Ja, ze heet echt Joke Boon. De vrouw die onder meer het boek Bonen! schreef dat bij ons te koop is.

Het is een schat van een vrouw en vertelt echt heel leuk!

‘Help ik moet vegan en glutenvrij koken voor mijn bezoek… Das toch niet te doen?!’

Jawel hoor, en het is ook nog eens simpel, lekker, en gezond! Joke weet er alles van. Dus ben ik met haar in gesprek gegaan.

Want omdat we vaak bewust of onbewust nog op het drieluik, (veel) aardappelen – (groot stuk) vlees – (klein beetje) groente zijn afgestemd, denken we te ingewikkeld.

Zelfs dus als de aardappel vervangen is voor pasta, rijst of iets anders koolhydraatachtigs. Let wel, koolhydraten worden vaak met de nek aangekeken door foodies, maar we hebben ze wel nodig hoor! Ze zijn niet zo populair omdat we ze vanwege de lage kosten in de loop van de tijd teveel zijn gaan eten. Daardoor lijken het uitsluitend dikmakers en gluten-leveranciers…

Maar ze zijn echt veel meer dan dat als je ze in de juiste verhouding tot je neemt. Dus een klein kwart met iets van koolhydraten, af en toe een bescheiden stukje vlees en vooral heel veel verrukkelijke seizoensgroente uit je eigen buurt.

Dat is in elk geval ons advies. Je mag uiteraard zelf kiezen. 😉

Peulvruchten leveren je overigens ook gelijk koolhydraten op, dus dat scheelt je weer een aardappel als je wilt. 😉 En de koolhydraat in de peulvrucht is bovendien van de trage variant en zorgt dus niet voor de beruchte suikerpieken in je bloedsuiker (waardoor je snel weer trek krijgt). Peulvruchten doen dat veel mooier en gelijkmatiger zodat je lekker lang verzadigd blijft. En peulvruchten zijn ook nog eens glutenvrij. Dus wat willen we nog meer!

We zien dus door het klassieke conditioneren van hoe je bord er uit hoort te zien helaas niet hoe simpel het is om zonder industriële producten zowel vegan te kunnen eten en de gluten, waar helaas veel mensen niet goed op reageren, te kunnen weren.

Enne, oh ja, vegan eten kan iedereen. Daar hoef je geen veganist voor te zijn! Je kunt gewoon af en toe een vegan gerecht eten. Precies zoals je ook af en toe vegetarisch kunt eten. Daar spaar je heel veel dierlijke producten en dus energie mee uit. En bovendien is het heel goed voor je gezondheid, want vlees en andere dierlijke producten hoeven dan wel niet ongezond te zijn, maar bij elke dag veel vlees en anderszins dierlijk eiwit loop je toch sneller het risico te veel hiervan tot je te nemen. Dierlijke producten bevatten veel goede eigenschappen maar zijn niet perse het makkelijkst voor ons lichaam om te verwerken. Vandaar dat je er zuinig mee om moet gaan.

Het is eigenlijk best eenvoudig:

  • Dierlijke producten inzetten als voedsel voor de mens kent een grote energievraag. Dus daar neem je dus weinig van.
  • Plantaardige producten inzetten voor menselijke consumptie ondersteunt de aardbol zelfs. Zeker als je je boer of tuinder heel gevarieerd laat telen. Dus daar mag je heeeeeeel veeeeeeel van eten.

Zo eenvoudig is het om je footprint qua eten te verminderen. En dan worden dierlijke producten schaarser en wil je alleen de allerbeste nog maar. Dan laat je de kiloknallers vanzelf liggen en kies je voor de topproducten. En daar geniet je dan echt nog heel veel meer van dan dat je dat zou doen als je argeloos dagelijks het klassieke drieluik laat regeren. 😉

Plantaardig eten is echt wel heel aardig dus. 😉 Dus meer plantaardige producten leren kennen en waarderen zal een grote verrijking voor je gastronomische leven zijn en de aardbol is je ook gelijk heel dankbaar. Twee vliegen in één klap!

Joke vertelt er enthousiast over en haar boeken zijn hierbij een prachtig naslagwerk.

Ze liggen bij ons in de winkel. Binnenkort ook haar nieuwe boek Eerste hulp bij reukverlies. En ook weer mét handtekening!