Dochterlief is voor de gezelligheid mee vandaag en vult aan: “Heit zegt wel dat hij elke dag vlees wil, maar hij doet dat allang niet meer. Hij heeft waarschijnlijk wel de grootste stappen gemaakt in ons gezin van ons allemaal.”

Wat is er gebeurd met de oude vertrouwde mosterd? Ik heb die speciaal gekozen omdat ik weet dat het een van de weinige, of misschien wel de enige, is met mosterdzaad van eigen bodem. Is het alternatief dat ik nu krijg wel vergelijkbaar?

Deze klant, die ons ook gelijk voorziet van een fijn recept, is kritisch én fanatiek in de voedseltransitie. Ze heeft ook een bijzonder mooi gezin met allerlei dieetwensen. Ze vertelt vaak over hoe het er thuis aan tafel aan toe gaat. “Dat kan soms fel zijn hoor! Maar ze vinden elkaar altijd weer. De kinderen zijn nog het meest trots op hun vader, die als overtuigde carnivoor wel zo ver is dat hij vlees regelmatig overslaat en alleen nog maar vlees wil van de hoogste kwaliteit.”

Dochterlief is voor de gezelligheid mee vandaag en vult aan: “Heit zegt wel dat hij elke dag vlees wil, maar hij doet dat allang niet meer. Hij heeft waarschijnlijk wel de grootste stappen gemaakt in ons gezin van ons allemaal.”

De vader in kwestie is er ook bij en geniet terwijl hij de boodschappen inpakt van zijn fanatieke vrouw en kinderen. “Ze hebben helemaal gelijk, eigenlijk ben ik ook allang flexitariër net als mijn vrouw, maar het klinkt zo leuk om te zeggen dat we van vegan tot carnivoor aan tafel hebben. ;-)’

Dit soort bewuste klanten hebben we graag!

Maar terug naar het mosterdzaad.
Na het jammerlijke faillissement van Abraham’s mosterdfabriek in oktober 2022 heeft De Graanrepubliek in Groningen de productie van de mosterd overgenomen. Ze werken met hetzelfde biologisch geteelde zwarte mosterdzaad van akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen en gebruiken een vergelijkbaar recept. Het is natuurlijk nooit 100% hetzelfde, maar het komt erg in de buurt.

Wat is er zo bijzonder aan deze mosterd?
Vooral dus dat het van Groningse bodem komt! Want deze klanten hebben wel gelijk dat het meeste mosterdzaad voor mosterd ingevlogen wordt. Dan heeft het wel Groninger mosterd, maar dan bedoelen ze dat het hier is gemaakt; de grondstoffen komen vaak van elders.

Landgoud is een biologisch bedrijf aan de Groningse Waddenkust. Ze zijn in 2002 helemaal biologisch geworden en kozen vanaf toen ook voor het zelf op de markt brengen van eindproducten. Dus zelf zowel verwerkers zoeken als het inpakken, zodat het geschikt is voor verkoop in een winkel, en tenslotte ook zelf winkels zoeken waar de producten daadwerkelijk verkocht worden.

De pasta’s en de fruitwijn met het Landgoudlabel zijn heel herkenbaar. De mosterd is dat niet; ze verbouwen het hoofdingrediënt maar produceren het niet zelf. Maar het voelt toch als Landgoud-mosterd. Het bijzondere is vooral dat bijna niemand zich in Nederland waagt aan het telen van zwart mosterdzaad. Als je grond pacht, mag het vaak niet eens. Mosterdzaad oogsten is een vak apart. Het waait snel weg, en dan woekert de mosterdplant daarna haast als onkruid. Niet handig als je ook weer wat anders wilt telen. Daarom laten de meesten dit gewas voor wat het is. Maar in Kloosterburen dus niet! Bovendien is met andere gewassen meer te verdienen, ‘maar daarmee stimuleren we de biodiversiteit niet, als iedereen hetzelfde gaat telen gaat het niet goed komen met de natuur.’

Het bedrijf van Ale en Fenna is dus een bedrijf waar we trots op zijn, en het heeft een opvolger. Hun zoon Hero neemt het stokje over. Met hun kijk op de wereld en de keuzes die ze maken in hun bedrijfsvoering, kun je ze zien als het begin van een nieuwe wereld. Hoewel het soms voelt alsof je juist naar het einde van de wereld reist als je ze bezoekt en tot aan de Waddenlust moet rijden. Maar dat is dus maar net van welke kant je kijkt, knipoogt Ale dan.

Leuke actie voor Streekboerklanten.
Hero tipte ons vorige week: “Ik heb potjes mosterd met een THT tot april 2024. Zullen we er een leuke aanbieding van maken?”

Daar zijn we altijd voor in. Want THT is tenminste houdbaar tot en vooral een garantie vanuit de leverancier dat het tot die datum zeker goed is. Zo niet, dan krijg je of je geld terug of een vervangend product van de leverancier. Je mag als winkelier zelfs na de THT verkopen, als je je klanten maar meldt dat de THT verstreken is en dus de garantie vanuit de leverancier voorbij is, maar dat je die als winkelier overneemt.

Mosterd is nou typisch zo’n product dat na de THT nog prima eetbaar is. En met het verrukkelijke recept van Marieke zijn die potjes zo op bij onze Streekboer klanten.