Oh, nou dat is fijn dat jullie in de straat zo samenwerken! Want ik was er dus net en ik wil graag veel duurzamer mijn boodschappen doen. Beter voor het milieu maar ik denk ook voor de gezondheid. Nou weet ik er niet zoveel van hoor, maar hoe zit dat met niet-biologische kaas en antibiotica? Want gangbare koeien krijgen dat toch preventief als medicijn? De kaasboer wist het niet zeker en zei dat ik het hier wel even kon vragen’
Het klopt allereerst als een bus dat we op deze manier in de straat samenwerken. Zo zijn we een heel aantrekkelijke optie om al je grote inkopen te doen.
En ik kan haar ook nog eens gelijk geruststellen, want preventieve antibiotica is in Nederland sinds 2012 al niet meer gebruikelijk.
En dat is maar goed ook want bacteriële ziekteverwerkers bouwen resistentie op en worden zo dus ongevoelig voor het geneesmiddel. Dat kan een groot probleem zijn als een mens of dier wel echt ziek wordt en er dan alleen nog maar medicatie is die niet meer werkt.
Het is daarom van het grootste belang dat we begrijpen waarom we preventieve antibiotica geven. Of, nog lastiger te traceren, antibiotica-vervangers in het voer. Die heten dan weliswaar geen antibiotica, maar ze werken wel zo.
Eigenlijk is het geven van zoiets preventiefs alleen maar nodig als je heel snel heel veel productie wilt hebben. Veel dieren bij elkaar geeft natuurlijk een veel grotere kans op ziekte dan dieren die tijd en ruimte krijgen. Dus tijd om te herstellen mochten ze ziek zijn en ruimte om elkaar niet te besmetten.
Kleinschaligheid en exclusiviteit is dus wederom het antwoord op het probleem.
Niet veel kaas eten en alleen de betere kazen. Zoals bij ons te koop maar ook bij onze collega in de straat. Wij hebben dus zelf ook kaas die we met liefde en plezier verkopen, maar wil je bijzondere dingen? Dan moet je dus zeker bij Jack zijn.
Bij Koetshuysch kaas in Leeuwarden verkopen ze alleen de betere kazen. Bijvoorbeeld die van de Fryske. Geen biologische kaas. Daarom is hij niet bij ons te koop. Maar het is wel een kaas die bijdraagt aan de biodiversiteit. De koeien die de melk geven voor deze kaas lopen op kruidenrijke graslanden waar ondermeer de grutto graag vertoeft.
Dus koop en eet gerust de kaas van Jack. Hij heeft heel veel keuze. En de dieren die de kaas geleverd hebben hebben geen preventieve antibiotica gekregen.
Kom je ook shoppen in het Circulair Kwartier? Want we zitten boordevol met dit soort leuke samenwerkingen. Durf jij de uitdaging aan om een maand lang alles bij kleine ondernemers te kopen? Gewoon om eens teontdekken of het lukt? Gewoon ervaren wat voor bijzondere dingen je dan kunt ervaren?