KRIOEL-ROUTE DOOR LEEUWARDEN (3 kilometer)

Dag wandelaar door en in de stad!

De Krioel-route door Leeuwarden aangeboden door Jouw Dagelijkse KostKRIOEL-ROUTE DOOR LEEUWARDEN (3 kilometer)

Dag wandelaar door en in de stad,

De route begint bij Jouw Dagelijkse Kost we zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag open tot en met 24 december 2023.

Daarna beraden we ons op een doorstart op en andere locatie waar we energieneutraal kunnen werken. Dat lukt helaas niet in het huidige pand.

Op de donderdagavond blijven we wel actief, maar dan bij de buren (Kunstwerkplaats SMOEL). Je kunt daar je lokale duurzame boodschappen dan afhalen die je bij de Streekboer kunt bestellen. Zelfde producten, zelfde missie en evenveel liefde voor het geheel.

Als je bij ons of bij SMOEL hebt gekeken vergeet dan niet in de straat ook even bij Over en Weer (tweedehands merkkleding), De Pluymgraaff (cadeauwinkel met o.a. Feuerwear tassen, gemaakt van afgekeurde brandweerslangen) en De Wereld van Thee (ze kopen thee, koffie zo eerlijk mogelijk in) te kijken!

Vanzelfsprekend zoek je ook even naar ons prachtige miniatuurtje van Michel die Miniature people Leeuwarden liet en laat ontstaan. Gedurende je route kun je er heel veel tegenkomen!

(Alle andere winkeliers in onze straat doen ook hun best om zo circulair mogelijk te ondernemen. We worden niet voor niets het Circulair Kwartier genoemd. Als je helemaal aan het einde van de Nieuwe Oosterstraat bent richting water, dan is het ook nog leuk om even links om de hoek te gaan om je bij Atelier Apart te verwonderen.)

Als je in de Nieuwe Oosterstraat bent uitgekeken dan loop je richting stadscentrum. Als je de Nieuwe Oosterstraat uitloopt en de Tweebaksmarkt oversteekt, kom je in de Oude Oosterstraat. Op het hoekje, dat is eigenlijk nog de Tweebaksmarkt, vind je Ogenblik. Dit is een maatschap van acht kunstenaars die samen deze winkel runnen. Alleen al die vorm van ondernemen past bij circulair ondernemen. Immers, ieder alleen een winkel is niet haalbaar, door een collectief te vormen kan het wel. Ze werken zo duurzaam mogelijk. De plastic zakjes om sommige klein kunstwerkjes gaan er bij verkoop af. Je krijgt de dingen mee in een papierenzakje. De plastic verpakking kan daardoor hergebruikt worden. Verder vind je er tassen van reststukken leer en kleding van coupons. Dus laat je daar zeker verrassen en inspireren!

Bij Smakelijk kun je lekker lunchen of je avondeten ophalen, niet bio wel een fijne lokale ondernemer. En als je je eigen bakje meeneemt krijg je korting op je maaltijd.

Als je dan nog een klein stukje door loopt kom je bij De Plek. Een hele leuke, vintage tweedehands kledingwinkel (hier zijn ook twee miniaturen te vinden in de straat. Aan het begin en ver aan het einde. En als je even de Heerestraat inpiept, midden in Oude Oosterstraat naar rechts gaan en dan zoeken bij kinder-ergotherapeut Angela Rozema, dan vind je er nog eentje.)

Wist je dat er in de Oude Oosterstraat ook een echte kleermaker zit? (KING heet de zaak.) Dat is misschien nog wel het duurzaamste bedrijf want die zorgt ervoor dat jouw kleding een tweede ronde kan krijgen!

Dan loop je vanuit de Oude Oosterstraat verder rechtdoor richting stad. (Vlak voor de Nieuwstad kun je de St. Jacobsstraat inlopen. Ook hier vind je ondernemers die het bezoeken meer dan waard zijn.)

Op de Nieuwestad blijf je aan de rechterkant van het water tot je bij Hardwerk ’t Fogeltje komt. Een leuke winkel met vintage spullen en duurzame kleding. Lieuwe en Itske zijn broer en zus en runnen deze winkel. Wij kennen ze vanuit onze Zaailand tijd. Ze zaten tegenover onze allereerste pop-up winkel en steunden ons mentaal vanaf dat prille begin.

(Doe ze daar in elk geval dus de groeten van ons!)

Als je daar bent uitgekeken dan loop je verder de Nieuwestad af (ook weer een miniatuur te vinden) totdat je bij Nieuwesteeg komt (om ook hier weer een mini voorstellinkje te ontdekken!). Daar duik je in om het prachtige grutterswinkeltje/museum tegen te komen. Niet persee duurzaam ofzo, maar gewoon heel leuk om te zien als je het nog niet kent.

Als je dat (eventueel hè, niets moet) bekeken hebt, loop je verder de steeg uit om daarna linksaf te gaan richting de beroemde scheve kerktoren van Leeuwarden. De Oldenhove! Dit is natuurlijk een afslag voor de toerist, want elke Fries heeft die toren op zijn netvlies staan! Onderweg kun je nog wel drie of vier kleine tafereeltjes tegenkomen, dus daardoor toch weer voor iedereen de moeite waard. En je hebt onderweg ook een klein stukje van de Kleine Kerkstraat gezien. Dat is onze ‘concurrent’ voor het leukste winkelstraatje van Leeuwarden.

Je loopt, na een kijkje naar de Oldehove, verder via de Grote Kerkstraat. Die lijkt een beetje achterlangs de grote stad te lopen, maar deze straat brengt jullie naar de mooiste delen en straatjes van Leeuwarden. Op het kaartje zie je de Waalse – en de Grote of Jacobijnerkerk. Deze staan in de meest historische en authentieke straatjes waar je doorheen kunt krioelen.

Aan het uiteinde van dit gebied vind je de Vijzelstraat (uiteraard ook weer met mini tafereeltje!). Een heel schattig straatje waar nu de Geen en Co zit. Hier zijn steeds wisselende producten te vinden van kleinschalige initiatieven op het gebied van duurzaam leven.

In de Vijzelstraat zijn ook Madelief en Meet Mister Fred gevestigd. Madelief verkoopt 2e hands kleding, en bij Susanne van Meet Mister Fred vind je duurzaam design van kleine ontwerpers, vrije school materialen, tweedehands speelgoed en boeken. Kortom, de Vijzelstraat is meer dan de moeite waard om te bezoeken! Bij deze twee winkels vind je producten die een logeer en/of adoptie adres zochten toen de Jouw Dagelijkse Kost (tijdelijk) dicht moest.

Dan kun je nog een klein beetje een zwieper maken, maar die is wel echt de moeite waard! Je kunt namelijk nog naar het Noordvliet wandelen om Kattencafe Poespas te ontdekken:  Daar werken ze zo veel mogelijk met biologisch en streekgebonden producten. Wat ze kunnen kopen ze zelfs via ons in! De katten komen allemaal uit herplaatsing en het schoonmaken gebeurt zo groen mogelijk. Duurzaam staat niet alleen voor voeding, maar zeker voor hoe je met alles om je heen omgaat. Duurzaam inzetten van personeel ipv veel wisseling om vaste aanstellingen te voorkomen is hier ook een voorbeeld van waar ze bij Poespas rekening mee houden. Nu natuurlijk niet open maar zodra het mag staan ze weer voor je klaar!

Dan kun je via de Tuinen over de Voorstreek richting  Over de Kelders.

In die straat vind je Regverdig, ook weer zo’n prachtige tweedehands kledingwinkel, en meer.

Als je daar uit gesnuffeld bent kun je weer terug richting ons lopen (bij Post-Plaza hotel kun je ook weer een miniatuur vinden, maar dan moet je weer een beetje krioelen door de straatjes daar om die te ontdekken.)

Als je nog niet moe bent, loop dan nog even naar andere kant om de Blokhuispoort te bekijken. En ja, ook daar is een mini kunstwerkje te ontdekken. In de Blokhuispoort is de mooiste bieb van Nederland gevestigd. Snuffelen tussen de boeken in het historische decor van een gevangenis is en blijft een bijzondere beleving. In de bieb heeft De zadenbieb een plaatsje. De Zadenbieb is het initiatief van permacultuur tuin Roeach uit Joure. Wij hebben daar een dependance van in onze winkel. Maar daar vind je dus nog veel meer zaden die je kunt lenen. Een belangrijk initiatief want zij vinden net als wij, dat zaden van de natuur zijn en dus van niemand of van iedereen.

Wij hopen dat je Leeuwarden, een stad zonder fratsen, op een fijne en bijzondere manier hebt leren kennen. Een stad om onvoorwaardelijk van te houden. Leeuwarden houdt in elk geval veel van jou!

ps:
Sinds de start van de route 2 jaar terug hebben we al afscheid van Broodje Bewust, Pip’s Delicious (plantaardige patisserie) en Dr. Plant (vegan take-a-way) moeten nemen en is Bio bij Jansen een Odin geworden en daarmee toch ook een beetje eenheidsworst helaas. We hopen dat de route alleen maar langer in plaats van korter mag worden. Dus als jij nog leuke plekjes weet die passen bij deze route? Tip ons dan. Want iedereen moet weten welke pareltje onze stad heeft zodat ze kunnen blijven bestaan!!!!!