Hoe het met haar ging...? Ik kon het beter maar niet vragen, zei ze. Die decembermaand... Oef... een bezoeking is het elk jaar weer. "Zullen we eens kijken of we het kunnen omdenken", stelde ik haar voor. En zo geschiedde ;-)

“Weet je wat het is?”, zei Janneke met een kraak in haar stem “Het is voor mij allemaal lang zo vrolijk niet als de mensen het aan de buitenkant doen lijken. En er is amper aandacht voor want het schijnt die dagen geforceerd gezellig en fijn te moeten zijn. Ik blokkeer al helemaal weer bij de gedachte er aan…”

Lovers en haters

En zij is niet de enige. Je hebt feestdagen lovers (die kunnen dit blog wegklikken 😉 ) maar je hebt dus ook feestdagen haters (daarvoor heb ik dit blog geschreven). Die laatste groep lijkt in de minderheid als je al die feestelijke uitingen in de winkels ziet glinsteren en schreeuwen om aandacht… Soms zelfs al vanaf eind oktober om dan pas tegen februari weer eens te verdwijnen… Toch is de gedachte aan meer lovers dan haters niet waar. De verdeling is op zijn minst 50/50 tussen de lovers en haters.

Wat nu te doen als je bij de groep ‘gelukkigen’ hoort die eerder verdriet dan geluk voelen opwellen bij het horen van de eerste decemberliedjes in de winkels en het zien van de eerste feestverlichting in de straten…

Kopen blijkt geen oplossing

Want het is er allemaal alleen maar om ons te overtuigen dat we ons geluk schijnbaar kunnen kopen, kopen en nog eens kopen… En als we dat dan in een zwak moment toch maar doen en we blijken nog steeds niet gelukkig, dan voelen we ons nog rotter dan we al deden…

En dat kan echt wel anders, want het zit ook heel anders dan de commercie ons doet geloven.En daarom ben je juist de gelukkige als je je niet laat meeslepen door wat ons wordt opgedrongen.

Midwinter is namelijk juist een hele mooie tijd om wakker te worden uit deze boze droom. Met verrukkelijke lange avonden om te genieten van alles wat wél de moeite waard is om te koesteren.

Stap 1
Laat het idee varen wat ons wordt opgedrongen als je niet blij wordt van december en verzin je eigen invulling voor de korte dagen en lange nachten.

Stap 2
Neem lekker veel tijd voor jezelf. Lees bijvoorbeeld een boek, of werk je dagboek bij, schrijf brieven aan lieve mensen als je daar gelukkig van wordt, ruim je huis heerlijk op alsof het al voorjaar is zodat je merkt dat de muizenissen dan ook verdwijnen, nodig mensen uit die je echt heel leuk vindt en die jou energie geven, of spring/zing/dans een uur lang door je huis als je daar behoefte aan hebt.

Stap 3
Beloof jezelf elke avond iets te doen waar je helemaal in opgaat. Al is het maar een half uurtje. Meer is niet nodig om een magneet te worden…

Stap 4
Trek de conclusie dat de beste dingen in het leven gewoon gratis en spontaan zijn. En stel vast dat je die inderdaad als een magneet naar jezelf toe kunt trekken. Simpelweg door jezelf te beloven elke dag iets te doen wat je echt heel leuk vind. Wat je aandacht geeft groeit… Dat is echt een waarheid als een koe!

Wij durven te wedden dat de winter haast te kort zal voelen. Voor je het weet leggen alle vogels weer een ei. 😉

Nieuwe plannen handen en voeten geven

Wij vinden het zelf heel leuk om steeds weer nieuwe manieren vorm te geven om voor elk gezin de eerlijke en heerlijke boodschappen beschikbaar te maken. Dus juist ook voor de gezinnen die wel willen maar nu nog niet kunnen. Daarom verkopen wij bijna niks bijzonders tijdens de kerstmarkt aanstaand weekend, maar juist de gewone dingen omdat we hopen dat heel veel mensen die iets kunnen missen een uitgestelde boodschap zullen doen. Want gezinnen met een smalle beurs hebben immers veel meer aan de gewone dagelijkse kost het hele jaar door dan iets exclusiefs in december. Als we hierin het aankomende jaar stappen kunnen maken zijn wij heel gelukkig. Daarvoor gebruiken wij de lange avonden om deze plannetjes handen en voeten te geven.

Deel je met ons jouw manier van het omdenken van de decembermaand en hoe je die waardevol kunt maken?