Twee simpele dingen die je over communicatie wilt weten + gouden tip
Wij voeden op dit moment een puppy op. Dit hondje laat ons weer uitstekend zien hoe dat zit met communicatie en uitstraling.
Ongetwijfeld zit er een karakter-onderdeel in het gedrag van het hondje maar het is over duidelijk dat een heel belangrijk deel van het gedrag wordt bepaald door wat wij zelf doen en wat wij zelf uitstralen.
Bij de één doet ze uit zichzelf iets anders dan bij de ander… Er is dan nog niks gezegd of bewust gedaan.
Hoe zit dat?
We zijn met zijn vieren. Twee kinderen, twee volwassenen. We geven allemaal dezelfde commando’s. Maar onbewust stralen we onze eigen energie uit, dat kan niet anders. Daardoor is ons hondje een prachtige spiegel.
Het is een pittige tante, de spiegel is dus kraakhelder. Echt alles is te zien in deze spiegel.
Leuk maar ook heel confronterend dus!
Ook de dingen waarvan we ons niet zo bewust zijn worden gespiegeld…
- Geef je wel echt leiding?
- Straal je wel werkelijk zelfvertrouwen uit?
- Voel je je eigenwaarden wel helemaal?
Niemand kan altijd JA op deze vragen antwoorden, en die speelruimte vult onze pup vrolijk in! Ze daagt ons voortdurend uit om juist wel het beste van onszelf te geven.
Ze is een schitterend geschenk in het gezin!
Ik bedacht me hoe handig het dan is om iets van bewuste en onbewuste communicatie af te weten. Spelenderwijs brengen we steeds wat tips in over het effect van wat je zegt en vooral hoe je het zegt. Spelen met toonhoogte, lichaamshouding, de kracht van zacht en ga zo maar door.
Kortom, echte communicatie vanuit ware zelf. Dat is nogal hoogdravend, maar wij oefenen het nu spelenderwijs, uitermate praktisch. Lekker down tot earth
Voor onze puppy-opvoeding heb ik bijvoorbeeld de toch wat ingewikkelde Roos van Leary simplistisch gemaakt en het werkt heel erg goed!
Dat wil ik graag met je delen! Want er zijn eigenlijk maar twee dingen die je echt zou moeten weten om uit de voeten te kunnen met een opstandige pup.
En als je het met een pup kan dan kun je het voor de rest van je leven ook met mensen. Want een pup of een mens, ach er zijn verschillen, maar vooral overeenkomsten hoor 😉
Het eerste dat je moet weten is dat er (lekker kort door de bocht gesteld) eigenlijk maar twee kanten aan communicatie zitten: een meewerkende kant en een tegenwerkende kant.
Wat doe je als je puppy hondje lief en schattig is en doet wat je vraag?
Dan bevestig je hem positief, geeft passende aandacht en het hondje blijft in een vrolijke prettige stemming waaraan jij zelf vorm geeft.
Jullie zitten samen in de meewerkende kant van de communicatie.
Het tweede dat je moet weten (net zo kort door de bocht) is dat er ook eigenlijk maar twee hoofdrollen zijn: Een volger en een leider.
Jij bepaald immers of je gaat spelen, of er geknuffeld wordt, of er een eetbaar beloninkje komt of niet.
Kortom jij geeft leiding aan het proces tussen jou en de hond. Je straalt dan zelfvertrouwen uit. Jij overziet de situatie en kan inschatten wat er wel en niet kan. Je geeft veiligheid doordat je tijdig de grenzen aangeeft. Je hoeft niet boos te worden om grenzen aan te geven. Je kunt dit in alle rust en vriendelijkheid doen.
Het kost geen energie, maar het levert juist heel veel energie op. Voor jezelf en voor je hondje.
Dit is een situatie die zich hopelijk zo vaak mogelijk voordoet maar helaas is de werkelijkheid vaak wat weerbarstiger 😉
Wie benaderd wordt vanuit de tegenwerkende kant kan kiezen om ook vanuit deze donkere kant te reageren of juist vanuit de zonkant. Dán gebeuren en ‘wonderen”.
Gouden tip voor als je even niet aan die meewerkende kant zit?
Dan stap je ‘gewoon’ over naar de meewerkende kant. Dat klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook.
Stel je voor: je hondje stelt zich ontzettend aan. Gaat zitten blaffen, springt steeds weer daar op waar jij het niet hebben wilt. Je hebt dan de neiging om vanuit dit negatieve gedrag boos en steng te doen om alsnog prettig gedrag terug te krijgen.
Maar dat lukt dus amper.
Er wordt alleen maar meer uitgedaagd en de situatie escaleert. Omdat jij fysiek sterker bent win je door haar af te zonderen. Maar wat is er gewonnen? helemaal niks denk ik.
Want streng gedrag roept als snel iets rebels op.
Een escalatie vraagt heel veel energie. Je moet boos worden want de grenzen (die je dus zelf niet goed hebt bewaakt) zijn overschreden. Je bent geërgerd en misbruikt je fysieke sterkere positie om te winnen.
Jammer, want het kan ook uitermate energiezuinig. En het is zo onvoorstelbaar simpel dat je het wellicht niet zo snel zelf bedenkt. Je verandert namelijk ‘gewoon’ van positie. Probeer dat letterlijk te doen. Doe dat op een rustige manier. Praat langzaam en laag en geef en compleet ander commando. Eentje waarop je kunt belonen als ze het gedaan heeft.
Door letterlijk van positie te wisselen, je toon aan te passen en een andere vraag te stellen kom je weer in de samenwerking terecht. Blijven hangen in de situatie dus niet. We zijn zo geneigd dit laatste te doen… We zien het als verliezen als we de strijd niet helemaal uitspelen en winnen. Maar zoals we net al zeiden, wie op basis van macht wint, wint feitelijk helemaal niks.
Doen en VOELEN
Wil je er meer over weten? Stel hier onder je vraag. Ook als je geen puppy hebt natuurlijk 😉 Want het gaat over communicatie in het algemeen. Ik stip in dit blog alleen maar aan wat je feitelijk, fysiek gezien doet. Maar het belangrijkste is dat je voelt dat jij het vermogen hebt een situatie ten gunste te keren. Als je voelt dat je die kracht hebt dán hebt je beide pas echt gewonnen!
Ik schrijf dit in een notendop. We kunnen hier met elkaar wel een dag of meer over vol praten en oefenen.Dus als je het nog niet helemaal te pakken hebt, schroom dan zeker niet om te delen waar jij tegen aan loopt.
Want oefenen in communicatie is dus ook een Qigong-oefening. Je doet iets bewust, iets heel praktisch en aards en je VOELT hoe dan de energie gaat stromen. Als je dan met die stroom contact maakt dan kun je wonderen verrichten. Echt waar. De meest lastige situaties kun je vlot trekken. Echt, iedereen. Jij ook!!!
Stel je vragen, deel je ervaringen! Ik nodig je van harte uit om te reageren.