Ik zal niet truttig doen door te zeggen dat jij sowieso niet mag vliegen hoor. Want wie ben ik om daarover te oordelen? Dat ligt allemaal genuanceerder.

“Dat fruit op vakantie, dat is zo veel lekkerder dan thuis. Kunnen we dat niet importeren hier naar toe?”

Dat is een vraag die je natuurlijk beter niet aan mij kunt stellen. Hihihi, of juist wel? Want dan kan ik uitleggen wat er an de hand is. 😉

Kijk het begint natuurlijk met het feit dat je je af moet vragen hoe jij zelf op die tropische vakantie bestemming bent gekomen… Waarschijnlijk vliegend.

Ik zal niet truttig doen door te zeggen dat jij sowieso niet mag vliegen hoor. Want wie ben ik om daarover te oordelen? Dat ligt allemaal genuanceerder. Stomtoevallig weet ik dat dit de allereerste keer is deze persoon gevlogen heeft. En dat het een cadeau was van de kinderen dat ze om diverse redenen heel erg hebben verdiend. Dus daar ga ik in dit geval echt helemaal niks van zeggen!

Je ziet aan dit voorbeeld vooral aan dat dingen niet zo zwart wit liggen. Maar afijn, daar gaat het nu niet om. (Hoewel, wel een beetje…)

De persoon in kwestie snapte dus wel ook gelijk dat het fruit dus ook zou moet vliegen om bij ons te komen. Nou ja en dat is gewoon wél echt een heel veel minder goed idee. Het ging nu specifiek om watermeloen en ananas dat zo onwaarschijnlijk lekker is op vakantie omdat het daar zongerijpt is.

Als wij dit soort vruchten importeren dan doen we dat als dat fruit nog verre van rijp is.

Een onrijpe vrucht inkopen is goedkoper dan een rijpe vrucht.

Je snapt het al… Het rijpen geeft de vrucht de meeste waardevermeerdering en die komt dus niet terecht bij het land waar de vrucht is geoogst, maar komt terecht in het westen die slechts hoeven te laten rijpen.

De noeste arbeid wordt elders gedaan en wordt dus laag gewaardeerd omdat ‘wij’ zelf nog laten rijpen (vooral een kwestie van wachten, geen ingewikkeld en zwaar werk meer.) voor dat rijpen vragen wij wel het grootste deel van de prijs die jij als consument moet betalen.

Ik beschrijf het hier uitgebreid, het kan ook in één woord. Deze manier van doen is feitelijk…  PLUNDEREN…

Niet zo leuk om te horen, maar daar doe je dus aan mee als je dit soort fruit (vaak in veel plastic verpakt) koopt in een supermarkt. Omdat dit niet zo’n bekende manier van doen is is het de onwetende consument niet aan te rekenen. Willen we verandering aanbrengen en het systeem eerlijker maken? Tja, dan zullen we toch dit niet zo fijne verhaal aan je moeten vertellen.

Want wat is dan de oplossing?

Je moet lekker genieten van dit voortreffelijke  fruit als je toevallig daar kunt zijn en het verder vooral de plaatselijke bevolking gunnen.

En hier? Hier geniet je vooral van appels en peren, liefst in de herfst vlak na de oogst. En in de zomer is er een keur aan diverse soorten zacht fruit te krijgen dat hier groeit, rijpt en geoogst wordt.

De natuur zit zo in elkaar dat een mens precies krijgt wat nodig is als je met het seizoen mee-eet. Bevind je je in de tropen dan zijn er ook vooral verkoelende vruchten. Ben je elders vind je dus inderdaad veel minder fruit in de winter.

Op ons eigen continent, dus Europa zijn citrusvruchten te vinden die niet in ons eigen land groeien. Die kun je met volle vrachtwagen via de weg vervoeren. Wist je dat dat zelfs een lagere co2 uitstoot geeft dan appels en peren een heel seizoen in een Nederlandse koelcel bewaren…?

De banaan komt altijd van over zee. Daar let ik zelf op het bio keurmerk liefst in combinatie met het fairtrade keurmerk. En als ik ze koop zorg ik dat ik ze opeet en niet argeloos overrijp laat worden om in de groenbak te verdwijnen. Daar is het echt een veel te kostbare vrucht voor in alle opzichten.

Als je heel strikt volgens de natuurwetten zou leven zou je bananen en citrusfruit dus niet echt nodig hebben… Maar eerlijk is eerlijk, omdat we niet allemaal meer buitenmensen zijn en veel zittend binnen werk doen zijn extra vitamientjes toch geen overbodige luxe.

Dus ook hier weer, het ligt allemaal genuanceerder. Met kennis opzak hoe het oorspronkelijk bedacht was door moeder natuur kun je zuivere afwegingen maken die kloppen voor jou, kloppen voor de telers van verder weg en dichterbij en bovendien ook kloppen voor de volgende generaties!

Ik geniet zeker van een biologische mandarijn en een sinaasappel in de winter. Van welk fruit geniet jij het meeste? Heb je inzichten gekregen waardoor je nu misschien net een andere keuze maakt? Ik ben benieuwd.