Jennifer valt met de deur in huis: 'Ik ben radeloos!'.

'Mijn vierkante meter moestuin is een DRA-MA! geworden... Het is echt zo simpel niet als ze wel eens zeggen hoor.'

Jennifer valt met de deur in huis: ‘Ik ben radeloos! Mijn vierkante meter moestuin is een DRA-MA! geworden… Het is echt zo simpel niet als ze wel eens zeggen hoor.’

Ze heeft een blik in haar ogen die nog wel het best te omschrijven is als verontwaardiging en wanhoop ineen. Verontwaardiging omdat ‘ze’ zeggen dat het zo simpel is en dat er zoveel kan op een vierkante meter. En wanhoop omdat, áls het dan echt zo simpel is, waarom het haar dan toch echt niet lukt…???

Ik kijk haar lachend aan en zeg dat ik niet voor niets een winkel ben begonnen… Ik had ook pompoenplantjes in de tuin geplant die na een nachtje slapen allemaal foetsie waren. De ondeugd die van de blik van onze hond afstraalde (ze had vast gehoord dat het iets eetbaars zou opleveren en begreep vervolgens niet dat ze dan dus beter kon wachten tot het eetbaars gegroeid was, maar goed, dat is weer een heel ander verhaal, vertel ik nog wel eens) in combinatie met de slakkensporen die ik nog kon ontdekken bij het ochtendgloren zullen de verklaring zijn van mijn kortstondige moestuin projectje.

Vandaar dus dat ik blij ben met mijn rol als winkelier. Alles wat op de tuinen van anderen wel glansrijk gelukt is wil ik met verve verkopen. Maar je kunt mij echt beter niet zelf laten telen.

Toch heb ik heel veel klanten, zoals Jennifer, die heel graag meer zelfvoorzienend willen leren zijn. En dat dan ook nog eens het liefst  gecombineerd met duurzaam inkopen van de rest van de boodschappen. Maar als je duurzaam wilt leren inkopen heb je kennis nodig. Want je hebt bijvoorbeeld honig (van een hybride bij die zichzelf niet kan voortplanten maar die welk heel helpend is bij de bevruchting van onze gewassen.) en honing (van de met uitsterven bedreigde enige inheemse zwarte honingbij.)… En hoe zie jij nu het verschil??? Want waarschijnlijk vind je die tweede wel heel interessant als je weet dat het zo in elkaar steekt. Maar als je er niks van weet… Tja dan is honing honing. Vooral lekker en zoet… Maar er is dus veel meer over te vertellen. Bij ons in de winkel vind je alleen goed beter en best, maar hoe maak je nou de beste keuze?

Want het erge is dat je het ook niet kunt zien zoals in het voorbeeld van de honing. Dat telt ook voor vele andere voorbeelden. Je zult inderdaad echt kennis moeten hebben zodat je de juiste vragen kunt stellen. Wie betere vragen leert stellen kan betere keuzes maken. En ja, eerst wordt het lastiger want heel veel dingen die je tot dan toe als vanzelfsprekend had aangenomen blijken net wat anders in elkaar te zitten. Maar als je eenmaal de dingen leert doorzien wordt het simpeler. En daar willen wij jou bij helpen.

Maar hoe kom je aan die kennis? De industrie gaat jou echt niet wijzer maken dan je nu al bent hoor! Nee die helpt je alleen ‘dom’ te blijven. Je zult de kennis van de kleine tuinen en leveranciers tot je moeten leren nemen. Maar zo veel jonge ondernemers hebben gewoon de tijd niet om naast het arbeidsintensief telen ook nog eens voorlichting en educatie te verzorgen. Het blijft daarom altijd een beetje hap-snap van wat er zo bijzonder is aan de producten die ze leveren.

Natuurlijk kunnen wij in de wekelijkse nieuwsbrief al veel vertellen, en dat doen we ook met alle soorten van genoegen. Maar het zou nog veel rijker en vollediger kunnen. Als ik een ideaal aanbod zou mogen dromen… Oh, nou dan wist ik het wel! Want dat weet iedereen die bij ons wel eens boodschappen doet. Het gaat over zoveel meer dan boodschappen bij ons, het gaat ook over dé boodschap áchter het product dat jij mee naar huis neemt.

En zo is in de afgelopen weken een plan ontstaan. Zie het als een ei waar op gebroed moet worden. Want hoe leuk zou het zijn als je voor een klein vast maandbedrag vriend van de winkel kunt worden? En dat je dan als vriend van de winkel gedurende het jaar:

  • Mee kan doen aan diverse excursies bij de leveranciers,
  • Lezingen kunt bijwonen,
  • Korting op workshops kunt krijgen,
  • Voor de vriendenprijs de te schrijven boeken, agenda’s en andere publicaties kunt kopen,
  • Van tijd tot tijd gratis kunt meedelen in de producten die te kleinschalig zijn om verkocht te kunnen worden maar wel gedeeld kunnen worden met de vrienden van de winkel???

Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan het moment dat een boer botten bouillon trekt van een zelf geslachte kip. Dit is een heel langdurig en bovendien interessant proces. Hier zou zelfs een workshop of excursie aan gekoppeld kunnen worden. De hoeveelheid bouillon die getrokken wordt is te groot voor de boer en zijn of haar gezin maar mag officieel niet verkocht worden omdat het gewoon in de eigen keuken is gemaakt. Maar vanzelfsprekend gooien we het niet weg. Weggeven mag wel! Dus hoe super leuk zou het zijn dat je als ‘vriend van’ kunt leren en gelijk mag meedelen in de opbrengsten van de tuinen?!

Kortom, hoe te gek zou het zijn om op deze manier de kleinschalige voedselvoorziening waar wij zo in geloven kunt helpen een steviger marktaandeel te geven? Want natuurlijk krijgen alle leveranciers die bijdragen aan de kennis, excursies, die af en toe iets doneren om weg te mogen geven, een eerlijk financieel aandeel.

Heel leuk lijkt ons dat!

Vandaar dat we even willen polsen of jullie dit ook een leuk en goed idee zouden vinden. Want wij popelen om een aanbod samen te gaan stellen waaraan jij als ‘vriend van’ gratis kunt profiteren.

Zou jij vriend van de winkel willen worden en maandelijks een bijdrage willen betalen om een aantal keer per jaar leuke gratis extra’s te krijgen in de vorm van kennis of producten die ‘over zijn’ op de tuinen? En als je het leuk vind wat zou jij dan een goed lidmaatschap bedrag vinden en wat zou je daarvoor terug verwachten?

We horen heel graag wat je van dit idee vindt en of je zelf suggesties hebt over hoe we dit plan nog leuker en mooier kunnen maken? Deel je met ons je ideeën hierover? Jennifer wil in elk geval graag lid worden voor 15 euro per maand als ze daarvoor 4 keer per jaar een lezing en of excursie mag bij wonen, korting krijgt op workshops, en als ze dan af en toe mee kan delen in de opbrengsten van de tuinen is dat helemaal mooi meegenomen!