"Heeft ook ook 30+ kaas?"

Ai, mijn geweten speelt direct op... Wat is nu handig? Is de informatie die ik wil geven gebaseerd op feiten of is het eigenlijk een mening... Of zit het er wat tussenin?

Het eerste deel van het antwoord is makkelijk en eerlijk: “Nee, die heb ik niet.” Zonder nadenken rolt ook gelijk het tweede deel over mijn lippen. “Maar waarom heeft u hier voorkeur voor?”

Het is een open deur vraag natuurlijk, maar toch…

“Nou omdat ik dan minder vet eet. Want te veel verzadigd vet is niet goed voor een mens.”

Het is een logisch antwoord want we leren dit van het voedingscentrum maar toch klopt het in onze filosofie niet helemaal.

Hoe meer wij leren van boeren die zowel groenten en fruit telen als van veehouders, hoe meer wij het belang van onbewerkt voedsel begrijpen.

Het is een heel ingewikkeld vraagstuk. Ik zal proberen het simpel uit te leggen. Daarbij ga ik te kort door de bocht hoor, dus wat ik hier uitleg is geen wetenschap. Het is meer het huisvrouwen en/of boerenverstand.

We moeten dus veel meer plantaardig onbewerkt voedsel gaan eten dan we in ons huidige voedingspatroon gewend zijn. Hoe zit dat?

Wij Nederlanders eten heel veel eten dat in een grote fabriek gemaakt is. In fabrieksmatig eten is over het algemeen veel relatief goedkoop plantaardig vet toegevoegd. De dierlijke ingrediënten die in dit voedsel zitten zijn vaak afkomstig uit de gangbare veeteelt.

Nou en daar zijn twee dingen mee aan de hand:

  • In plantaardige oliën zit veel omega 6.
    In dierlijke producten uit de gangbare veeteelt zit vaak weinig omega 3.

Omega 3 en 6 zijn zogenaamde essentiële oliën. Dat wil simpelweg zeggen dat we ze wel nodig hebben maar niet zelf kunnen maken en dat wil dus zeggen dat we ze via ons voedsel binnen moeten krijgen. En dan ook nog eens in de juiste hoeveelheid en verhouding.

En daar zit hem dus ook de kneep…
Want omega 6 zet bepaalde processen aan in het lichaam. Het ontsteekt, in de positieve zin van het woord dus iets dat inderdaad aangezet moet worden. Omega 3 zorgt er onder meer voor dat die processen ook weer tijdig stopgezet worden, ze remmen dus weer af.

Je hebt dus genoeg van beide vetzuren nodig om een goed werkend lichaam te houden. Maar heb je dus te veel ontbranders en te weinig dovers, tja dan krijg je dus te veel verbranding. En dat noemen we dus ontstekingen in het lichaam die ons ziek maken.

En dan komt de light industrie om de hoek kijken.
Ze brengen ons een zogenaamde oplossing voor een probleem dat ze dus eigenlijk eerst zelf veroorzaakt hebben… De 30+ kaas is zo’n voorbeeld als je het ons vraagt. In de fabriek bewerken ze het product dat dus zorgt voor een disbalans in het lichaam nog iets meer zodat ze kunstmatig die disbalans weer denken te kunnen oplossen.Niets is dus minder waar denken wij!
Volgens ons moet je eerst even helemaal terug naar de basis voor wie graag dierlijke producten wil blijven eten.

Minder zuivel, vlees en eieren.
Allereerst moeten we dus veel minder zuivel eten dan we nu doen. We hebben immers ook kunstmatig heel veel zuivel omdat we de koeien bewust laten kalveren zodat ze steeds maar weer melk blijven geven. Als je dit veel natuurlijker zou doen worden er veel minder kalveren geboren en hebben we dus van nature ook veel minder zuivel tot onze beschikking. En dat klopt veel beter denken wij als je naar gezondheidsvoordelen van uitgebalanceerd eten kijkt.

En een koe eet van nature ook liever een lekker gevarieerd kruidenrijk grasland dan een strak veldje met Engels raai gras en verder wat krachtvoer dat er voor zorgt dat er lekker veel melk gegeven wordt.

Conclusie
Als een koe niet zo vaak hoeft te kalveren omdat wij tevreden zijn met veel minder zuivel en als een koe zelf kan kiezen welk gevarieerd stuk weiland ze vandaag eens zal gaan begrazen dan krijg je melk van een heel andere samenstelling. Melk met een veel betere omega 3:6 verhouding bijvoorbeeld.

Want het is niet het vet op zich wat ons dwars zit, het is die verstoorde verhouding en de hoeveelheid die we ervan opeten…

Dus veel minder en veel betere kwaliteit lost het probleem wel weer bij de basis op.
Soms zou ik willen dat het allemaal niet zo ingewikkeld was. Maar toch voelt het als een taak van de winkel zoals wij die nu runnen om de waarheid achter ons bewerkte eten toch steeds meer te gaan vertellen. Je voelt aan je water aan dat de grote voedingsindustrie vooral met winst maken bezig is. Zij spelen nog steeds in het sprookje van de oneindige economische groei waar wij en onze klanten allang niet meer in geloven. Wij vertrouwen gewoon weer op de eerlijke wijsheid van onze kleinschalige boeren.

Met die wijsheid komen we een heel stuk verder denken wij! #ecologischherstel #economischrendabel