Zo hé! WOW!!! Monique, das een duur pastaatje!!!! Wat is daar dan zo bijzonder aan???
Andries is kind aan huis en neemt zoals gebruikelijk gelukkig geen blad voor de mond.
Hij is net student af en zit daardoor nog een beetje in de goedkoopste pasta-pesto-modus die je kunt verzinnen. Alles van een B-, of liever nog, C-merk is goed. Smaak en voedingswaarde totaal onbelangrijk als het maar veel voor weinig is.
Hij grinnikt lekker jongensachtig als hij toch besluit het pakje in zijn mandje te laten glijden. ‘Monique, vertel me alles en overtuig mij dat deze aankoop geen miskoop is. Zelfs al kan ik hier wel 7 pakken pasta elders voor halen.’
‘Ons eten in de supermarkten is feitelijk te goedkoop’ steek ik van wal. De kosten voor de milieueffecten worden er niet in doorgerekend. We hebben het er hier al veel vaker over gehad. ‘Bijvoorbeeld het gebruik van pesticide, of gewasbescherming zoals het zo quasi vriendelijk wordt genoemd, zorgt voor vervuiling van het oppervlaktewater. En dan mag jij dus één keer raden waarom jouw aanslag zo hoog is. Om dit, uit collectieve gelden, weer te reinigen. Die kosten zouden dus eigenlijk in het gangbare voedsel doorberekend moeten worden. Maar ja… Er zijn nogal veel belangen die gediend moeten worden in de keten van de massaproductie…’
‘En dan heb ik het nog niet gehad over de verwoestende werking voor de bodem door het zware landbouwmaterieel dat nodig is om die massa’s te telen die wij verorberen. En de gigantische afname van biodiversiteit in de afgelopen decennia door ons intensief en eenzijdig gebruik van land. Het ecosysteem is door de monoculturen, dat is dus heel veel van hetzelfde, echt enorm uit zijn evenwicht gehaald… Dat kan echt niet straffeloos…’
Als je al die kosten mee zou rekenen dan zou de goedkoopste pasta in de supermarkt die van deze duurzame, voedzame en bovendien heel erg smakelijke pasta al snel overstijgen. Koopje eigenlijk dus…dit pakje!!!!
Dus:
‘Als je gaat ervaren dat je veel minder van deze pasta gaat eten dan van die goedkope zit daar al je eerste winst.’
‘Niet alleen voor je beurs trouwens maar zeker ook voor je lichaam’, doceer ik verder aan Andries. ‘Want de hoeveelheden koolhydraten die de gemiddelde student naar binnen werkt is al niet mis’, grap ik met een vette knipoog naar hem. ‘Goedkope rijst, pasta’s, aardappelproducten en natuurlijk het bier dat toevallig in de aanbieding is, bevatten zoveel carbs dat je daar de rest van je leven wel mee toe zou kunnen. Maar je lichaam schreeuwt werkelijk om die andere voedingsstoffen die moeder aarde voor je tevoorschijn tovert maar die voor je studentenbeurs soms te duur lijken…’
‘Van deze pasta hoef je echt niet zo heel erg veel vanwege de hoge voedingswaarde. Vul hem lekker aan met een heerlijke groentesaus voor je vitamines en mineralen. Als je echt wilt misschien een klein beetje biologisch vlees maar iedereen weet dat dat zeker niet hoeft. Al helemaal niet bij deze zeer smaakvolle pasta. Die heeft gewoon helemaal niet zo heel erg veel anders nodig.’
Conclusie van Andries na ons gesprek (lees: mijn monoloog): ‘Ik ga hem testen en je hebt me echt wel overtuigd, maar eigenlijk had je dat allang maar ik vind het zo leuk als je zo op de barricade springt voor al die mooie initiatieven in jouw winkel! De passie spat niet alleen van jouw producten af maar ook van jouw skills om ze te verkopen. Ik hou er van.’
Andries is een pestkopje, dat wist ik al lang. Daarom zie ik hem ook zo graag in de winkel verschijnen. En toen hij de volgende dag zijn hoofd om de hoek van de deur stak, en riep dat hij niet verder kwam want-mondkap-vergeten, en meldde dat ik echt ff moest weten dat die pasta echt vet lekker was, nou toen was ik helemaal blij. Wat een vrolijk klantenbestand hebben wij toch!
Kom je hem ook zelf testen? Het is echt echt echt, meer dan de investering waard! Lees hier alles over wat de pasta zo bijzonder en duurzaam maakt: Gemaakt van Oesterzwammen gegroeid op koffiedik!