Zelf ghee maken is vet easy!

Wat zijn nou echte hardlopers bij jullie in de winkel? Die vraag wordt me regelmatig gesteld. Het antwoord op die vraag is appeltje- eitje 😉 Maar even zonder dollen, ook de zuivel loopt enorm hard!

We verkopen zuivel van twee boeren, van Westerleane en van Buurvrouw Durkje. De volgende vraag, laat zich dan ook raden.

Welke is de lekkerste? Dat is natuurlijk een kwestie van smaak want beide boeren stoppen enorm veel liefde in hun producten! Toch zit er verschil in smaak, dat heb ik helaas alleen van horen en zeggen want ik heb een lactose intolerantie.

Toch kan ik wel iets zeggen over de roomboter van buurvrouw Durkje. De meeste mensen met een lactose intolerantie kunnen namelijk wel tegen ghee. Toen ik daar achter kwam sprong ik een gat in de lucht. Ghee is een Indiase vorm van geklaarde boter en wordt veel gebruikt in de Ayurvedische maar ook in de Paleo en Koolhydraat-arme keuken. Je kan er mee koken, bakken, braden of frituren. Een van de grote voordelen is dat je het tot 250 graden kan verhitten. Het heeft een lekkere nootachtige volle room smaak.

Aan ghee worden vele gezondheid claimen toegekend. Ze noemen het in India niet voor niets het vloeibare goud! Het staat symbool voor zuiverheid en ze offeren het zelfs aan de goden.

Zelf ghee maken is vet easy! Dit doe je gewoon met roomboter. In de roomboter van Buurvrouw Durkje zitten geen conserveringsmiddelen en is daarom gelukkig niet “lekker lang houdbaar”. Als de boter tegen de datum loopt gooien we het in de vriezer maar dat betekent niet dat je er niks meer kunt doen. Je kunt er dus gerust ghee van maken. Hoe dat gaat zie je in dit grappige filmpje van 10 x beter met Harm Eedens of probeer onderstaand recept.

Ingrediënten:

  • biologische roomboter (250 gram geeft ongeveer 200 milliliter)

Benodigdheden:

  • Schuimspaan
  • Uitgekookte pot om de Ghee in te bewaren
  • kaasdoek/doek ongebleekt katoen/ hydrofiele luier
  • Zeef

Bereidingswijze:

  • Verwarm de boter op laag vuur in een pan met een dikke bodem. Let op! De boter mag niet bruin worden.
  • Laat de boter langzaam smelten en als deze zachtjes bubbelt zullen er belletjes verschijnen en komen de melkeiwitten boven drijven. Schep deze met een schuimspatel af.
  • Blijf dit doen totdat je een heldere goudkleurige vloeistof overhoudt. Dit hele proces zal ongeveer 20-30 minuten duren.
  • Giet het vloeibare goud vervolgens over in de glazen pot door een zeef met een kaas doek erin.
  • Laat dit een paar minuten uitlekken absoluut niet uitknijpen.
  • Je geduld is beloont, je hebt nu een zelf gemaakte pot met ghee.

Lekker ite!

Mirelle