Mariska drentelt wat door de winkel. Ik zie haar wikken en wegen. 'Kan ik je misschien ergens mee helpen?'

'Ehh, ja, nou, tja, ik weet het eigenlijk niet...' Ze zwaait met haar boodschappenbriefje met wat exoten erop...

Mariska drentelt wat door de winkel. Ik zie haar wikken en wegen. ‘Kan ik je misschien ergens mee helpen?’

‘Ehh, ja, nou, tja, ik weet het eigenlijk niet…’ Ze zwaait met haar boodschappenbriefje met wat exoten erop.

Ik herken haar probleem gelijk en wijs haar lachend op de slogan op ons bankje. ‘Wij hebben nu eenmaal niet altijd alles hè!’

Ik deel een vette knipoog uit terwijl ik dit pesterig zeg. Want ik weet dat ze normaal gesproken echt heel goed is om met de lokale producten te goochelen tot een volwaardige maaltijd. En dat ze bovendien ook veel variatie weet aan te brengen in het soms wat sobere assortiment.

‘Het is dat ik je goed ken, maar wat kan jij een pestkop zijn zeg, ik doe altijd zo mijn best!’ Haar reactie is met een even zo grote knipoog naar mijn pesterijtjes. Het is zo leuk dat wij onze klanten goed kennen en zij ons ook. Het maakt het winkelen gezellig horen wij vaak.

En er zijn inderdaad ook steeds meer mensen die, net als wij, de combinatie lokaal en duurzaam hoog in het vaandel hebben staan. Mariska is daar zeker ook heel goed mee bezig en ze heeft er vooral ook veel plezier in!

Dat het allemaal lang zo zwart-wit niet is als vaak wordt gedacht dat weten dus steeds meer mensen. Er zijn heel veel tussenvormen tussen de massa producten uit de supermarkt en het biologische en/of biodynamische aanbod.

Maar toch… je blijft een aantal producten missen die stomweg niet lokaal voor handen zijn maar waar wij toch erg aan gewend zijn.

Is dat erg om die dan toch te kopen? Welnee, helemaal niet zelfs!!!!

Iedereen is inmiddels wel bekend met onze 80/20 regel. Voor 80% keuzes maken die zo duurzaam mogelijk zijn als voor jou lukt geeft ruimte om ook de minder duurzame dingen te doen. Ons leven heeft hoe dan ook impact. Op zich niet erg, we zijn alleen gewoon te ver gegaan als mensheid. Daar heeft niemand individueel schuld aan.

Als we nu nog stap voor stap individueel wel weer terug gaan, maken we het in elk geval niet nog erger. En wie weet is er toch nog een boel te redden als we met heel veel die kleine stappen in de juiste richting zetten.

Wie hiermee bezig gaat merkt sowieso dat het onwijs leuk is om duurzamer te leven. Het is leerzaam, smakelijk en gewoon tof om te doen. Die 20% die je van ons gerust mag zondigen gaan vanzelf een beetje schuren zodat dat percentage, zonder dat je er last van hebt, steeds kleiner wordt.

En daarom hoef je je helemaal niet te schamen als je bij mij in de winkel komt en verzucht dat je toch nog naar een andere winkel moet voor bijvoorbeeld je bananen, citrusfruit, sommige kruiden en specerijen, bepaalde kant en klaar producten die je toch graag op voorraad wilt hebben.

Maar we zouden je uiteraard nog veel liever wel al die producten  aanbieden in de biologische variant!

Want eerlijk is eerlijk, als ik omzet van de grote supermarkten met aandeelhouders naar de toekomstige klanten-cooperatie kan halen… Nou ja, dan ben ik ondernemer genoeg om dat te doen!

Want we willen met elkaar dat de winkel (de toekomstige coöperatie dus!) ook financieel gezond is en dus voor die ongeveer 80% lokaal en duurzaam voedsel kan blijven aanbieden.

Daarom passen wij, nu de winkel een coöperatie wordt, zelf ook weer die 80/20 regel toe in het samenstellen van het assortiment.

Wat mag er in dat nieuwe assortiment echt niet ontbreken? Geef ons jouw boodschappenlijstje maar door. Dat helpt ons om een mooie aanvulling op het huidige producten te doen.

Let wel alles wat wij inkopen dat niet lokaal is moet wel minimaal biologisch zijn en er moet natuurlijk geen lokaal alternatief zijn. Dus geen boontjes van ver weg als het geen bonen seizoen is. Wat dat betreft blijven we seizoensgericht inkopen. Wat vers is moet van dichtbij en dus per seizoen verschillen. Maar houdbare producten zijn soms toch wel heel erg handig om ook in je eigen winkel te kunnen kopen.

Mariska wilde vooral specerijen, currypasta’s, wraps en taco schelpen. Dat soort dingen vinden haar dochters zo lekker. En die maken dat inmiddels zelf klaar voor het hele gezin. Ze zijn 12 en 15 en moeten ieder één dag in de week een gezonde maaltijd voor het gezin op tafel toveren. Ze verwerken daarin de groenten die hun moeder bij ons koopt. Dus een prachtig voorbeeld van hoe je lokaal en duurzaam combineert met biologisch van iets verder weg. En een voorbeeld van hoe je dus ook nog eens je eigen kinderen gelijk leert hoe het kan met zoveel mogelijk lokale, onbespoten en onbewerkte producten. Het mes snijdt in Mariska’s gezin aan meerde kanten!

Wat moet er wat jou betreft sowieso in het schap op voorraad komen? Geef je boodschappenlijstje maar aan ons door!