KRIOEL-ROUTE DOOR LEEUWARDEN (3 kilometer)

Dag wandelaar door en in de stad!

De Krioel-route door Leeuwarden aangeboden door Jouw Dagelijkse KostKRIOEL-ROUTE DOOR LEEUWARDEN (3 kilometer)

Dag wandelaar door en in de stad,

De route begint in de pop-up winkel in de Blokhuispoort, in Celblok H om precies te zijn. Dat is het achterste blok. Gewoon even doorlopen door de poorten, dan vind je ons vanzelf. Wij zijn er elke dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00.

We werken aan een betere locatie voor onze winkel. Help je mee?

Binnenkort kun je de stempelkaart-versie van de route ophalen in de winkel!

Stempels kun je ook krijgen bij:

Ga je mee op pad?

Vanzelfsprekend zoek je bij de Blokhuispoort ook even naar ons prachtige miniatuurtje van Michel die Miniature people Leeuwarden liet en laat ontstaan. Gedurende je route kun je er heel veel tegenkomen!

Oh ja, als je bij ons bent uitgekeken en in elk geval ook Bijzonder Boekjes hebt bezocht, en de rest van de route wilt lopen, dan kun je het beste eerst even  om de bocht de Keizersgracht aflopen richting het water. Daar vind je Atelier Apart gewoon te leuk om over te slaan!)

Daarna kun je via de ‘oude’ straat van de voormalige winkel de Ooster-straten doorlopen.

Daar vind je bijvoorbeeld Over en Weer (tweedehands merkkleding), De Pluymgraaff (cadeauwinkel met o.a. Feuerwear tassen, gemaakt van afgekeurde brandweerslangen) en De Wereld van Thee (ze kopen thee, koffie zo eerlijk mogelijk in).

Als je in de Nieuwe Oosterstraat bent uitgekeken dan loop je richting stadscentrum. Als je de Nieuwe Oosterstraat uitloopt en de Tweebaksmarkt oversteekt, kom je in de Oude Oosterstraat. Op het hoekje, dat is eigenlijk nog de Tweebaksmarkt, vind je Ogenblik. Dit is een maatschap van acht kunstenaars die samen deze winkel runnen. Alleen al die vorm van ondernemen past bij circulair ondernemen. Immers, ieder alleen een winkel is niet haalbaar, door een collectief te vormen kan het wel. Ze werken zo duurzaam mogelijk. De plastic zakjes om sommige klein kunstwerkjes gaan er bij verkoop af. Je krijgt de dingen mee in een papierenzakje. De plastic verpakking kan daardoor hergebruikt worden. Verder vind je er tassen van reststukken leer en kleding van coupons. Dus laat je daar zeker verrassen en inspireren!

Bij Smakelijk kun je lekker lunchen of je avondeten ophalen, niet bio wel een fijne lokale ondernemer. En als je je eigen bakje meeneemt krijg je korting op je maaltijd.

Als je dan nog een klein stukje door loopt kom je bij De Plek. Een hele leuke, vintage tweedehands kledingwinkel (hier zijn ook twee miniaturen te vinden in de straat. Aan het begin en ver aan het einde. En als je even de Heerestraat inpiept, midden in Oude Oosterstraat naar rechts gaan en dan zoeken bij kinder-ergotherapeut Angela Rozema, dan vind je er nog eentje.)

Wist je dat er in de Oude Oosterstraat ook een echte kleermaker zit? (KING heet de zaak.) Dat is misschien nog wel het duurzaamste bedrijf want die zorgt ervoor dat jouw kleding een tweede ronde kan krijgen!

Dan loop je vanuit de Oude Oosterstraat verder rechtdoor richting stad. (Vlak voor de Nieuwstad kun je de St. Jacobsstraat inlopen. Ook hier vind je ondernemers die het bezoeken meer dan waard zijn.)

Op de Nieuwestad blijf je aan de rechterkant van het water totdat je bij Nieuwesteeg komt (om ook hier weer een mini voorstellinkje te ontdekken!). Daar duik je in om het prachtige grutterswinkeltje/museum tegen te komen. Uit de tijd dat Duurzaam nog heel gewoon was…

Als je dat (eventueel hè, niets moet) bekeken hebt, loop je verder de steeg uit om daarna linksaf te gaan richting de beroemde scheve kerktoren van Leeuwarden. De Oldenhove! Dit is natuurlijk een afslag voor de toerist, want elke Leeuwarder heeft die toren op zijn netvlies staan! Onderweg kun je nog wel drie of vier kleine tafereeltjes tegenkomen, dus daardoor toch weer voor iedereen de moeite waard. En je hebt onderweg ook een klein stukje van de Kleine Kerkstraat gezien. Dat is onze ‘concurrent’ voor het leukste winkelstraatje van Leeuwarden.

Je loopt, na een kijkje naar de Oldehove, verder via de Grote Kerkstraat. Die lijkt een beetje achterlangs de grote stad te lopen, maar deze straat brengt jullie naar de mooiste delen en straatjes van Leeuwarden. Op het kaartje zie je de Waalse – en de Grote of Jacobijnerkerk. Deze staan in de meest historische en authentieke straatjes waar je doorheen kunt krioelen.

Aan het uiteinde van dit gebied vind je de Vijzelstraat (uiteraard ook weer met mini tafereeltje!). Een heel schattig straatje waar nu de Geen en Co zit. Hier zijn steeds wisselende producten te vinden van kleinschalige initiatieven op het gebied van duurzaam leven. In de Vijzelstraat zijn ook Madelief en Meet Mister Fred gevestigd. Madelief verkoopt 2e hands kleding, en bij Susanne van Meet Mister Fred vind je duurzaam design van kleine ontwerpers, vrije school materialen, tweedehands speelgoed en boeken. Kortom, de Vijzelstraat is meer dan de moeite waard om te bezoeken!

Dan kun je nog een klein beetje een zwieper maken, maar die is wel echt de moeite waard! Je kunt namelijk nog naar het Noordvliet wandelen om Kattencafe Poespas te ontdekken:  Daar werken ze zo veel mogelijk met biologisch en streekgebonden producten. Wat ze kunnen kopen ze zelfs via ons in! De katten komen allemaal uit herplaatsing en het schoonmaken gebeurt zo groen mogelijk. Duurzaam staat niet alleen voor voeding, maar zeker voor hoe je met alles om je heen omgaat. Duurzaam inzetten van personeel ipv veel wisseling om vaste aanstellingen te voorkomen is hier ook een voorbeeld van waar ze bij Poespas rekening mee houden. Nu natuurlijk niet open maar zodra het mag staan ze weer voor je klaar!

Dan kun je via de Tuinen over de Voorstreek richting  Over de Kelders.

In die straat vind je Regverdig, ook weer zo’n prachtige tweedehands kledingwinkel, en meer.

Als je daar uit gesnuffeld bent kun je weer terug richting ons lopen (bij Post-Plaza hotel kun je ook weer een miniatuur vinden, maar dan moet je weer een beetje krioelen door de straatjes daar om die te ontdekken.)

Dan kun je tenslotte weer terug naar de Blokhuispoort waar je zeker ook even in de bieb moet kijken. Daar staat bijvoorbeeld De zadenbieb. De Zadenbieb is het initiatief van permacultuur tuin Roeach uit Joure. Wij hebben daar een dependance van in onze winkel. Maar daar vind je dus nog veel meer zaden die je kunt lenen. Een belangrijk initiatief want zij vinden net als wij, dat zaden van de natuur zijn en dus van niemand of van iedereen.

Je kunt daarna bij Cafe De bak of Bij Proefverlof nog lekker even wat eten en drinken. Willem, de chef bij beide, is niet de minste. Hij is , zoals hij zelf op zijn website zegt: kok met hart voor lokaal, samenwerken met boeren, vissers, jagers en slagers. Soms BIO soms logisch. En dat is heel uniek binnen de horeca. Hij gaat er in zijn restaurant voor waar wij ook voor staan bij jou thuis.

Wij hopen dat je Leeuwarden, een stad zonder fratsen, op een fijne en bijzondere manier hebt leren kennen. Een stad om onvoorwaardelijk van te houden. Leeuwarden houdt in elk geval veel van jou!

ps:
Sinds de start van de route 2 jaar terug hebben we al afscheid van Broodje Bewust, Pip’s Delicious (plantaardige patisserie. Maar Pip’s komt terug in de St Jacobsstraat!!!!!) en Dr. Plant (vegan take-a-way) moeten nemen en is Bio bij Jansen een Odin geworden. Hardwerk Fogeltje is ook gestopt deze zomer… We hopen toch dat de route alleen maar langer in plaats van korter mag worden. Dus als jij nog leuke plekjes weet die passen bij deze route? Tip ons dan. Want iedereen moet weten welke pareltje onze stad heeft zodat ze kunnen blijven bestaan!!!!!