Steeds meer mensen willen dat. Maar nog steeds lijkt het wel alsof je jezelf moet verantwoorden. En dat is best gek.

Weten hoe Marinka dat aanpakt?

Marinka wilde ons helpen. Ik vroeg haar of ze een rondje kringloop voor de upcycle-cadeautjes wilde doen. Dat wilde ze wel. Ze mocht zelf dingen kiezen die ze kon combineren. Want een boodschappenlijstje werkt immers niet als je creatief mag zijn bij het maken van upcycle-cadeautjes.

‘Te gek’, zei ze, ‘ik wil zo graag dat alcoholvrij proosten normaal wordt. Dat je daar niet zwanger voor hoeft te zijn ofzo. Ik ga er iets leuks van maken!’ En ze vertrok vol gedrevenheid.

Ik zwaaide haar nog uit terwijl ze op haar bakfiets wegsjeesde. Tja, dat klopte inderdaad. Steeds meer mensen willen (veel) minder alcohol drinken dan in hun sociale kring als normaal wordt gevonden.

Het is een spanningsveld

Als jij zegt dat je iets alcoholvrij’s wilt drinken lijkt het net alsof je zegt dat de anders iets doms of slechts doet. Want heel vaak is de reactie van: ‘oh, nou doe niet zo ongezellig. Ben je zwanger, heb je medicijnen?’

En als je dan zegt dat je gewoon geen alcohol drinkt en verder niks valt er niet zelden een ongemakkelijke stilte. En dat is toch op zijn minst opmerkelijk te noemen.

En dat terwijl je niet eens echt zegt wáárom jij het niet meer drinkt

Want als je dat doet confronteer je de ander wel behoorlijk met de feiten…
De niet-drinker voelt daardoor niet zelden dat die zichzelf moet verantwoorden. En al snel begeeft de niet-drinker zich op het vlak van de betweter of het heilige boontje. Maar het is toch wel heel apart. Want we weten, net zoals we steeds meer te weten zijn gekomen over roken, dat alcohol toch echt een verslavende en bovendien giftige stof is voor het lichaam.
Dus waarom zou je niet gewoon mogen bedanken voor drankjes waar dit inzit? Je drinkt wellicht bijv. geen frisdranken meer omdat ze niet gezond voor je zijn.

Hoe pak je het dan aan zonder die pijnlijke stiltes?

  • Maak er allereerst geen woorden aan vuil,
  • Geef het voorbeeld, (gewoon sap, water, thee of wat dan ook kiezen zonder uitleg)
  • Leg alleen uit waarom je dit doet als je merkt dat de ander jouw voorbeeld inspirerend vindt.
Marinka kwam na een poosje helemaal blij terug van de kringloop met een hele verzameling sap glaasjes. En blijkbaar voorzagen we in een behoefte want wat je op de foto ziet is het deel dat nog over is. De rest is al weer verkocht samen met een sap of een siroop als upcycle-cadeau. Er blijken echt heel veel mensen blij te worden van alcoholvrij proosten!

Proosten doe je omdat er iets bijzonders is

Want proosten doe je omdat er iets bijzonders is. Proosten kan met alles, als er niks anders is zelfs met water. Want het gaat om het moment zelf.

Heb jij ook een bijzondere manier om mooie momenten te markeren? Deel het met ons!