Hoe zit dat nou met honing vroeg Ilse?

De bijen eten hier toch van.

Mogen we dit wel eten????

Hoe zit dat nou met honing vroeg Ilse? De bijen eten hier toch van. Mogen we dit dan wel eten????

Een hele logische en begrijpelijke vraag met een ingewikkeld antwoord…

Het gaat niet zo heel goed met de bijen in Nederland. Dat weten de meeste mensen wel. Toch is lukraak overal bijenkasten zetten niet eens de meest logische of beste oplossing. Want wat veel mensen niet weten is dat in de meeste bijenkasten bijen huizen die zichzelf niet op natuurlijke wijze kunnen voortplanten… Veel hobbykasten zijn er ook vooral om in eerste instantie ons van honing te voorzien. Maar zijn bijen niet vooral belangrijk voor het bestuivingswerk dat ze doen? Als extra opbrengst kunnen ze ons een klein deel van hun honing leveren. Maar het zijn eigenlijk in eerste instantie geen honingmakers voor de mens als je het goed bekijkt…

Ai… Als je natuurlijk evenwicht van belang vindt bij voedselproductie dan is dit iets om bij stil te staan. Een imker met een zogenaamd hybride ras, dat dus kunstmatig geïnsemineerd moet worden om het volk te laten voortleven, kan kwalitatief goede honing leveren. Hij kan ook een gezond volk voortbrengen dat dus óók nog goed werk doet voor de bestuiving van gewassen…  Maar je begeeft je wel op het vlak van moedernatuur… En of we dat ethisch gezien helemaal oke vinden..? Het is in elk geval iets om verder over na te denken.

Is het, nu je dit weet, niet veel logischer om de met uitsterven bedreigde inheemse zwarte honingbij te beschermen en te laten vermeerderen? Ja natuurlijk is dat logischer. Maar het is inmiddels ook feitelijk onmogelijk geworden. Want laat je die zwarte honingbij los dan is de kans groot dat er gekruist wordt met de andere rassen. Alleen op onze waddeneilanden zijn nog zuivere volken te vinden.

Waarom zijn die hybride rassen toch zo populair onder imkers? Dat is simpel, omdat ze in staat zijn perfecte honing te leveren en omdat ze een heel stuk minder agressief zijn dan die zwarte inheemse bij.

Maar we kennen het verhaal van de bio-diversiteit. Elke levensvorm is een schakel in de ketting. Als er eentje door menselijk toedoen weggehaald wordt is de ketting gebroken. Dat er van tijd tot tijd soorten evolueren maar ook uitsterven is een gegeven. Maar door menselijk toedoen veranderen er meer en sneller dingen dan als moedernatuur dat op haar eentje zou regelen. Bescheidenheid van de mens is dus ook hier meer dan op zijn plaats!

Hoe moeten we hier nu mee omgaan? Word je bewust dat honing inderdaad het voedsel is voor een uiterst nuttig dier dat zorgt voor bevruchting van gewassen waarvan wij daarna rijkelijk kunnen eten. Ga daarom spaarzaam om te met hun eten. En zie in dat de voeding voor de bij zeker niet in eerste instantie ‘onze’ honing is…

Ze kunnen echt wel iets missen hoor, maar gewoon niet alles. Zoals jij ook altijd wel in staat bent om zo nu en dan mensen uit te nodigen om bij jou mee te komen eten. Het wordt echter anders als er elke avond meerdere mensen bij je aanschuiven en er altijd maar vanuit gaan dat er eten is dat jij betaald en gemaakt hebt. Dan raakt het bij jou ook een keertje op. Hoe gastvrij je ook wilt zijn. Er zit en grens aan dat wat je kunt delen zonder zelf te kort te komen.

Je mag er echt wel van genieten maar smeer het niet zonder nadenken op een stapel boterhammen om in een mum van tijd de bodem van het potje te ontmoeten. Honing is een hoogwaardige superfood waar je niet veel van nodig hebt. Het is een delicatesse waarvan je intens kunt genieten. en zo moet je zo’n pot ook vertroetelen.

Enne zoet je thee ook niet argeloos met honing. Wacht tot de thee op lichaamstemperatuur is, want komt honing boven die temperatuur dan verliezen de heilzame stoffen hun werking. En dat is, nu je er meer van weet, haast een doodzonde te noemen.

Honing is goud waard, ga er ook zo mee om!

Wij verkopen honing van Klaas, dat is perfecte honing maar niet van de zwarte honingbij. Toch doet Klaas heel erg goed werk want hij heeft een enorme berg aan kennis om ons allemaal bewust te maken dat bijen graag voor ons werken maar dat we ze zeker niet moeten uitbuiten. Klaas zet zijn bijen vooral in voor de bestuiving.

We hebben ook honing van Iris van Tuin-ier. Zij heeft een permacultuurtuin en werkt wel met de inheemse zwarte honing bij. Ze weet dat het op het vaste land niet lukt om de soort zuiver te houden maar natuurlijk helpt het wel om er zoveel mogelijk te laten vliegen. Dus geniet gerust van de honing die de bijen van Iris leveren maar sta dus ook weer niet raar te kijken als het straks gewoon op is. Want het laatste wat wij willen is de bij uithongeren om onze eigen zoet verslaving te bevredigen.

Er is nu nog meer dan genoeg, dus kom je binnenkort een potje kopen om als delicatesse van te genieten?

Leestip: Het boek van Alma Huisken Dichterbij de bij.