Stoofperen doen niet zo moeilijk!

Hoog op mijn dromenlijstje staat, een stoofperenboom in de voortuin met een houten bankje om de stam heen getimmerd.

Gezelligheid daar staan stoofpeertjes voor mij voor. De heerlijke zoete geuren die de hele dag al door het huis heen kringelen en dan uiteindelijk samen met het hele gezin om de tafel om te genieten van dit hartverwarmende gerecht. Als kind mocht ik altijd een beetje kookvocht in een glaasje, een ware traktatie!

Op het kerstmenu mag de stoofpeer natuurlijk ook niet ontbreken, passend in elke rol. Het afgelopen jaar hebben wij in plaats van het traditionele rode peertje, witte peertjes gemaakt. Simpelweg door witte wijn te gebruiken en een theelepel kurkuma. Bij voorkeur gebruik je dan de Saint Rémy deze is minder zoet. Ook leuk voor kinderen is, een zebra-peertje maken. Door om en om een strookje schil te laten zitten op de peer. Kies dan voor Gieser Wildeman stoofperen, een steverige peer. Na het stoven voorzichtig de schilletjes verwijden en je hebt een gestreepte peren!

Stoofperen doen niet zo moeilijk. Witte of rode wijn. Zoet of droog? Rose óf port? Liever zonder alcohol voor kinderen, kies dan voor bessensap. Ik gebruik altijd gewoon een fles wijn die nog open staat en anders welke er in de voorraad kast staat.

Ingrediënten:

– kilo stoofperen

– rode wijn (of wat je maar wilt gebruiken)

– (water)

– 2 kaneelstokje

– 3 theelepels kaneel

– steranijs 

– vanillestokje 

– paar jeneverbessen

– Rietsuiker of een honing naar smaak

Bereidingswijze:

– schil de peertjes, laat ze heel of verwijder het klokhuis en doe ze in een ruime pan

– giet de wijn of wat je maar gebruikt erbij en leng aan met water tot de peertjes net onder staan

– doe alle overige ingrediënten ook in pan

– stoof de peertjes minimaal drie uren

Als er peertjes overblijven zijn de mogelijkheden ook al weer eindeloos om er iets lekkers van te maken tegen Sinterklaas delen we hier een lekker voorbeeld recept van.

Lekker ite!