De rode draad van al onze verhalen is altijd dat het eerst heel complex lijkt als je op een andere manier je boodschappen in huis haalt maar dat het uiteindelijk juist heel veel simpeler (én leuker, én lekkerder) blijkt te zijn.

Hoi Monique, werk aan de winkel 😳. Ik heb uien van ’t Hummelhûs. Gekregen in een wit papieren zakje, geheel volgens verwachting. Nu ben ik ze aan het snijden en tref een rood plastic draadje aan… Eentje van zo’n netje waarin ze bij de supermarkt altijd zitten, of van een net van een grootverpakking. Dat had ik niet verwacht 🥺. Ik dacht dat ze bij ’t Hummelhûs uit eigen grond kwamen en niet ingekocht. Kun je daar iets meer over vertellen? Groetjes, Ingrid

Ingrid is net als ik zowel StreekboerFan, -klant als -collega. Ik vond het een mooie vraag, want achter het rode draadje gaat inderdaad een heel verhaal schuil!

De rode draad van al onze verhalen is altijd dat het eerst heel complex lijkt als je op een andere manier je boodschappen in huis haalt, maar dat het uiteindelijk juist heel veel simpeler (én leuker, én lekkerder) blijkt te zijn.

Zo ook met dit draadje dat je niet zou verwachten in de uien van een kleinschalige tuin?!

Het zit zo. Er komt best veel van de tuin en uit de kas. Ook best een hele tijd in het jaar, maar het is net genoeg om jaarrond genoeg variatie in het winkeltje van de tuin aan te bieden.

Het Hummelhus is een dagbestedingsplek. Sommige mensen werken in de tuin en in de kas of zorgen voor het vee dat in bescheiden mate aanwezig is. Anderen werken in het winkeltje.

Om genoeg aanbod te hebben voor zowel de mensen die hun uiterst zinvolle dagbesteding met plezier komen doen als voor de klanten die hun boodschappen zoveel mogelijk daadwerkelijk in de korte keten willen doen, zet Willem Teun nog een extra stap. Waar hij de tijd vandaan haalt, is ons een raadsel, maar hij doet het!

Hij koopt in bij de Bioboeren uit de polder. Die zorgen ervoor dat alles in de kop van de polder wordt verzameld. Op die manier kunnen wij dus vanuit Friesland met relatief weinig extra voedselkilometers toch jaarrond zoveel mogelijk variatie in huis hebben. De collega’s van Bioweb op de Friese markten doen dat overigens ook op deze manier. Sterker nog, zij zorgen er ook voor dat producten uit Friesland zo in de Polder terechtkomen. Een echt schoolvoorbeeld van hoe je door samen te werken heel eenvoudig onderling producten kunt uitwisselen zonder beide veel te hoeven rijden.

Wat ons betreft zit hier de oplossing voor de logistieke uitdagingen die er zijn om het biologische voedsel dat we in eigen land produceren goed te verdelen. Het is misschien een beetje kneuterig om zo met kistjes heen en weer te gaan, zolang de busjes vol zitten is het echt een hele mooie en efficiënte manier om lokaal geproduceerd voedsel ook echt lokaal af te zetten.

Nederland is een mini landje. Als wij het over lokaal eten hebben, maken we weleens de vergissing dat het per se op fietsafstand moet zijn. Maar dan is zelfs Nederland niet in staat om dat voor iedereen waar te maken. Maar het kan wel als je iets groter denkt in regio’s. Als je tegen iemand in Duitsland zegt dat wij ons land in die zones verdelen, glimlacht diegene slechts. Je hoort dan haast de gedachten: Dat doen wij ook, alleen zijn onze zones zo groot als jullie hele land. 😉

Het is dus niet om ons er makkelijk van af te maken en de regio’s achter de schermen ‘stiekem’ op te rekken. Het heeft juist alles te maken met de haalbaarheid van het systeem. De Streekboer zou wat ons betreft, als je kijkt naar milieu-impact, zelfs kunnen gaan om boeren uit Nederland. Maar het gaat ons ook om het vormen van een sterke en hechte gemeenschap, en dan is de regio wel weer zeer waardevol. Dus ook hierin telt weer de bekende 80/20 regel. Zonder daar heel dogmatisch in te zijn, halen we 80% uit de regio en 20% van verder weg. Maar elke boer die een totaal aanbod wil leveren, moet dat deels ook weer op die manier doen.

Dus zo kan het zijn dat er opeens een letterlijk rood draadje tussen je uien zit. Ze zijn dan in een groentezak bij een collega bioboer ingekocht en uiterst efficiënt naar het Noorden gekomen ;-).

Dan is dat ook maar weer opgehelderd! Heb jij weleens producten waar je je van afvraagt waar ze precies vandaan komen? Of heb jij andere dingen waar je je hoofd over breekt? Laat het ons weten, we zoeken het graag voor je tot op het laatste draadje uit!