Als Sjoerd groente komt brengen dan krijg ik altijd college. Tenminste als ik er om vraag. Want hij denkt soms dat wat hij weet mainstream is.

Dit blog was eerder gepubliceerd in november 2020. Het ging over pompoenen van de Tuin van de Toekomst in Jorwerd. Dit jaar heeft de winkel een heleboel pompoenen gekregen van een hobby-tuinder (die ook volgens de biologische principes werkt).

We hebben ze gekregen omdat hij ziet wat voor ideële winkel we zijn. We bouwen aan een nieuw, eerlijk en gezond voedselsysteem. Dit is de manier van deze gulle gever om er aan bij te dragen.

Dus de helft van e opbrengst gaat naar de uitgestelde boodschappen en de andere helft gaat naar de winkel. Want ook die heeft en zetje nodig natuurlijk in deze lastigere tijden.


Als Sjoerd groente komt brengen dan krijg ik altijd college. Tenminste als ik er om vraag. Want hij denkt soms dat wat hij weet mainstream is en dat hij het dus niet hoeft te vertellen. Maar dat is het allerminst. Hij kijkt altijd een beetje verbaasd als ik weer eens omval van zijn kennis. Ik deel het hier graag met jullie.

En het kwam ook nu weer heel mooi uit want er stond iemand bij de pompoenen te kijken en ze zuchtte. ‘Ze zijn zo decoratief hè, Maar ik kom qua eten echt niet verder dan die oranje en dan weet ik er alleen soep en hooguit ook nog een ovenschotel mee te maken…’

En daarin is ze niet alleen. Wij Nederlanders zijn al niet heel creatief met eten. We prakken het liefst de hele boel tot een brei om die met vette jus naar binnen te werken. Zeker in de winter zijn de klassieke stamppotten erg populair.
Ik overdrijf nu natuurlijk wel een beetje want we hebben echt wel iets bijgeleerd in de afgelopen decennia. Maar toch, culinair als de Fransen en de Belgen zijn, zijn we nog steeds niet als we heel eerlijk zijn.
Want ik durf te wedden dat je er niet aan moet denken als je hoort dat je 7 dagen in de week pompoen moet eten in de winter! En toch is dat wat Sjoerd op dit moment wel eens doet in de (aankomende) wintermaanden. ‘En toch eten we elke dag iets heel anders als we zo’n pompoen week hebben’, zegt ie met de pret in de ogen. Want hij weet dat iedereen dan denkt: ‘Dan komt de pompoensoep me toch echt de oren uit’.
Maar zijn zus is dus heel handig in het verzinnen van uiteenlopende gerechten met pompoen. Van (uiteraard) de soep en de ovenschotel tot pannenkoek en pompoensaus die je ergens bij kunt doen. Maar er is nog veel meer te verzinnen. Kijk maar eens hier voor wat ideetjes.
Maar waarom is een pompoen nou zo’n goed verhaal? Dat komt omdat een pompoen een echte superfood is. En dat komt dan weer omdat het een rijke schakering heeft aan vitaminen, mineralen en sporenlementen. Zeker als je varieert in de diverse soorten pompoenen die er zijn.

En als je die oranje lekker vind? Nou dan durft Sjoerd te wedden dat je die licht groen/grijze nog heel veel lekkerder gaat vinden. Zeker 10 keer lekkerder! En dat ben ik met hem eens. Echt het proberen waard.

‘Maar’, en toen ging het college verder, ‘weet je wat er nog meer zo goed is aan het verhaal van de pompoen?’ En om eerlijk te zijn had ik toen geen idee wat ie zou gaan vertellen? ‘De pompoen kun je in gerechten eigenlijk overal op de plek zetten waar wij Nederlanders de aardappel ruimte geven. Maar om een aardappel te telen moet je de bodem omploegen, want die moet ín de grond groeien. In de moderne landbouw en voedselvoorziening probeer je zo min mogelijk aan de bodemstructuur te doen omdat zo het bodemleven gezonder blijft. Dus liever ploeg je helemaal nooit iets om. Een pompoen is dus veel handiger want die groeit óp de grond in plaats van ín de grond. De wortels van de pompoenplant maken de bodemstructuur ook nog eens lekker los en de bladeren kun je op de bodem laten composteren’.

Kortom: super goed voor het bodemleven en ook nog eens bomvol voedingstoffen. Goed voor mens en milieu dus om veel meer pompoen te gaan eten in plaats van altijd maar die saaie aardappels. 😉
We gaan deze prachtige grote (sommigen wel 8 kilo!) pompoenen binnenkort in stukken snijden want we denken dat je liever niet zo’n joekel koopt. Hoewel? Je weet nu hoeveel variatie je kunt aanbrengen. Dan kom je nog wel tekort voor je hele week menu! Dus een hele pompoen mag ook maar anders kom je een eerst een stuk halen!

Dus tot binnenkort dan maar voor zo’n stuk van dit gezondheidsbommetje dat ook nog eens goed is voor de aardbol waar we te gast op zijn.