Ik loop al een hele tijd rond met een knoop in mijn maag. Want ik ben een mix tussen een typisch mensen-mens en een doelgericht-mens.
Maar de balans tussen die twee is de beruchte 80:20 verhouding…
Dus de relatie gaat altijd boven de taak.
80% van mijn tijd en aandacht gaat naar andere mensen. Ik doe dat met 20% van mijn energie. Het is mijn natuur, dus het kost me nauwelijks moeite om de mens centraal te stellen.
Die 20% taakgerichtheid wordt wel met de overige 80% energie die ik heb uitgevoerd. 80% van mijn beschikbare energie gaat dus in de taak zitten. Zelfs als het taken zijn in de categorie onmogelijk lukt het me dus toch vaak omdat ik er zoveel energie insteek.
Ik ploeter gewoon veel en graag. Ik heb er zelfs mijn hobby maar van gemaakt. Wel zo handig als je toch al de neiging hebt om moeilijke opgaven lief te hebben. 😉
Waarom ik dit zo uitleg? Nou omdat ik dus nu een lastig dingetje heb.
Ik heb de beide boerinnen waarvan wij zuivel verkopen heel lief. Ze zijn beide uit ander hout gesneden, maar beide wel uit heel goed hout. De één doet het zus, de andere zo. Daar is helemaal niks mis mee.
Onze winkel staat voor lokaal en binnen de ecologische grenzen. Dat laatste wil zeggen: met natuurlijke bemesting en -gewasbescherming werken. Oog voor, en beleid gericht op biodiversiteit en herstel van de bodemstructuur.
In het geval van koeien dan dus ook nog eens: zo veel mogelijk buiten op kruidenrijke graslanden.
Afijn, dat hele riedeltje kan ik ook op Zuivelboerderij Westerleane plakken, maar zij zijn niet biologisch.
En tuurlijk, soms schuurt dat toch een beetje. Want ook al vinden wij ook wel eens iets van certificeringen en is dat zeker niet altijd heilig… toch ligt het wel het beste in de lijn van waar wij uiteindelijk heen willen…
Want liefst willen we naar biodynamisch boeren toe waarbij er sprake is van regeneratieve landbouw.
Dus niet langer de grond uitputten maar juist verrijken. Kleinschalige – en gemengde bedrijven zullen weer veel vaker voor komen in de toekomst als het aan ons ligt. Er zullen weer veel meer bedrijven komen die minder afhankelijk worden van één product in de keten. Het is bijvoorbeeld niet handig om alleen maar kippen te hebben als er vogelgriep heerst. Of alleen varkens als er varkenspest voor komt.
Bedrijven die geen certificering hebben maar wel in deze richting boeren, daar breken we vaak eèn lans voor. En tegelijkertijd… De bio bedrijven maken hogere kosten omdat ze èn betalen voor de certificering èn hun grondstoffen duurder zijn. Ze lopen vaak een net wat hoger risico en daarom moet hun product net wat meer opbrengen. Super logisch natuurlijk.
Wie of wat moeten we meer in het licht zetten? Wij komen daar niet goed uit.
Bij ons is daarom voor beide plaats mits ze dus wel binnen die kaders blijven werken. Tot nu toe was bio altijd iets duurder, want dus arbeidsintensiever, hoger risico, duurdere grondstoffen enz enz. Best lastig als je wilt dat er meer bio verkocht wordt natuurlijk, dan zou het ergens fijn zijn als bio goedkoper kon worden aangeboden of anders minstens voor dezelfde prijs…
De boer die bio melk levert aan een fabriek krijgt daar een hogere prijs voor dan de gangbare boer zonder keurmerk. Ook een logisch iets is dat de melk die door de melkfabriek verwerkt wordt en bio is ,duurder wordt verkocht. Ze hebben hem immers duurder ingekocht. Maar het vreemde is dat het verschil tussen bio melk en gangbare melk steeds kleiner wordt. Dat is opmerkelijk want de kostenverschillen in de productie en de hogere risico’s zijn gelijk gebleven.
Melk die door een boerin zelf wordt verwerkt is natuurlijk verder niet perse afhankelijk van de melkprijs die de fabriek geeft. Hoewel ik me natuurlijk kan voorstellen dat het richting geeft aan hoe je je kosten berekent.
Maar sinds vorige week hebben wij in de winkel de bijzondere situatie dat de gangbare zuivel van Westerleane duurder is dan de biologische van Buurvrouw Durkje. Hoe zit dat nou precies?
Ik vroeg het volgende aan Durkje:
Hi Durkje, Ik ben bezig met een blog over de zuivelprijzen en het verschil tussen gangbaar en biologisch. Het was tot nu toe altijd logisch en verklaarbaar dat biologisch duurder was. Sinds vorige week is dat nu bij ons andersom omdat de inkoopprijs van gangbaar is gestegen. Ronny had het al gevraagd aan André maar klopt het inderdaad dat jullie het voorlopig bij de huidige prijzen houden? Ik vind het wel een hele wonderlijke ontwikkeling als ik eerlijk ben. En is het nou gunstig voor Bio of juist heel ongunstig? Krijgen jullie ook een hogere melkprijs? Klopt het dat het verschil steeds kleiner wordt? Dat voelt niet heel eerlijk als ik eerlijk ben… Kortom, ik snap het niet meer zo goed. Kun jij het uitleggen?
Het antwoord van Durkje was: ‘das een lang verhaal zullen we er over podcasten? ik kan dat niet in een appje uitleggen maar mondeling wel.
Dus volgende week zondag kunnen jullie daarom de podcast beluisteren met de tekst en uitleg van Durkje. Ze gaat in op hoe hun manier van bedrijfsvoering is en welke afwegingen zij maken. Hoe ze kijkt naar gezondheid en hoe haar producten daarom in de toekomst ook weer veranderen.
Maar het voelde toch een beetje alsof ik achter de rug van Geertje om de bio-kant beter voor het voetlicht bracht dan hun verhaal wat ook een goed en belangrijk verhaal is. Dus ook Geertje heb ik een appje gestuurd met vragen over hun bedrijf en melk.
Hoi Geertje, Vorige week heb jij al uitgebreid met Ronny gesproken over de verhoging van de zuivelprijzen. Ik snap de prijsverhogingen van de gehele lijn en dat jullie daar als vanzelf op moeten anticiperen.
Maar wat is de reden dat jullie een hogere melkprijs krijgen van de fabriek? Is dat uit hun goedheid omdat de kostprijs is gestegen? Of zit daar een ander mechanisme achter?
En voldoet jullie melk niet aan het beter-leven keurmerk en zo nee waarom dan niet? Want dat snap ik niet zo goed gezien het feit dat jullie geen kunstmest gebruiken en een kruidenrijk grasland aan de koeien bieden.
Ik ben een blog aan het schrijven dus ik zou blij zijn met meer achtergrondinformatie zodat we het juiste verhaal kunnen blijven vertellen.
Kun jij mij weer wat wijzer maken? Groetjes Monique
Ik kreeg dit eerlijke en duidelijke antwoord terug van Geertje en Bart:
Hoi Monique,
Sorry voor de late reactie.
We willen graag goed en duidelijk antwoord geven. Bart en ik hebben daarom samen even naar je vragen gekeken. Sommige kan ik hier simpel beantwoorden, andere wat minder.
Onze melk heeft geen Beter Leven keurmerk. Omdat we net niet aan alle eisen voldoen; wij passen heen vernatting toe op ons bedrijf. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of dat er gaat komen, want daar moet je grondsoort geschikt voor zijn. Qua eisen mbt de dieren voldoen we (uiteraard) wel.
Over de ontwikkeling van de melkprijs kan ik je niet zo goed een antwoord geven. Dit is niet gebaseerd op coulance, op tegemoetkoming. Dit is een systeem van vraag en aanbod, en heeft een Europese grondslag. Het precieze antwoord op je vraag moet ik je helaas schuldig blijven.
Wel is het zo dat, als het gaat om kostenstijging, de kosten bij gangbaar harder stijgen dan bij biologisch. Ook geen idee waar ‘m dat nou precies in zit.
Wij zijn niet biologisch en dat is voor ons ook geen doel op zich. Wij vinden dan je met duurzame, regeneratieve landbouw, waar niet perse een etiket of Skal nummer aan vast hangt, ook heel goede, verantwoorde producten kunt maken en heel verantwoord boer kunt zijn. Dát verhaal is voor ons belangrijker dan een label.
Ik hoop dat je hiermee antwoord op je vragen hebt gekregen waar je wat mee kan. Excuses voor de niet uitgebreide info over de melkprijs systematiek.
Fijn weekend, groet Geertje
Hoi Geertje,
Dankjewel voor je zorgvuldige antwoord. Het is meer dan voldoende hoor. Voor ons is het verhaal helder, voor de klant lang niet altijd.
Dit soort open vragen en eerlijke en duidelijke antwoorden zijn heel helpend.
Voor ons als winkel lijkt het er steeds meer op dat de roep om het keurmerk steeds groter wordt. Dus het uitleggen waarom we soms kiezen voor niet, wordt ook belangrijker.
Ook wij vinden dat er aan het keurmerk grote nadelen zitten, maar het is wel een heldere lijn als het om bestrijdingsmiddelen en kunstmest gaat voor de consument. Wij neigen als winkel dan zelfs meer naar BD dan naar bio voor de toekomst.
Maar goed, we zien zeker hoe iedereen, en jullie zeker ook heel erg hard werken aan het feit dat ook jullie bedrijf ook over de volgende generaties nog kan bestaan.
Het kan wel zo zijn dat wij in de toekomst voor een tweede biologisch leverancier kiezen. Dan gaan, om wille van ruimte, waarschijnlijk de producten met smaakjes eruit om echt de basis te houden. Dus het kan zijn dat we dan toch wat gaan schappen bij jullie om bijvoorbeeld ruimte te hebben voor Waddenmax.
Niks persoonlijks dus, maar jullie snappen vast ook dat wij moeten blijven afwegen in de beperkte ruimte die we hebben om voor de klant de verschillende opties aan te kunnen bieden. Van gangbaar maar duurzaam, tot biologisch en zelfs BD.
Afijn, we wikken en we wegen nog en jullie Yoghurt , de gewone en de Griekse Stijl, zal in de afwegingen zeker hoog op de wensenlijst blijven staan. Want daar eet ik zelf ook heel regelmatig een potje van leeg. 😉
Nogmaals dank voor de informatie en jullie ook een fijn weekend.
Groetjes Monique
Het is inderdaad o zo belangrijk dat we deze verhalen leren kennen zodat we als consument weten wat de consequenties zijn van de keuzes die we kunnen maken.
Op voorhand kan ik al zeggen dat er geen slechte keuzes zijn. Maar het zou dus wel kunnen zijn dat wij binnenkort kiezen voor een tweede biologische (Liefst dus een Bio-dynamische) aanbieder. En het aanbod van de gangbare, maar dus wel duurzame, boer en boerin toch iets moeten beperken…
En dát doet pijn, want daar heb ik een knoop in mijn maag. Ik vind ze allebei zo ongelofelijk aardig. En ze doen zo ontzettend hun best. En ze werken beide zo onnoemlijk hard… Ach man o man, wat is het lastig keuzes maken als je de mens achter het werk zo goed in de smiezen hebt.
We zijn er nog niet helemaal uit, dus wordt vervolgd! Als je nog niet op de mailinglist staat maar je wilt de antwoorden niet missen? Schrijf je dan nog in!