“Je zou nog iets vertellen over dat eerlijke prijs systeem uit die ene biologische supermarkt in Amsterdam?”
“Oh ja dat is waar. Daar wilde ik nog iets over delen. Maar weet je, ik raakte er zelf een beetje van in de war.”
Ze maakt aanstalten om thee te maken, ‘Ga maar ff zitten dan, ik zet thee en steek van wal.”
We kennen elkaar langer dan vandaag dus ze weet dat een kopje thee bij het uit de doeken doen van de verwarring geen overbodige luxe zal zijn. Even later zitten we dus beide met een dampende mok in de handen aan haar keukentafel en ik begin te vertellen:
‘Ik hoor zo vaak de wens bij mensen om bij te dragen aan het herstel van de aardbol maar dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Ik antwoord dan altijd dat je gewoon kunt beginnen met het doen van je boodschappen in de korte keten. Nu de winkel dicht is kan dat nog steeds via De Streekboer.
Wij betalen de zo eerlijk mogelijke prijs aan de boer. Maar nog steeds rekenen zij aan ons en wij aan jullie eigenlijk niet de volledig eerlijke prijs.
Als we dat wel zouden doen vallen we met zijn allen om van pure schrik.
Want in de supermarkt zijn we gewend geraakt aan een kunstmatig lage prijs. Gangbare producten (Dus uit de landbouw waarbij kunstmest gebruikt mag worden en chemische bestrijdingsmiddelen ingezet worden) zijn eigenlijk veel te goedkoop. Doordat er landbouwsubsidies zijn kunnen boeren blijven bestaan, voor hun producten krijgen ze van de slecht vijf (!) inkoopkantoren structureel te lage opbrengsten.
Inderdaad, er zijn maar vijf inkoopkantoren die voor ons allemaal de prijs bepalen. En een lekkere lage prijs lijkt in eerste instantie voor jou als consument heel fijn maar dat is het dus niet want hiermee hollen we ons leefgebied uit en maken we het zeer ongunstig voor volgende generaties. Dat moet dus echt anders.
De kosten die gemaakt moeten worden voor bodemherstel en het reinigen van bijvoorbeeld het oppervlakte water worden, om maar een voorbeeld te geven, niet meegerekend in de prijs van supermarktvoedsel.
De zorgkosten die ontstaan doordat we veel bewerkt voedsel eten dat te zout, te vet en te zoet is, worden ook niet aan de kassa afgerekend. We betalen dat allemaal indirect via ziektekosten en belastingen.
Onzichtbaar dus boor wie boodschappen doet. Maar betalen doen we het dus toch…
Dus ja, die eerlijke prijs, daar is eigenlijk iedereen voor… Toch? Maar als we zien wat die eerlijke prijs echt is, dan vinden we dat toch een beetje aan de hoge kant…
Ook in de biologische landbouw ontstaan kosten om de natuur weer te herstellen. Want natuurlijk brengt ook biologische landbouw schade aan aan de natuur. Alleen veel minder dan gangbare landbouw, maar elke ingrijpen in de natuur verstoort het evenwicht en zal dus hersteld moeten worden. Maar juist daarom zijn biologische producten dus ook al duurder dan gangbare. Want wie biologisch boert moet aan veel eisen voldoen om onder meer die schade tot een minimum te beperken. Dat doet iets met de kosten uiteraard.
En daarom is het eigenlijk heel gek dat een biologische supermarkt vrijwillig de toch al hogere en dus eerlijkere prijs vrijwillig gaat ophogen en dat er ook nog klanten zijn die dat dan vrijwillig willen betalen.
Ik bedoel, ik ken gewoon heel veel mensen die heel graag hun steentje bijdragen maar voor wie dit gewoon niet haalbaar is als we echt de echte prijs op het kaartje zetten.
Wat zou het mooi zijn als er een wet is die supermarkten verplicht om de eerlijke prijsopslag door te rekenen op alle producten die het label biologisch niet hebben. Want dan zouden die producten echt heel snel veel duurder worden dan de biologische.
Neemt niet weg dat ik het een mooi systeem vind, en zeker een heel mooi gebaar van zo’n supermarkt in Amsterdam. Maar ik kwam dus ook tot de conclusie dat wij in de winkel het al deden en dat de Streekboer het ook al doet. Wij betalen al een zo eerlijk mogelijke prijs. Daarom zijn wij ondanks dat we er veel schakels tussenuit hebben geknipt toch niet goedkoper dan de supermarkt. Maar wel een heel stuk eerlijker dus.
Dus tja, gaan wij aan true pricing doen? Ja en nee. Ja omdat we het dus al doen en nee we gaan er niet nog meer op doen. Maar als ik ergens kan bijdragen aan beleid dat er voor zorgt dat gangbare producten wel verplicht zo’n opslag moeten krijgen?! Nou dan sta ik mooi vooraan! Dat dan weer wel.
Afgelopen week stipte Egbert ter Veen en Sandra op RTV Noord ook dit thema weer aan. Ik kan eigenlijk voor nu alleen maar zeggen: Als je wilt dat het systeem eerlijker, gezonder en leuker wordt voor nu en de volgend generaties? Investeer dan in dit systeem. Dat kan nu nog letterlijk tot en met 14 februari in de crowdfunding van de Streekboer.
Maar dat kan ook wekelijks met het doen van je boodschappen. Haal ze op op het afhaalpunt naar keuze. SMOEL is die naast onze voormalige winkel. Gezellig als je daarvoor kiest. Zien we elkaar daar!