De telefoon gaat, maar ik heb echt geen tijd... Hij gaat een half uur later nog eens, maar ik zit in een belangrijk gesprek. Dan na 20 minuten nog eens. En dan rond ik toch maar snel het gesprek waarin ik zat af.

De telefoon gaat, maar ik heb echt geen tijd… Hij gaat een half uur later nog eens, maar ik zit nu in een belangrijk gesprek. Dan na 20 minuten nog eens, en dan rond ik toch maar snel het gesprek waarin ik zat af.

Gelukkig want het was Jan-Peter Soenveld van het Friesch Dagblad. Hij wilde wat praktijk ervaringen horen in het kader van de circulaire economie en het belang van een sterke regionale economie.

En dat zijn precies mijn stokpaardjes! Het is niet toevallig dat ik naast de winkel betrokken ben bij zowel het Circulair Kwartier als bij het project “Laat geld lokaal rollen

Ik moest even schakelen uit het gesprek dat ik aan het voeren was, maar in een seconde of wat hoor ik mezelf een vurig verhaal vertellen waarin ik de mondiale problemen moeiteloos koppel aan het verstreken van de lokale economie als één van de belangrijke oplossingen voor die problemen.

En wat dat met circulaire economie te maken heeft? Nou alles! Als een regio economisch sterk is en er zijn veel goed betaalde banen te vinden dan wonen er mensen die ook iets te besteden hebben.

En dát heb je nodig als je de grote mondiale problemen structureel wilt oplossen. Duurzame keuzes zijn aan de voorkant vaak kostbaarder dus je hebt ruim investeringsgeld nodig.

Als er gepraat wordt over de nieuwe economie geven we wel eens af op het kapitalistische systeem. Maar dat is eigenlijk nooit om het feit dat er veel geld door vrij komt. Nee, de kritiek op het ‘oude’ systeem’ is dat het vele geld niet duurzaam geïnvesteerd wordt maar naar de top stroomt naar een zeer beperkte groep mensen.

En dát ga je in de nieuwe circulaire economie dus heel anders doen.

In die nieuwe vorm wil je zoveel mogelijk (maatschappelijke en/of ecologische) impact maken. En daarom wil je heel veel geld verdienen. Dan investeer je vervolgens dat geld weer lokaal en zo houd je het geld laag in de economie daar waar het het beste werkt in mijn ogen. Juist omdat het dan verdeeld wordt over meer mensen die het ook weer uitgeven in de regio.

En daarom, en om geen andere reden, hebben wij de Krioel-route uitgezet. We laten zien hoe onvoorstelbaar veel er nu op dit moment gewoon al is. Duurzame kleding, duurzame huisraad en duurzame boodschappen. Het is allemaal al binnen handbereik!