‘Heb ik het goed gehoord? Gaan jullie met samenwerken? Dat is toch die jongen uit Bolsward? Volgens mij werkt hij zo ongeveer via jullie ideeën? Maar dan vooral zijn eigen gemaakte maaltijden enzo. Klopt dat??? Want ik wil natuurlijk heel graag ook af en toe kant en klaar kunnen eten. Maar dan dus wel gezond, lokaal en duurzaam’.
Het korte antwoord op deze vraag is: Ja, dat klopt helemaal! Op vrijdag halen we koelverse maaltijden op die je vrijdag, zaterdag en/of uiterlijk dinsdag kunt kopen en eten. We hebben ook langer houdbare zaken zoals sauzen en diepvries -, oven- en/of airfryer producten.
De vraag naar kant-en-klaar maaltijden volgens de principes van onze winkel is groot; zo lokaal, duurzaam en gezond mogelijk dus. Het aanbod is nog klein. Want wat zijn de uitdagingen dan om ze in de winkel te krijgen?
Nou?! Dat is zo’n lange lijst dat je als winkelier bijna zou denken: laat maar, ze halen maar ff een pizza als ze kant-en-klaar willen eten… Want we moeten ons druk maken over:
- verpakkingen,
- beschikbaarheid van lokale en duurzame ingrediënten,
- houdbaarheid,
- juiste productinformatie,
- veilig gekoeld transport en ga zo nog maar even door…
Maar natuurlijk zeggen wij dat dan toch niet echt want we willen niks liever dan dat jij juist een heel veel beter alternatief krijgt! Voor een ongezonde fastfood maaltijd betaal je al snel tussen de € 7,50 en de € 10,-.
Daar moeten wij toch heel gemakkelijk een kwalitatief vele male beter alternatief voor kunnen neerzetten? Eentje die ook nog zonder een berg afval is zoals die er wel is bij een gangbare kant-en-klaar maaltijd.
Maar zo simpel is het dan toch ook weer net niet…
De soepen die we geweckt in potten zouden kunnen gaan verkopen laten bijvoorbeeld even op zich wachten… De potten blijken niet goed leverbaar op het moment.
Het statiegeld dat je voor zo’n pot moet betalen is voor sommige mensen ook een drempel…
Toch zouden we je willen overtuigen van het grote voordeel op de lange termijn.
Want hoe goed de bio-afbreekbare bakjes ook lijken… Ze komen toch op afvalbergen terecht. Als ze per ongeluk toch in het restafval gaan wordt het alsnog verbrand wat CO2 uitstoot geeft.
En als dit soort producten in te grote mate in composthopen komt dan is het toch niet echt goed voor het maken van compost… Een composthoop kan uiteindelijk toch niet zo lekker uit de voeten met grote hoeveelheden bioplastics en andere alternatief geproduceerde zaken…
Dus het lijkt heel goed en leuk maar in de praktijk blijft toch op de hele lange termijn de herbruikbare verpakking het beste. Een beter plan is dan toch: een glazen pot of een (bpa vrij, want dan heb je geen last van hormoonverstorende stoffen die in heel veel plastic verpakkingen wel zitten…) herbruikbaar bakje.
Zelfs al is er energie nodig voor het schoonmaken van die bakjes. De verwerking van de bio afbreekbare bakjes van het maken tot het weer terug recyclen vraagt even zoveel energie. Vaak wordt er vergeleken met het maken en verwerken van één keer een bio-vriendelijk wegwerpartikel met één keer gebruik van een lange termijn herbruikbare verpakking. Kijk en daar zit hem de kneep. Wie generaties lang doet van zijn bakjes en verpakkingen die maakt uiteindelijk wel milieu impact. Dit soort dingen vraagt om een lange termijn denken. Wie kent niet de Tupperware bakjes. Die gaan van moeder op dochter en vaak zelfs nog een generatie verder.
Iets om over na te denken dus. Maaltijden in voedselveilig glazen verpakkingen heeft zeker op de lange termijn echt voordelen.
Ik noem nu in de gauwigheid ook nog even het grote voordeel van voedselveiligheid… Glas is dan hoe dan ook het allerbeste alternatief. Een factor die nu nog niet zoveel aandacht krijgt. Ook alle afbreekbare bakjes zouden sporen in je voedsel kunnen achterlaten. Misschien zijn ze niet zo schadelijk als de microplastics van gangbare verpakkingen maar toch… Wie wil er dingen in het eten die je er niet zelf hebt ingestopt?
Je merkt al, het verpakken is nog steeds een gedoetje. Net zoals het kiezen van de ingrediënten. Nog niet alles lukt biologisch als je ook naar het seizoen en lokale beschikbaarheid wilt kijken. Hoe principieel je ook bent, je moet hier en daar wel eens concessies doen. Wie ons al langer volgt weet dat wij niet van de dogma’s zijn. Wij geloven dat je verder komt als je ietsje ruimer rondom je uitgangspunten opereert. Niet om te sjoemelen maar om te laten zien waar de marges en dus de verbeterpunten zitten. We willen niks liever dan dat heel veel mensen vele kleine stapjes kunnen zetten in gezonder, eerlijker en duurzamer eten. Daar komen we gewoon een stuk verder mee dan een enkele purist.
We gaan de komende weken daarom toch wat experimenteren met maaltijden in de bakjes van suikerrietpulp. Maar misschien ook wel met de BPA vrije bakjes die wij nu ook al in de winkel voor het diepvriesfruit gebruiken. Ook weer met statiegeld. En dan merken we vanzelf wel wat er goed werkt en hoe we met elkaar de grootste impact kunnen maken. Een mooiere wereld maak je samen! We zijn goed onderweg met nu weer zo’n leuke samenwerking met Jacob uit Bolsward. En jij kunt dus helpen door de maaltijden te kopen en ons feedback te geven. Zijn we heel erg blij mee!
En het leuke is ook nog eens dat we voor deze nieuwe producten nagenoeg geen extra kilometers voor hoeven te maken want Ronny komt er zo ongeveer langs als hij toch naar Mevrouw de Molenaar rijdt op de vrijdag. Zo komt het dus dat je vrijdag, zaterdag en uiterlijk dinsdag een koelverse kant-en-klaar maaltijd bij ons kunt kopen.
We horen graag wat je er van vindt en hoe we de verpakking ervan kunnen verbeteren.
Kom regelmatig kijken wat er in het aanbod zit. En geniet van het lekkers dat voor jou met liefde en plezier gemaakt is!