'Oh, wow, wat zacht'... 'Maar ehhh... dat is toch zielig want dit schaap leeft niet meer..'
'Ja, dat klopt, dit schaap heeft na een mooi leven zijn vacht aan ons nagelaten. Ik zal het proberen uit te leggen...'

‘Oh, wow, wat zacht en wat een verfijnde geur heeft zo’n vacht!’

Maar ehhhh… dat is toch zielig want dit schaap leeft niet meer..’

‘Ja, dat klopt, dit schaap heeft na een mooi leven zijn vacht aan ons nagelaten. Ik zal het proberen uit te leggen…’

Ik benadruk dat ik het zal proberen, want geen onderwerp is zo controversieel als deze in de winkel…

Niemand in de winkel wil dierenleed veroorzaken. Daarom zijn veel van de klanten vegetariër, flexitariër, veganist of deeltijd-veganist.

Alle vormen komen voor en zijn kloppend. Het hangt af vanuit welke overtuiging je jouw keuzes maakt.

Wie uit principe en of uit dierenliefde geen enkel dierlijk product eet wil een volledig veganistisch dieet. Je kunt ook alleen het vlees en/of de vis weglaten als veganist. En wie uit ecologisch standpunt dierlijke producten wil verminderen kiest voor flexitariër of deeltijd-veganisme.

Die laatste categorieën zullen altijd willen kiezen voor dieren die een eerlijk en goed leven hebben gehad. De dierlijke producten die wel gegeten worden moeten van de hoogste kwaliteit zijn.

We zijn van oorsprong een land van (in)polderen, maar de polarisatie neemt hand over hand toe. Wie voor het één voor is moet tegen het ander wel tegen zijn en andersom…

Het is jammer dat we elkaar in die polarisatie niet meer echt horen. Ik zoek in de winkel daarom juist graag de overeenkomsten. Dat is de basis waarop we stevig kunnen bouwen en waarop er ruimte is voor de verschillen. Want je kunt zo ontzettend veel van elkaar leren als je de tijd neemt om te horen waarom iemand volgens bepaalde uitgangspunten keuzes maakt.

Door dit verhaal te delen hopen we dat meer mensen zien dat wij alle invalshoeken volledig respecteren en waarderen. Wij kiezen ervoor om met volledig respect voor de natuur dus juist wél dierlijke producten te verkopen. We leggen je graag uit waarom wij dat wel doen en waarom wij ook tegelijkertijd het volledig snappen als je die producten toch uit principe laat liggen.

Uiteindelijk willen de beide uiterste groepen hetzelfde: een mooie en eerlijke wereld waarin er een natuurlijke balans is. Niks van wat leeft put de aardbol uit. Dat doet alleen de mens. Dus de mens zal moeten kijken op welke verschillende manieren die uitputting omgebogen kan worden in herstel.

In onze ogen is kijken naar die verschillende manieren hetzelfde als het besef hebben dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Sjoerd bewandelt één van die wegen en deelt zijn opbrengst met ons:

Sjoerd brengt de vachten die wij mogen verkopen glimmend van trots bij ons binnen. ‘Wil je ze verkopen Monique? Ook al komen hier mensen die actie voeren tegen de bio-industrie?’ ‘Tuurlijk Sjoerd want deze vachten vertellen het grote verhaal en dat willen de mensen die actie voeren juist horen! Ik vertel dat graag door.’

Want hoe werkt het eigenlijk in de natuur? In een oerbos leven bomen, struiken, planten, bloemen, mossen en noem maar op allemaal door elkaar heen en er tussendoor scharrelen, sluipen, rennen en springen dieren van groot tot klein. Helemaal in evenwicht.

Zolang wij er maar afblijven…

Want toen wij als mensen ons zijn gaan vestigen is het ‘mis’ gegaan. We gingen hekken zetten rondom de dieren. En op aparte blokjes land gingen we voedsel verbouwen. We sjouwden zelf met mest en tadaaa, de landbouw was begonnen. Dat heeft dus niet zoveel met natuur te maken. Dus al die marketingtermen op geproduceerd voedsel met 100% natuurlijk, tja, die kun je wel met een paar korrels zout nemen als je het zo beschouwd. 😉

Planten en dieren horen nu eenmaal in een juiste verhouding bij elkaar in een ecosysteem.

Als je op permacultuur (een vorm van natuurlijke landbouw) manier naar voedselproductie kijkt dan bouw je de natuur na. Dan haal je vervolgens het voedsel er steeds tussenuit. Als ware het een mikado spel. Dat doe je dan zonder het evenwicht te verstoren.

Op zo’n tuin horen ook dieren thuis. Ze hebben niet de overhand. Laten we zeggen dat de gulden regel ook hier is: 80/20.
Een ruime 80% van ons dieet zou voor ieder mens idealiter uit plantaardige producten uit de eigen regio moeten bestaan. Juist omdat die producten gegroeid zijn waar jij woont hebben ze precies de voedingsstoffen uit de bodem opgenomen waar jij op leeft. Een kind snapt hoe logisch het is dat de natuur het zo heeft ingeregeld. Dat dit precies klopt met wat je nodig hebt.
Hooguit 20% van alles wat je eet zou uit dierlijke producten moeten bestaan. Je kunt dus best zonder als je op de lange termijn een aantal stoffen aanvult via supplementen. Maar wie dat niet wil eet dus gevarieerd en bovendien van hoogste kwaliteit dierlijke producten om jouw dieet compleet maken.

Dus dieren zijn in de natuurlijke landbouw niet voor de leuk of voor het nostalgische Ot en Sien gevoel maar voor de broodnodige ecologische balans. Sjoerd heeft in elk geval kippen en schapen op de tuin lopen. De schapen zijn ook een keer klaar voor de slacht. En dan geven je ze als dank voor hun fijne bestaan hun schitterende vacht als erfenis. Daar mag jij dan de rest van jouw leven van genieten en zorg voor dragen. Niks zieligs aan dus, alleen maar heel erg mooi dat je in die vacht, steeds als je er warmte en zachtheid door ervaart de oneindige liefde van moeder natuur in terug te ervaren is.

Zo is het haast een spirituele ervaring om zo’n vacht op te nemen in je leven. We krijgen er eentje van Sjoerd in ruil voor de tijd en energie die wij stoppen in het verkopen van de andere vachten voor hem. Een hele mooie een eerlijke deal. In deze koude periode geniet ik ultiem van dit schitterende geschenk!

Er zijn er nog een paar. Als jij ook op deze manier kijkt en daarom graag een vacht van de Tuin van de Toekomst in je beheer neemt? Je mag bij ons komen voelen, ruiken en kijken welke jij het allermooiste vindt.