Daar staan we dan, pretletters dat we zijn... Maar jeetje, het bleek niet zo eenvoudig om er een eerlijk verhaal over te vertellen...

Daar staan we dan, pretletters dat we zijn… Maar jeetje, het bleek niet zo eenvoudig om er een eerlijk verhaal over te vertellen…

En we hadden het nog zo beloofd, we zouden het woensdag allemaal vertellen! Vooral hoe we er een positieve draai aan hadden weten te geven…

Voedsel redden, het is sowieso iets dat Sandra en ik liever niet meer doen. Tenzij er een systeemverandering door teweeg wordt gebracht. Want keer op keer iets redden, terwijl de handel toch steeds weer boeren met partijen laat zitten, helpt uiteindelijk geen bal.

Hoe meer we de achtergronden van dit specifieke verhaal leerde kennen hoe meer we er achter kwamen dat het om verdergaand onderzoek vraagt.

We duiken zeker nog verder in deze kwestie.

We hadden het willen koppelen aan het voorstel van de provincies om BTW te verlagen op biologische en streekproducten.

Het zou lokale afzet al een stukje eerlijke en kansrijker maken.
Zeker als ze er voor durven te kiezen om dat te doen voor biologische streekproducten. Want alleen streek is wat mij betreft echt onvoldoende.

Boeren moeten hulp krijgen bij het omschakelen. Dat begint bij kennis.

Waarom is het onhoudbaar om gangbaar te blijven boeren met kunstmest en bestrijdingsmiddelen?
Waarom is het wél haalbaar om om te schakelen?

In één avond leer je al heel veel. Ik gun het boeren zo die klem zitten en dingen zeggen als: ‘ik kan me twee jaar slechte oogst niet veroorloven…’

Ik word er heel heel heel verdrietig van. Want omdat dat echt zo is binnen het systeem waarin ze zitten, blijven ze de bodem uit putten en de biodiversiteit verder onder druk zetten…

Gisteren mocht ik bij een lezing zijn van Prof. dr. Ir. Pablo Tittonell onder meer voorzitter van de onderzoeksgroep Farming Systems Ecology van de Universiteit Wageningen.

Niet bepaald de eerste de beste dus! Met zijn wetenschappelijke kijk laat hij mij in elk geval zien hoe goed Jouw dagelijkse kost en De Streekboer bezig zijn. Hoe klein we ook zijn op het geheel, het is het voorbeeld van waar we heen moeten.

Lokaal telen en lokaal afzetten, het maakt echt het verschil. Zeker als we dat wereldwijd gaan doen.
Vandaag was op het NOS een item over biodiversiteit en wat er voor nodig is die weer op peil te krijgen: minder/geen gif en minder/geen kunstmest. Daarna kwam er dus inderdaad een boer in beeld die ik zo zou gunnen dat hij óók bij de lezing was gisterenavond. Want deze boer zei dat dus, dat hij het gewoon niet redt als er meer dan één jaar een slechte oogst zou zijn…

Maar het kan dus wel… Hij moet dat weten…

Het zijn geen sprookjes waarin ik geloof. Het is wetenschappelijk bewezen dat het kan met biologisch boeren om het dubbeltje weer de goede kant op te laten vallen.

In elk geval hebben we de voedselbank heel erg blij kunnen maken met de kisten groenten die we toch maar mooi gered hebben.

De massale systeemverandering laat nog even op zich wachten. Maar al onze trouwe klanten geven week naar week het goede voorbeeld. En dáár zijn we in elk geval heel erg trots op!