Hoe zit dat nou met de glazen zuivelflessen en potten? Hoe schoon moeten die zijn, en moeten we ze met of zonder dop inleveren?
Het korte antwoord:
- Zo schoon dat je ze zelf zo ook weer zou willen gebruiken.(Dus vaatwasser of handwasje)
- De metalen doppen mag je schoon en los (in een leeg zakje verzamelen) bij het ophalen/bezorgen van je bestelling van tijd tot tijd inleveren.
- Plastic doppen mogen schoon terug op de potten, die worden hergebruikt.
Dan ook nog een ietsje langer antwoord
En ook wat meer achtergrondinformatie. Want zoals altijd in de korte keten zijn er uitzonderingen en nuances. 😉
We houden sowieso van glazen statiegeldflessen (waarvoor jij dus geen statiegeld hoeft af te rekenen! We zijn super blij dat jullie ze zo goed blijven inleveren zelfs al hebben wij de financiële prikkel hiervoor weggehaald. HULDE).
Waarom zijn we zo fanatiek in het (her)gebruik van glas?
- Hergebruik van glas is goed omdat het produceren van glas een weliswaar vrij schoon proces is, het vraagt wel veel energie.
- Een andere reden waarom we fan zijn van glas is dat het ook de meest voedselveilige manier van verpakken is omdat glas, dat intact is, geen nare stofjes afgeeft zoals bij sommige plastics wel het geval is.
- Bovendien doet het een beroep op ons gevoel voor nostalgie uit de tijd dat geluk nog heel gewoon was. We gaan daar weer naar terug hoor! Geloof mij maar.
Dan nu weer terug naar de vragen: Hoe schoon moet de fles of pot zijn en wat doen we met de doppen?
Eerst het super simpele deel op vraag 1:
Het antwoord is schoon, liefst zelfs kraakhelder! Zeker ook vanwege deel twee van het antwoord….
Waarom? Ze worden toch op de boerderij ook weer gewassen in een industriële vaatwasser?
Ja, dat is zo, maarrrr…. Vanaf het moment dat de fles of pot leeg is totdat deze terug op de boerderij is kunnen er zomaar een aantal weken verstreken zijn… Daar staat niet iedereen bij stil. Groenige, blauwige en harige beestjes hebben dus genoeg tijd om zich te ontplooien en vermenigvuldigen. En op de boerderij komt dan toch het moment weer daar dat de dop eraf moet… De flessen voelen soms zelfs wat warm aan en ze laten in een aantal gevallen een dramatisch plofje horen bij het losdraaien van de deksel of dop…
Ik zeg het maar zo plastisch als het is…Ik maakte er in de winkel eens een filmpje over (net als mijn recepten film ik ook Hutsieflutsie… 😉
Dat kan niet de bedoeling zijn van het werk van de zuivellaar dat ze onze rommel opruimen. Je snapt wel dat in de afvoer van de profi-vaatwasser geen gekleurde en/of harige bewegende klodders wilt hebben. 😉
Na een tijdje kunnen de vieze doppen bovendien ook aardig vast zijn gaan zitten. Wat voor jou thuis met hooguit een paar flessen of potten een werkje is dat je niet eens opmerkt, is op de boerderij een monsterklus. Daar staan wekelijks enorme hoeveelheden glaswerk die hergebruikt willen worden.
De droevige waarheid…
De waarheid is dat als een fles te vies is en de dop te vast zit dat hij in de glasbak verdwijnt… Dat is niet de bedoeling van ons aller inzet! Vandaar dat we dit toch met jullie delen!
Ook de kartonnen labels, waaraan je de fles van Westerleane herkent, mag jij zelf al bij het oud papier doen. Ook een handeling van niks voor jou, maar heel helpend op de boerderij. Zeker als er wat nattigheid aan te pas komt dan zijn die papieren labels geen feestje om overal tussenuit te peuteren.
Dus nogmaals: fles of pot leeg?
- Heb je een vaatwasser zet ze er dan even in. Dat is het fijnst. De dop ook er even bij, dan is het helemaal geweldig.
- Heb je die niet, spoel en schud dan even met een drup afwasmiddel en warm water. Dan worden ze ook echt schoon. De dop met de hand wassen is ook een koud kunstje natuurlijk.
Zat er op die pot een metalen deksel?
- Spaar ze op in een leeg papieren zakje en lever ze van tijd tot tijd in bij het afhalen of bezorgen van je boodschappen.
- De uitzonderingen zijn de plastic deksels, die worden sowieso hergebruikt. Die neem je ook even mee in de afwas, of dat nu de vaatwasser is of de handwas maakt niet uit, als ze maar lekker fris en fruitig op de pot zitten als je ze weer inlevert.
Wat gebeurt er dan met die doppen?
Jammer genoeg mogen doppen heel officieel niet meer hergebruikt worden. Dat is jammer want soms zijn ze nog helemaal goed. Dat zijn nu eenmaal de regels om ons voedselsysteem veilig te houden. Daar kunnen we niet heel veel aan veranderen. Behalve dat we elke boer hierin zelf het boerenverstand laten volgen. 😉 Wie de uitzondering gehoord heeft weet nu dat de metalen doppen op de flessen van Buurvrouw Durkje mogen blijven zitten. Wel beide schoon om de bovengenoemde redenen. Durkje checkt zelf de doppen. Als de coating nog intact is hergebruikt ze ze wel. Dat is de extra moeite die zij dan weer doet.
Over het algemeen
Metalen doppen worden in het gewone afvalverwerkingsproces ook gescheiden. Op sommige plaatsen lever je het los in, op andere plaatsen gebruiken ze magneten om ijzer uit het afval te halen. Dat doet het afvalverwerkingsbedrijf omdat het een bruikbare en waardevolle grondstof is.
Om die reden zijn er twee goede doelen die ook doppen en deksels sparen. Er wordt gespaard voor de opleiding van hulphonden en voor onderzoek naar diabetes.
De doppen zijn dus simpelweg geld waard. Dus als je ze, zoals wij allemaal samen, in grote hoeveelheden hebt kun je heel simpel een goed doel steunen.
Voor de Leeuwarders:
In Leeuwarden is een hele fanatieke groep vrijwilligers actief met het verzamelen en handmatig (daarom dus graag die doppen schoonmaken!) sorteren van diverse doppen. Het is nog een hele toer om de diverse soorten te leren herkennen en zo dus voor elke soort een partij te vinden die de waarde van het ‘afval’ in euro’s retour geeft.
Wie in de Blokhuispoort boodschappen komt ophalen mag daarom daar metalen doppen inleveren. Wij zorgen dat ze bij het vrijwilligersteam terechtkomen die ze gaat sorteren. Kom je wel eens in de buurt van het Zaailand dan kun je alles rechtstreeks daar inleveren. In de kelder vind je de dierenwinkel, en daar is het verzamelcentrum. Theo werkt, samen met Sandra, daar met heel veel liefde en plezier geheel vrijwillig echt tonnen in kilo’s weg voor de hondjes.
Voor wie elders woont:
Woon je elders maar wil je wel dat de doppen waardevol worden voor een goed doel, geef ze dan mee als je je boodschappen komt halen of als ze worden thuisbezorgd. Wij zorgen dat ze bij Westerleane terechtkomen zodat wij weer zorgen dat het diabetesfonds extra geld krijgt voor het doen van onderzoek.
Zeker in een week waarin bij de NOS melding werd gemaakt dat diabetes type 2 echt een zorg aan het worden is vinden wij dat ook heel belangrijk. Wij weten dat gezonde voeding enorm helpt, maar er is veel meer aandacht nodig hoe je dan in een gezonde supermarkt zoals wij hem voor je aanbieden geholpen wordt om geraffineerde suikers, zouten en vetten te verminderen in je dieet.
Kortom, kijk uit je doppen, lever alles schoon weer in! Dank jullie wel namens de zuivelmakers!