'Krijgen de koeien van die ene buurvrouw, hoe heet ze ook alweer, ook palmvet bijgevoerd?'

‘Krijgen de koeien dan die ene buurvrouw, hoe heet ze ook alweer, ook palmvet bijgevoerd?’

Ik verslik me haast door de directe vraag die eigenlijk zonder inleiding wordt gesteld door een meneer die al een tijdje wat vertwijfeld voor de koeling staat te kijken naar de bakjes roomboter.

Ik nam namelijk net een hap van mijn boterham met jawel, boter van Buurvrouw Durkje. Want zo heet ze dus echt inderdaad (wordt ook heel vaak gevraagd. 😉 ).

Als ik ben bijgekomen hoor ik mezelf stamelend zeggen: ‘Ehh, nou, geen idee. Ik hoop het niet als ik eerlijk ben. Maar ik ga het navragen. Maar vanwaar de vraag?’

Ik hou van dit soort vragen hoor, heel erg zelfs. En ik hou er ook van dat ze rechtuit gesteld worden maar ik had er werkelijk nog nooit bij stil gestaan dat tropisch palmvet een onderdeel van de mengvoeders voor Nederlandse koeien zou kunnen zijn. Dus was ik best wel stomverbaasd zoals bleek uit mijn verslikken.

‘Ik heb het bij de Keuringsdienst van waarde gezien. Het ging over boter en waarom die soms zo kneiterhard is. Nou dat kan dus komen door die palmvet toevoeging. Ik ben wel heel benieuwd hoe dat bij jullie boter is geregeld.’

Ik heb de uitzending natuurlijk gelijk even teruggekeken. En inderdaad, de boer die wordt geïnterviewd geeft aan dat hij wordt afgerekend op het vet- eitwit- en lactose-gehalte. Hij maakt 1 of 2 cent winst per liter als alles goed gaat. Gaat het dus een klein beetje mis dan heeft hij hetzelfde werk voor niks gedaan en dus niks verdiend. En met wat meer pech moet hij er op toeleggen zelfs!

De melkfabrieken geven gewoon een hele slechte prijs voor de melk zodat wij consumenten de relatief goedkope zuivelproducten in de supermarkt kunnen kopen. Ze melken de boer figuurlijk uit en daardoor móet de boer zijn koeien letterlijk uitmelken en bizarre ingrediënten aan het menu toevoegen die van ver weg komen. En ja, voor palmvet worden inderdaad oerbossen gekapt… Dat moeten we dus echt helemaal niet willen…

Natuurlijk moeten de fabrieken gewoon veel betere melkprijzen geven, dat zou de mooiste oplossing zijn. Maar wij consumenten kunnen ook gewoon  stoppen met het kopen van producten die zo goedkoop zijn dat je eigenlijk wel op je vingers kunt natellen dat er iets niet klopt… Zuivel voor lage prijzen uit grote fabrieken… Daar zit toch een heel naar bijsmaakje aan als je er eventjes goed bij stil staat. Een koe geeft van nature echt niet dag in dag uit 50 liter melk hoor…

De hoeveelheden die wij hebben aangeleerd die goed voor ons zouden zijn… Dat was uit de tijd van Joris Driepinter… Goed om te weten dat er in die tijd een melkplas was… Kortom, toen werden we gemanipuleerd om meer zuivel te nuttigen omdat de productie van melk onder invloed van subsidies enorm werd opgedreven, en dus zeker niet omdat er van nature zoveel zuivel is…

Iets om even heel goed bij stil te staan en tot je door te laten dringen…

Als je dat gedaan hebt ontkom je er niet aan; je komt toch weer bij je eigen verantwoordelijkheid uit om te onderzoeken hoe het zit en daar je gedrag weer op afstemmen door minder en betere zuivel te nemen en hiervoor een eerlijke prijs betalen.

Ondertussen heb ik een app-je terug van Durkje op mijn vraag of haar koeien ook aan het tropische goedje zitten:

Nee nee nee echt niet! Wordt het vet veel te hard van en dan vinden wij de boter niet lekker, bovendien is daar biologisch niet aan te komen bijna. Wij voeren onze koeien momenteel gras en kuilgras en grasbrok alle drie van eigen bedrijf, tijdens het melken krijgen ze brokjes waar een combi van mais en gerst en tarwemeel in zit en wat extra mineralen. Komt uit Nederland en is bio!

Gelukkig maar! Boter van Durkje is gewoon te vertrouwen dus. Daar ben ik blij om! (En de zuivel van onze andere boerin van Westerleane ook overigens!)

Kom je een bakje kopen bij ons? Enne wist je dat je roomboter heel goed kunt invriezen?  Omdat Durkje er dus helemaal niks in doet qua conserveringsmiddelen is de boter niet heel lang houdbaar. Ik snij daarom de boter altijd in blokken en vries hem in zodat ik hem veel langer kan bewaren. Dan kan ik hem er blokje voor blokje uithalen en hoef ik nooit iets weg te gooien. Deze tip geef ik er altijd gratis bij 😉