We worden gebeld en we krijgen mail. Zijn de eieren van onze boeren wel PFAS-vrij?
In deze tijd een haast logische vraag, want in de eitjes van hobbykippen door het hele land, ook in Friesland, is PFAS gevonden die dus niet direct te linken is aan de uitstoot van een fabriek in Dordrecht.
PFAS is dus een veel wijdverspreider goedje dan we dachten… Dat is geen goed nieuws.
PFAS is een verzamelnaam voor lastig afbreekbare chemische stoffen. Er is, hoewel het wat tegenstrijdig is, een klein lichtpuntje. Dat vonden wij in de nieuwsbrief van Juglen Zwaan over PFAS in bestrijdingsmiddelen. De tegenstrijdigheid is dat PFAS dus ook in bestrijdingsmiddelen kan zitten. En dat is allesbehalve fijn nieuws. Maar het zou kunnen gaan over een vorm die wel sneller afbreekbaar is, dat noem ik dan het ‘lichtpuntje’.
Er is dus eigenlijk meer onderzoek nodig om te weten hoe zorgelijk deze ontwikkeling is. (in het trapje zorgelijk, zorgelijker of zorgelijkst, want dit is sowieso een ontwikkeling die we niet willen!). Want wat in eitjes zit, zit dus overal, ook in de gewassen van moestuintjes en op de percelen van boeren…?
Maar voordat we in paniek raken: Eieren via het officiële kanaal, dus ook van onze boeren, worden gecontroleerd. We hebben het voor de zekerheid ook nog eens nagevraagd:
De eieren van professionele pluimveehouders, zoals Boer Pieter en Bioschuur, worden voortdurend gecontroleerd op inhoudsstoffen zoals salmonella, dioxine en PFAS. Dus voldoen deze eieren aan de wettelijke normen. Maar ook water en voer worden streng gecontroleerd. In de praktijk betekent het dat de eieren van professionele pluimveehouders ver onder de wettelijke normen blijven. De eieren van hobbykippen worden niet gecontroleerd en daardoor is er geen zicht op de stoffen die in deze eieren zitten. Het betekent niet dat eieren van hobbykippen giftig zijn, maar dat je niet weet wat er precies in zit.
Biologische producten mogen ook geen of nauwelijks chemische residu hebben, ook dat wordt gecontroleerd. En ja, het komt dus voor dat er landbouwgif op een eindproduct zit van een biologisch bedrijf omdat de omgeving nu eenmaal vervuild is. Dan komt dat product dus niet in de biologische keten terecht. De boer ontvangt niets of slechts de gangbare prijs.
Wie zeker wil zijn, koopt dus biologische eieren en groenten en fruit die gecertificeerd zijn, omdat we dan zeker weten dat die producten gecontroleerd worden. Vooral voor kleine kinderen en kwetsbare doelgroepen is het van belang te weten dat de normen niet worden overschreden.
Wat is het jammer dat we op deze manier scherp moeten blijven en vast moeten stellen dat we in een vervuilde omgeving leven. Een extra reden voor wie nog twijfelde, om de biologische landbouw en veeteelt een dikke streep voor te geven.
Koop jij je bioproducten van de bioboer bij ons? De eitjes in het bijzonder zijn en blijven ook nog eens goedkoper dan in de supermarkt en de boer krijgt van ons ook nog eens een hogere prijs dan via de handel. Dat zegt toch genoeg!?