En bovendien zijn de kasten in de stad geen concurrenten van de wilde bij. Daarnaast is een bijenvolk kritisch. Als er een bij terugkomt met te veel gifstoffen in de pollen, wordt zo’n bij geweerd door het volk.

‘Het lijkt wel alsof de Keuringsdienst van Waarde voor jullie werkt! Laatst weer zoiets verhelderends over honing. Wisten jullie dit allemaal al? Ik was verbijsterd over het feit dat er testen zijn die worden omzeild door frauduleuze producenten.’

Ilse is zeer geïnteresseerd in alles rondom het eerlijke en gezonde voedselsysteem. Daarom vraagt ze wel vaker door omdat ze het naadje van de kous wil weten. Heel leuk, dit soort klanten die niet alles voor zoete (honing)koek slikken.

We willen natuurlijk niet betweterig overkomen, maar ja, inderdaad, het meeste wisten we al. Dat komt doordat wij met imkers werken die verstand van zaken hebben en biodiversiteit en dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben. We zijn heel blij met de aflevering, want het bevestigt het verhaal dat wij van onze imkers kennen en dus doorvertellen aan de klanten.

Wat niet in de uitzending kwam, maar wel waar is, is dat mensen zo vaak zeggen: ‘Oh heerlijk in de warme thee!’ Inmiddels draait mijn maag dan om, omdat ik weet dat de kostbare honing dan feitelijk spontaan suiker wordt en alle kostbare enzymen die onze gezondheid ondersteunen inactief worden. Heel zonde dus om het te warm te verwerken. Alles tot en rond lichaamstemperatuur is prima. Daarboven liever niet.

Onze imkers vinden, naast het verkopen van (een kleine oplage) honing, educatie belangrijker dan de honing zelf. Wie meer weet over het product, begrijpt hoe kostbaar en schaars honing voor mensen feitelijk is, en dat het dus nooit goedkoop kan zijn. Als dat wel zo is, is er iets aan de hand. Of er is te veel honing van de bijen afgenomen, of er is iets bijgemengd.

Nu we weten hoe kostbaar en schaars honing is, stelt Ilse terecht de vervolgvraag hoeveel we van honing mogen nemen als mensen? De bijen eten hier toch ook van om in leven te blijven?

Een hele logische en begrijpelijke vraag met een ingewikkeld antwoord…

Het gaat niet zo heel goed met de (wilde) bijen in Nederland. Dat weten de meeste mensen wel. Toch is lukraak overal bijenkasten zetten niet eens de meest logische of beste oplossing. Het plaatsen van te veel kasten in natuurgebieden is namelijk een concurrentie voor de wilde honingbij. Van de wilde honingbij wordt niet geoogst. Die kan helemaal doen waarvoor ze echt bedoeld zijn: bestuiven van gewassen in de natuur om de biodiversiteit te handhaven.

Daarom plaatsen we als mensen juist wel weer graag gericht kasten zodat het bestuivingswerk gedaan kan worden voor de gewassen die voor de mens bedoeld zijn. Als extra opbrengst kunnen ze ons een klein deel van hun honing leveren.

Zoals je leest, is het een precair evenwicht dat ook over de verhouding landbouw en natuur gaat.

Als je natuurlijk evenwicht belangrijk vindt bij voedselproductie, dan is dit iets om bij stil te staan. Als je goed kijkt, dan is het houden van bijen een vorm van veehouderij. Dat vraagt dus iets van ons om te zorgen dat dat ethisch verantwoord is of wordt.

Bescheidenheid van de mens is dus ook hier meer dan op zijn plaats!

Hoe moeten we hier nu mee omgaan?

Word je bewust dat honing inderdaad het voedsel is voor een uiterst nuttig dier dat zorgt voor bevruchting van gewassen waarvan wij daarna rijkelijk kunnen eten. Ga daarom spaarzaam om met hun eten. En zie in dat de voeding voor de bij zeker niet in eerste instantie ‘ons’ honing is…

Ze kunnen echt wel iets missen hoor, maar gewoon niet alles.

Honing is goud waard, ga er ook zo mee om!

We hebben nu ook honing van twee stadsimkers uit Groningen. Sommige mensen denken dat honing uit de stad vervuild is vanwege de stad. Dat kan aan de hand zijn, maar valt in de praktijk vaak mee. Bovendien is in de stad soms juist unieke biodiversiteit die door de stadsbijen gestimuleerd wordt. En bovendien zijn de kasten in de stad geen concurrenten van de wilde bij. Daarnaast is een bijenvolk kritisch. Als er een bij terugkomt met te veel gifstoffen in de pollen, wordt zo’n bij geweerd door het volk. Dat klinkt heel onaardig, maar is dus juist voor de gezondheid van het volk heel goed. Dus het is vrij simpel: kun je spaarzaam oogsten uit je kast, dan weet je dat de bijen voldoende zuivere pollen hebben ingebracht. De natuur heeft voor dit soort dingen dus gewoon oplossingen.

Meer weten? Het boek van Alma Huisken, “Dichterbij de bij“, is heel informatief en leuk om te lezen. Ook te koop bij ons in de winkel van De Streekboer in de Blokhuispoort. In het winkeltje vind je nog een paar producten, onder meer hakhoning, van imkers die in zeer kleine oplage aangeboden worden. Vandaar alleen in het winkeltje en niet in de webwinkel.

Kom je langs binnenkort?