We horen het vaak: 'Ik weet dat we moeten verduurzamen. Maar ik weet er gewoon te weinig van. Als ik denk een iets betere keuze te maken dan kom ik er weer achter het slechts minimaal beter blijkt en dat het dus toch weer een verkoopstunt bleek te zijn...'

Keuringsdienst van waarde

En inderdaad, wij begrijpen je heel erg goed als je zegt dat je de draad kwijt bent geraakt. Als voedingsleer nu eenmaal niet je vak is, word je voor je het weet in de luren gelegd door de industrie en de productmarketing daar rondom heen. Keurmerken als: ‘on the way to planetproof’ zijn op zijn minst keurmerken die om nader onderzoek vragen.
Je voelt op je klompen aan dat er iets mee aan de hand is. Maar wat…?
Gelukkig zijn er programma’s als ‘De keuringsdienst van waarde’ die dit onderzoek doen. De verwarring spat soms van het scherm. Boeren die zichtbaar ongemakkelijk worden als ze vertellen dat ze niet kleiner kunnen omdat ze dan een lastig gesprek met de bank hebben…
Het is niet de schuld van die boeren…
Helemaal niet zelfs, het is de schuld van het systeem waarin alles draait om geld en economische groei. Maar waar moeten die paar hele rijke mensen die in de top van dit systeem zitten straks op gaan leven? Hoe gaan ze dat doen als ze heel veel geld hebben maar de aardbol onleefbaar blijkt te zijn geworden…
De duur van het genoemde tv  programma, een klein half uurtje, is te kort om heel diep op de materie in te gaan. Toch geeft het je wel een denkrichting en handvatten om je toekomstige keuzes op te baseren. Er moet hoognodig een ander, eerlijker, systeem gebouwd worden naast dit niet houdbare systeem. En daar kun jij aan bijdragen! Echt, jij hebt het vermogen om het verschil te maken! Jouw aankopen doen er toe!

Maar je kunt toch helemaal niks meer kopen zonder bedonderd te worden?

Bij mensen die niet zo in de materie thuis zijn rijst al snel de vraag of ze dan helemaal niks meer kunnen kopen zonder bedonderd te worden. Je zou dat laatste haast wel gaan geloven maar toch is niets minder waar. Want natuurlijk kan het wel, maar dan moet je wat meer kennis hebben. Zoals we al zeiden, jij kunt het verschil maken!

Het volk is dom en onwetend en daar maakt de multinational handig gebruik van.

Het adagium ‘nooit meer honger’ van na de Tweede Wereldoorlog moet hoognodig opnieuw worden ingekleurd. Na de Tweede Wereldoorlog zijn we ons volk gaan vullen in plaats van voeden. Nu moeten we dus weer zorgen dat we het volk echt kunnen voeden. Omdat we als maatschappij een veel te simplistische uitleg hebben gegeven aan ‘nooit meer honger’ heeft de boer, onder contract van de voedingsindustrie, zijn bedrijfsvoering zo moeten inrichten dat hij veel tegen lage kosten kon producen. Tegen zulke lage kosten zelfs dat het heel moeilijk was voor het boerenbedrijf om te overleven. Schaal vergroten, en dus lenen was het antwoord uit de financiële sector. We hadden met zijn allen niet door dat we meer en meer marionet werden van het economische groeisysteem.
Niks in de natuur groeit alsmaar door, maar de economie zou dat wel moeten?
Dus de boer moest verder gaan met veel, snel en gelijksoortig produceren. Alles moet er altijd zijn. We keken immers niet naar de voedingswaarde. Je ziet als consument toch niet dat het worteltje in de winkel amper voedingsstoffen bevat…
We laten ons dus al decennia lang een rad voor ogen draaien. Maar we proeven wel dat de huidige wortel bij lange na niet meer te vergelijken is met de wortel is uit de moestuin van je opa en oma.
En daar zou dan toch bij ons allemaal een belletje kunnen moeten gaan rinkelen. En dat doet het volgens ons ook, want anders komen er niet zoveel mensen bij ons in de winkel vragen wanneer we weer open gaan!
Want natuurlijk vinden wij niet dat je dom bent. Maar we vinden wel dat we onwetend worden gehouden door de voedingsindustrie die er geen belang bij heeft dat wij als samenleving weer steeds meer gaan geloven in kleinschaligheid en een zelfvoorzienend systeem.

Power tot the people

De oplossing is dus uiterst eenvoudig, leuk en lekker.
1) Leer de producenten  van je voeding weer kennen via onze winkel.
2) Vraag ons de oren va het hoofd zodat je meer kennis krijgt.
3) Koop via onze winkel van dichtbij en mijd daarmee de producten van multinationals zoveel mogelijk.
4) Ervaar dat het niet duurder is als je langere tijd op deze manier gaat inkopen en eten. Het bewerkte eten uit de supermarkt is echt duurder dan de onbewerkte verse producten.
5) Goede voeding vult beter en dus heb je er uiteindelijk minder van nodig!

Conclusie

Leren over eten is dus leuk want het leert je al snel dat je met hetzelfde boodschappenbudget op een heel andere manier gaat inkopen en koken. Je krijgt, als je hier een tijdje mee bezig bent, vanzelf door dat, door het geld laag in de economie te laten stromen, de macht terug bij de burgers en gepassioneerde kleinschalige boeren en/of producenten komt. En dat is de plek waar de macht thuis hoort. Jij stemt elke dag met je portemonnee. Als multinationals doorkrijgen dat wij niet meer bereid zijn lege, bewerkte voedingsmiddelen te kopen, dan gaan ze het vanzelf ook minder produceren.
En ondertussen snap jij dat je bij de boeren moet zijn die misschien helemaal geen keurmerk hebben omdat dat vaak te duur is. Maar die boeren ze vertellen jou wel iets zinnigs over de omega 3 & 6 verhouding en de sluitende kringloop op hun gemengde bedrijven. En dus is helder dat deze nu nog kleine groep boeren al een heel stuk verder onderweg zijn om planetproof te worden dan die hippe pakken uit fabrieken waar uiteindelijk alleen de mannen in pakken zelf beter van worden. 😉
Boeren met die verhalen zorgen echt voor moeder aarde en dus ook voor de gezondheid van mens en dier. Die twee kunnen niet los van elkaar gezien worden. Alles wat moeder aarde schaadt, schaadt ook onze gezondheid.

Heb jij ook als ideaal dat de wereld mooier wordt?

Steun ons initiatief dan door je boodschappen bij ons te doen. Vanaf 12 oktober staan wij van maandag tot en met zaterdag voor je klaar om jouw te voorzien van boodschappen van kleinschalige bedrijven uit Noord Nederland. Het wordt een uniek assortiment!