“Sciunt haec coqui”

-Erasmus-

'dat weten de koks', 'dat is het geheim van de koks'

“Sciunt haec coqui”

-Erasmus-

‘dat weten de koks’, ‘dat is het geheim van de koks’

Het geheim van de kok, is een uitdrukking die ik niet vaak gebruik. Het leuke van koken vind ik juist, het delen van recepten. Elkaar inspireren. Regelmatig vraag ik dan ook aan mensen in de winkel (die in mijn ogen een bijzonder winkelmandje afrekenen) wat ze gaan koken. Gelukkig zijn en meer mensen die hun bijzondere recepten niet voor zichzelf houden en het graag delen!

Zo ook Astre, zij vertelde dat ze rode kool met stoofperen ging maken. Dit bijzondere recept moet ik onthouden dacht ik bij mezelf. Dus toen ik thuis kwam met stoofpeertjes en de buurman aanbelde met een rode kool uit de tuin van het Poptaslot te Marsum schoot me dit recept weer in binnen. En toegegeven dit heerlijke recept is zomaar een kanshebber om bij het kerstdiner nog eens op tafel komen.

Ingrediënten:
* 1 rode kool
* 6 stoofpeertjes
* 3 theelepels kaneel
* 2 kruidnagels
* 2 laurierblaadjes
* 4 jeneverbessen
* 2 steranijs
* 2 eetlepels ongeraffineerde rietsuiker
* 1 eetlepel appelazijn
* 500 ml water
* roomboter
* peper en zout

Werkwijze:
* Snijd de rode kool fijn
* Schil de stoofpeertjes, verwijder het klokhuis en snijd ze in grote blokjes
* Doe rode kool in een ruime pan met het water, de steranijs, kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, rietsuiker en appelazijn
* Roer het goed door en breng aan de kook
* Laat ongeveer een uur zachtjes stoven
* Meng er een eetlepel roomboter door en breng eventueel verder op smak met peper en zout

Astre heeft mij geïnspireerd. Dat van haar kun je hieronder terug lezen. Wat staat er bij jou met kerst op tafel? Laat het ons weten op de socials via de #deeljouwdagelijksekost en tag ons.

Lekker ite,

Mirelle