kool een paar minuten.
• Klop een dressing van de honing en munt. Breng de dressing op smaak met versgemalen peper.
• Snijd de appel in blokjes en doe dit samen met de rozijnen bij de rodekool. Giet de dressing erover en meng alles door elkaar.

Wittekoolsalade
Kool lijkt misschien nogal hard voor een lekkere salade, maar hij wordt heerlijk mals als je hem even laat marineren in de olie-citroensap dressing. In tegenstelling tot sla zal de kool niet snel slap worden, dus als je een restje overhoudt kun je dat lekker de volgende dag als lunch eten.

Serveer de salade bijvoorbeeld met aardappeltjes en een vegaburger, of geef er wat brood bij.

Ingrediënten
• 250 gram witte kool, geraspt of in heel smalle reepjes gesneden
• 5 jonge stengels bleekselderij, in dunne plakjes
• 2 eetlepels koolzaadolie of milde olijfolie
• 2 eetlepels citroensap
• 1 eetlepel gedroogde basilicum (optioneel)
• 1/4 theelepel zout
• 1/4 theelepel versgemalen peper
• Handvol rozijntje of krentje
• Noten naar smaak