Weet je wat jullie moeten doen? Jullie moeten ook zo'n 2 halen 3 betalen poster maken! We kopen ons met zijn alle helemaal het leplazarus! Ik zeg het maar gewoon hoor, recht voor zijn raap. Fijne dag verder!

Hij heeft altijd pretlichtjes in de ogen, maar is nu toch ook ergens heel ernstig.

En daar houd ik van, van die klanten die ons een hart onder de riem steken en die met de dingen die ze voorstellen ons op ideeën brengen.

Wat er zich in de winkel afspeelde op dat moment…

Want zoals deze iets oudere heer ons spiegelt, terwijl hij tegen zijn hoed tikt als hij de deur achter zich sluit, is het voor mij gelijk kristalhelder.

Wij hoeven niks met Black Friday maar wel iets met Fair Saturday! Ik kreeg spontaan een leuk en super makkelijk uitvoerbaar plan! Dat vertel ik zo… Maar eerst de aanleiding:

Een andere klant die op dat moment ook in de winkel was is moeder van 3 jonge kinderen verzuchte dat ze toch weer niet bij de kringloop speelgoed voor aanstaande pakjes avond ging kopen.
En toen liep die wat oudere heer dus semi-activistisch dat we maar iets met twee halen en drie betalen moesten doen. Ook om haar juist te stimuleren in haar heimelijke wens om alles gewoon eens lekker tweede hands aan te schaffen.

We zijn met zijn alle, ondanks de kennis die we hebben, kennelijk toch bang voor de reacties van onze omgeving? Want ze had toch een prima baan? Ze kon toch makkelijk alles nieuw kopen?

Bekennen

We keken hem beide mijmerend na. ‘En dat dus’, zo vervolgde ze het gesprek, ’terwijl ik in mijn werk bezig ben met duurzaamheid en ik ook echt vind dat het anders moet, en dan komt dat moment dat de kinderen hun verlanglijstjes in de schoenen stoppen, en tja, dan weet ik niks beters te verzinnen dan gewoon alles splikslinter nieuw te kopen…’

De impact op jaarbasis is groot als je elke dag een klein stapje maakt

Ik begrijp haar, heel erg goed zelfs. Maar wie kennis heeft… Heeft ook verantwoordelijkheid. Het kan in kleine stapjes. Niet alles hoeft morgen anders. Elke dag iets veranderen heeft op jaarbasis een hele grote impact!

Hoe dan?

Als we met elkaar weten dat we het anders willen dan moeten we het ook gewoon gaan doen:

Stap 1: Minder kopen, en wat we kopen liefst tweede hands als het kan.

Wij hebben daar super leuke upcycle cadeautjes voor.
‘Wij maken van een fles melk nog wel een cadeau’, zei ik van de week gekscherend tegen een mevrouw die opzoek was naar iets leuks. ‘Oh ja?’ zei ze? ‘Hoe dan?’ ‘Nou door er deze choco-nips bij te doen, die kun je in een pannetje warme melk doen en dan krijg je eigen gemaakte chocomel. En dan met leuke choco bekers uit de kringloop erbij heb je echt iets heel grappigs om te geven. Ik doe er een label aan dat het een upcycle cadeau is ( dat is dus een hoogwaardig streekproduct aangevuld met iets bestaand uit de kringloop) en met een jutte strik eromheen maak ik het compleet!’ ‘Nou, dat is dan verkocht zei ze! Dat is echt zo leuk, dat is uniek en daar kan ik nou echt eens mee aankomen. ‘Helemaal mee eens, zo zeggen wij dat ook. ;-)’

Stap 2: Minder eten, en wat we eten moet van een veel hogere kwaliteit zijn.

En daarom verkopen wij producten van leveranciers die met de voedingswaarde van hun producten bezig zijn. Boeren die bezig zijn om te laten onderzoeken hoe het met hun bodemgesteldheid is. Boeren die dan weten wat ze het beste kunnen telen op de grond om het gewas optimaal te maken. Boeren die weten dat dat steeds iets anders is en dat de nieuwe bedrijven af moeten van de monoculturen (heel veel van het zelfde in een bepaald gebied). Boeren die oude rassen in eren herstellen. Kortom, de jonge boeren die met de wijsheid van de jaren 50 weer bloeiende bedrijven weten te maken! Dat voedsel is wellicht ietsje duurder, maar omdat het weer echt voedt eet je er minder van. En als je er minder van eet hoef je minder boodschappen te doen en blijft je boodschappen budget toch weer gelijk.

Minder, minder minder dus, dat is het toverwoord.

En omdat we vinden dat dit minder eten en beter eten voor iedereen toegankelijk moet worden hebben wij het volgende leuke plan bedacht: De uitgestelde boodschappen!

Waarom uitgestelde boodschappen?

Misschien ken je de uitgestelde koffie wel uit de grotere steden. Jij drinkt een kop koffie en rekent er niet één maar twee af. Die ene wordt opgeschreven zodat iemand met een smalle beurs kan zien dat er nog een koffie is die al betaald is maar nog niet gedronken. Zo werkt dat met uitgestelde boodschappen ook!

HOE WERKT HET PRECIES?

Heel eenvoudig. Jij doet boodschappen en vult je mandje aan met wat extra’s dat je wel afrekent maar niet mee naar huis neemt.
De extra’s leg je in het rek naast onze kassa en wij zorgen dat het bij iemand terechtkomt die het kan gebruiken. Dat doen wij bijvoorbeeld via de voedselbank, of geven het mee aan iemand waarvan wij weten dat ze met een smalle beurs rond moeten komen.

WAT IS ER ZO BELANGRIJK AAN UITGESTELDE BOODSCHAPPEN?

Het doel van Jouw Dagelijkse Kost is: over 7 jaar in elk dorp minimaal een afhaalpunt, SRV-wagen of mini-winkel zodat echt iedereen de duurzame, lokale producten gemakkelijk kan kopen en eten. Dan moeten ook de mensen met een smalle beurs toegang hebben tot eerlijk, duurzaam en lokaal eten! Dit is een mooie manier om hierin de eerste stappen te zetten.

Kom je bij ons je eigen en de uitgestelde boodschappen doen? het maakt niet uit hoe ver je bent in het toepassen van duurzame acties in je dagelijks leven. Iedereen die zin heeft om iets bij te dragen op zijn of haar manier is bij ons van harte welkom!

De meneer en mevrouw die in de winkel waren toen dit idee bij ons opborrelde zijn in elk geval helemaal voor? Jij ook? Dan zien we je graag op Fair Saturday of later, want wij willen dat het elke dag is zoals we op Fair Saturday laten zien! Dus deze actie blijft wat ons betreft altijd van kracht!