Tamara, zet haar tas neer. Met een big smile, want het is de trotse mede-eigenaar tas van Jouw Dagelijkse Kost. ‘Ik ben er zo blij mee joh, je hebt er echt bekijks mee. Ik vertel honderduit over wat jullie hier doen. Maar je moet me even op weg helpen want dat permacultuur, voedselbossen en biodynamische dinges, ik gooi de hele boel door elkaar vrees ik.’
En dat is niet zo heel gek hoor, er is een hele reeks aan termen die allemaal net even iets anders doen maar ergens ook veel overeenkomsten hebben. Wij hebben het inderdaad vaak over permacultuur enzo. Hahaha, en dan is vooral die enzo een boeiende toevoeging. 😉
Voeselbossen, Bio-boeren, Ledentuinen, biodynamische landbouw, en zo zal het rijtje nog veel langer kunnen worden.
Er zijn dus een boel verschillen maar ook overeenkomsten en die ga ik hier benoemen:
Het zijn allemaal manieren om met voedselzekerheid bezig te zijn op een manier die de natuur ondersteunt in plaats van uitput. Bodemherstel, biodiversiteit, gebruik van natuurlijke meststoffen en de inzet van de natuur zelf als gewasbescherming, door anders te beplanten bijvoorbeeld.
Alle boeren en tuinders die met één of meerdere van deze thema’s bezig zijn omarmen wij. Hoe meer hoe beter natuurlijk. Maar het huidige systeem zorgt ervoor dat je als boer of tuinder lang niet altijd zo snel als je zou willen, je kunt omvormen naar een toekomstbestendiger systeem. Dus iedereen die stappen zet in de richting van een betere toekomt verdient wat ons betreft een lintje.
Het gaat ons ook niet om of die ene vorm beter is dan de andere. Wij denken dat al deze vormen elkaar aanvullen. En de ene vorm past nu eenmaal beter bij de één dan bij de ander. Dus zo ontstaan er verschillen maar hebben vele tuinders en boeren hetzelfde doel: de aardbol ondersteunen, beter en voedzamer voedsel voortbrengen waarvan je minder nodig hebt dan je nu gewend bent.
In het huidige systeem zijn de verschillende soorten van voedselvoorzieningen uit elkaar gehaald. We hebben het al over de eitjes gehad. Eigenlijk een heel gek fenomeen als je het goed bekijkt. Dat een boer helemaal afhankelijk is van één soort dier in dit geval. Is daar dan iets mee dan lig je er ook gelijk uit. Denk aan de vogelgriep. En hoe meer bedrijven er zijn met veel van één soort (planten of dieren) hoe makkelijker er ziekten ontstaan. Dus het efficiënte landbouw- en veeteelt systeem is eigenlijk een gevaar voor zichzelf. Maar daar spuiten we dan weer gewasbescherming tegen of stoppen er antibiotica in om het weer terug in balans te brengen…
Maar van niks in de natuur is heel veel van één soort tegelijk op één plek aanwezig. Altijd zal de natuur dan weer evenwicht gaan creëren door variatie aan te brengen als er een soort gaat woekeren. Hierdoor wordt de natuur weer minder kwetsbaar. Hectares vol gewassen van één soort is dus heel erg onnatuurlijk, maar wel heel efficiënt als je winst moet maken om de bank terug te betalen. Wie gangbaar boert zegt dan dus logischerwijs: spuiten dan maar en als het moet preventief zelfs met medicatie behandelen… Een bedrijf dat torenhoge financiering heeft zal wel moeten… En dat zijn dan ook nog vaak bedrijven waar de landbouwsubsidies heen gaan… En de kleine tuinders en boeren uit onze voorkeursvormen van voedselvoorziening maar ploeteren… Het voelt zooo oneerlijk!
Maar gelukkig zijn er dus heel veel vormen die het anders aanvliegen en dit ondanks de moeilijkheden om het aan de man te krijgen (want tja, wel wat duurder dan de gemodificeerde varianten…). De ene boer doet dit, de andere dat. Die nieuwe manieren van landbouw zijn feitelijk oeroude principes en zelfs natuurwetten. Vee en planten haal je niet los van elkaar maar vermeng je juist zoals de natuur dat doet met elkaar. Plantaardig heeft een heel veel groter aandeel dan dierlijk, precies zoals je dat ziet in de natuur. En, en dat is heel leuk om te vertellen, er zijn ook boeren die veganistische boeren, die laten zien dat het ook zonder het gebruik van vee kan. Dat die vorm er is naast het minimaal gebruik van dieren is heel inspirerend en inzichtgevend van hoe het ook kan.
Wij gooien in de winkel ook oneerbiedig alle vormen op een hoop. Want het is een volledige studie om al die vormen te leren kennen. Wil je dingen heel precies weten? Vraag het ons, wij weten ook altijd wel weer aan wie we de details kunnen vragen. Maar dat er heel veel boeren en tuinders in Friesland zijn die ons laten zien hoe we een voedselzeker-systeem kunnen laten ontstaan, dat is een ding dat zeker is!
Kom dus gerust naar de winkel en vraag ons het hemd van het lijf! Dat doet Tamara ook en ze gaat steeds rijker naar huis zegt ze altijd. 😉