'Die brok kun je een beetje vergelijken met een snoepje dat je ook wel eens aan je kinderen geeft terwijl je ze bewust heel gezond laat eten toch? Dat ene snoepje af en toe kan echt geen kwaad denk ik?

“Zijn jullie helemaal BIO?”

Het is een heel vaak gestelde vraag door nieuwe klanten. Maar ook bestaande klanten vragen het zich soms nog af. Daarom is er een verhelderend stuk over geschreven door Sandra. Samengevat komt het hier op neer:

De Streekboer heeft als doel om in 2027 alle bij hen aangesloten boeren te laten voldoen aan de biologische standaarden. Ons huidige assortiment bevat een mix van biologische gecertificeerde producten, producten die geproduceerd zijn op biologische wijze maar niet gekeurd zijn door de SKAL en gangbare producten. We willen de consument meer informatie bieden over de werkwijze van de boeren en een betere weg creëren van boer naar bord want het is allemaal niet zo zwart wit als je soms zou denken. Helaas geen platgeslagen simpele boodschap dus die we hierover kunnen vertellen. Wel een belangrijke, dus we blijven hem herhalen!

Bij Oer de Wiel, een kleinschalig bedrijf dat hun kudde van ongeveer 35 Herefordkoeien laten grazen in It Butenfjild, tussen Feanwâlden en Mûnein wordt heel bewust gewerkt. Nynke en Annie de Jong (moeder en dochter, hoe leuk is dat?!) zorgen met veel liefde voor de vleeskoeien.

“Maar wij zijn niet bio, mogen we dan niet meer leveren binnenkort?”

Zo zwart wit ligt het dus zeker niet! Annie vertelt wat ze doen. Ik wist dit al van Rika en Pyt van Timpelsteed een bio-dynamisch akkerbouwer. Ze zijn heel kritisch en hebben bewust voor bio-dynamishc gekozen. Het vlees van de koeien van Annie en Nynke wordt daar van tijd tot tijd met smaak gegeten. Wat zij daar doen klopt gewoon! Begrazing van het natuurgebied geeft gezond vlees en gaat met respect voor diezelfde natuur. Hier kun je zien hoe wet wél kan!

Als Pyt en Rika dat zeggen dan is dat dus echt heel veel waard! Ze weten tenslotte waar ze het over hebben.

Annie legt verder uit. ‘Kijk ik geef ze wel een brok, die is wel gangbaar. Ik lok ze daarmee elke dag eventjes naar de draad toe. Ik moet ze natuurlijk allemaal even gezien hebben elke dag om te weten of het met alle dieren goed gaat. Voor die brok komen ze wel.’

Ik merk dat ze zich min of meer verontschuldigd dat het een gangbare brok is. Dus is stel een extra vraag ter verduidelijking voor mezelf:

‘Die brok kun je een beetje vergelijken met een snoepje dat je ook wel eens aan je kinderen geeft terwijl je ze bewust heel gezond laat eten toch? Dat ene snoepje af en toe kan echt geen kwaad denk ik?

Ik zie dat Annie opgelucht is en zegt: ‘Ja dat klopt, zo moet je het ongeveer zien.’

‘En we moeten buiten het seizoen bijvoeren, dat is denk ik van grond die ook niet biologisch is…’ Nynke peinst even. ‘Maar daar kunnen we wel eens naar gaan kijken.’

En dat is precies de houding die wij als Streekboer zoeken. Hoe kijk je naar je bedrijf en je werkwijze? Waar kunnen nog stappen gezet worden om nóg meer in balans met de natuur bezig te zijn. Het gaat erom dat er verder gekeken wordt dan één generatie. We moeten de aardbol doorgeven, en dan moet er nog wel prettig op te leven zijn. Alles in balans terug brengen dus. Dat kunnen wel alleen maar samen doen door elkaar inzicht te geven hoe het handiger kan.

Bij Oer de Wiel staan ze daar dus voor open. Maar we kunnen nu al wel zeggen dat ze zo goed als aan de standaarden voldoen. Zo zien we het echt heel graag. Als SKAL komt zouden ze wel zeggen dat het dagelijkse ‘snoepje’ ook bio moet zijn, maar als dat nu het enige is? Nou dan zijn we toch wel echt heel tevreden!

En hoe fijn je in het winkeltje geholpen  wordt als Streekboerklant? Dat kun je het beste zelf even beoordelen. Toen ik er was was er toevallig een klant die ik ken van de afhaalpunten in Leeuwarden: ‘Wij komen hier af en toe om de mooie koeien te bewonderen.’ Dat snap ik heel goed! Het zijn echte beauty’s!

Waar zou jij een paar extra kilometers voor fietsen of omrijden?