We hebben het altijd over het vrije speelveld waar we een nieuw systeem opbouwen met het idee achter de (web)winkel(s) van Jouw dagelijkse kost en De Streekboer.

Maar wat bedoelen we dan eigenlijk?

… “We stonden afgelopen week precies op het punt om de besturen op afstand te formeren. De volgende stap zou zijn dat we de denk- en doe-tank activeren om de campagnes te voeren zodat de winkel in Leeuwarden terug komt en die in Groningen kan ontstaan.

En wat blijkt?! Het gaat zoals gewoonlijk toch nog net iets anders! Want de mensen die de besturen gaan formeren ZIJN de denk- en doe-tank! Die zal nog wel aangevuld worden. Maar jeetje wat is er een boel mogelijk als je het samen aanpakt!

Want ook De Streekboer mengde zich in het geheel, die maken het nog veel gekker. Een winkel in Leeuwarden en Groningen? Zullen we niet gelijk voor veel meer afhaalpunten+ gaan in 2023?! …”


Het vrije speelveld, wat is dat?

We hebben het altijd over het vrije speelveld waar we een nieuw systeem opbouwen met het idee achter de (web)winkel(s) van Jouw dagelijkse kost en De Streekboer.

Hiervoor kende ik tot nu toe geen theoretisch kader, totdat er de workshop van Damaris Matthijsen was! Ze is van Economy Transformers. Aanrader voor wie ook werkt met nieuwe vormen om het verschil te maken.

In één dag legt ze je dit kader uit en dan zie je opeens hoe je in een haast nog ongerept speelveld kunt werken. Wij doen het dus gewoon. En dat kan ook omdat je er ook heel goed intuïtief kunt werken. Maar om het uit te leggen, en andere mee te nemen is uitleg wel fijn. 😇

Er zijn eigenlijk maar vier veldjes waarop we kunnen werken. Drie daarvan kennen we allemaal behoorlijk goed omdat ze tot nu toe vooral gebruikt worden.

♟ De ene is van de vrij markt economie, de markt bepaald en creëert behoefte en het individu volgt (uit vrijheid denkt ie, maar niets is minder waar natuurlijk 😉 ).
♟ De andere is van een systeem waarbij de staat bepaald. Het individu moet wel volgen, keuzes zijn beperkt.
♟ En de derde, kennen we het beste, is van een combi van die twee. Die hebben we hier zelf in ons land. Polderen is het ding wat we doen… Tja, wat zal ik verder zeggen… Niet het beste ding als je verandering wilt als je het mij vraagt…

En die vierde, die is dus nog vrij leeg en onbekend. Maar daar ligt de toekomst! Een leeg veld waar ruimte is, daar voel ik me sowieso het beste!

Donut

Daar kun je bijvoorbeeld ook de Donut economie op toepassen van Kate Raworth.

Voor de winkel telt bijvoorbeeld heel sterk dat zowel de ecologische grenzen van de buitenkant van de donut gerespecteerd worden als de sociale grenzen aan de binnenkant. Iedereen moet wel op eigen niveau mee kunnen doen aan de economie.

Binnen dit vierde, nu dus nog vrij lege speelveld, zijn onder meer onderstaande zaken volslagen normaal:

🍀 Coöperaties met uitgesloten aansprakelijkheid poppen op. Mensen organiseren zelf waaraan ze behoefte hebben (bijvoorbeeld tuinen, winkels, zorg, scholen.);
🍀 Crowdfunding met met rente in boodschappen in plaats van in geld;
🍀 Besturen op afstand met minder zeggenschap omdat er pioniers aan het werk zijn die buiten de kaders moeten werken omdat er anders niks veranderd;
🍀 Bedrijven die van zichzelf zijn en niet van aandeelhouders en daardoor niet voor idiote bedragen te koop zijn als de initiatiefnemers ooit stoppen;
🍀 Onderdelen van je bedrijf splits je rustig af en ‘geef’ je aan een ander bedrijf. Bijvoorbeeld arbeid onder zorg onderbrengen en kapitaal en grond en/of ruimte ten diensten van die arbeid stellen.

Het zijn allemaal radicaal andere vormen die nog veel meer uitleg nodig hebben dan ik nu geef. Ik doe het nu echt in een notendop. Stel gerust al je vragen!

Maatschappelijke impact

In de huidige economisch modellen passen de radicaal andere ideeën niet omdat ze de winstmaximalisatie van één bedrijf in de weg staan.

Op het vierde speelveld gaat het niet meer om winstmaximalisatie van één bedrijf het gaat over maatschappelijke impact voor het geheel. En om die te halen zijn er veel spelers nodig die allemaal gezonde winst maken die terugstromen in de organisaties die het werk doen.

Feest van herkenning

Het was daarom een feest van herkenning in de workshop bij Damaris. De coöperatie en de stichting, zonder dat ik de zes sleutels kende waarover de workshop ging, zijn helemaal passend bij die sleutels gecreëerd.

We stonden afgelopen week precies op het punt om de besturen op afstand te formeren. De volgende stap zou zijn dat we de denk- en doe-tank activeren om de campagnes te voeren zodat de winkel in Leeuwarden terug komt en die in Groningen kan ontstaan.

En wat blijkt?! Het gaat zoals gewoonlijk toch nog net iets anders! Want de mensen die de besturen gaan formeren ZIJN de denk- en doe-tank! Die zal nog wel aangevuld worden. Maar jeetje wat is er een boel mogelijk als je het samen aanpakt!

Want ook De Streekboer mengde zich in het geheel, die maken het nog veel gekker. Een winkel in Leeuwarden en Groningen? Zullen we niet gelijk voor veel meer afhaalpunten+ gaan in 2023?!

Oh, jongens, dus maak je borst maar nat. Op mijn eentje lukt het nooit maar met het collectief?! Whoep whoep!

Simpelweg campagne voeren voor Leeuwarden is dus niet eens toereikend omdat we de juiste invulling nog niet weten. We nemen tijd de komende weken om het plan verder uit te werken. Wat is het spannend hè?! Al leek het nog zo logisch om de vorige vorm min of meer één op één terug te laten komen, het lijkt steeds logischer dat er toch een net iets andere vormen ontstaan die haalbaarder en kansrijker zijn.

Met zoveel samenwerking en passie van mensen lukt het natuurlijk om eerlijk en gezond eten van boer naar elk bord te krijgen. Want dat zijn de twee ingrediënten die bij elkaar komen op dat vierde speelveld, individuele passie & samenwerking.

Doe je ook mee? Al weten we de vorm nog niet, die ontstaat organisch. Je kunt vrijwilliger worden en aangeven welke rol jij dan wilt vervullen. #campagneteam #uitvoering #verzinjeeigentaak