Mevrouw de Vries was de draad kwijt zei ze... Haar man heeft te horen gekregen dat hij diabetes heeft.

Nu kunnen ze toch nog wel de taartjes zonder geraffineerde suiker nemen...???

Ik schud voorzichtig van nee, maar wil het ook gelijk wat nuanceren. Maar ze vraagt direct verschrikt: ‘En de Dumkes zonder suiker dan? Die zijn toch wel geschikt?

Niet zonder meer maar er zijn, vermoed ik, wel opties. Samen met de diabetisch verpleegkundige kun je vaak heel veel mogelijkheden leren kennen van wat wel kan in je dieet en hoe je je medicatie hierop afstemt.

Mevrouw de Vries is niet alleen in haar zoektocht. Het is ook zo verwarrend, zeker als je nog niet zo heel lang weet dat je diabetes hebt. Dan moet je nog wennen aan de inname van koolhydraten die je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Wat kan nu wel en wat kan niet?

In de supermarkt kun je  compleet in verwarring raken. Want alles lijkt wel super gezond als er suikervrij opstaat. Maar wees dus alert! Als er op staat dat er geen suiker inzit… wat zit er dan wél in?! In het geval van snoepjes, koekjes en gebak weet je zeker dat er iets anders inzit dat de boel zoet maakt. En heel vaak kom je dan, als je op het etiket de koolhydraten optelt, helemaal niet lager uit!

Je moet dus echt op je hoede zijn, want voor je het weet is het allemaal nog erger dan de bekende roze koek waarvan je wéét dat hij bomvol suiker zit…

Echt, de industrie verzint wat om onze verpeste smaakpapillen ‘zoet-zoeter-zoetst’ te laten ervaren en door slimme kreten op de verpakking jou ook nog eens te laten denken dat je gezond bezig bent.

Hoe blijf jij door de bomen het bos zien?

Door een paar dingen goed op een rijtje te zetten:

  • Het eerst punt is, dat er nog nooit iemand een snoepje, koekje of gebakje heeft gegeten omdat die zin had om gezond te eten…
  • Maar we eten wel af en toe een zoete traktatie om van te genieten. Daar worden we gelukkig van en door gelukkig te zijn ondersteunen we natuurlijk onze mentale gezondheid!
  • Dus af en toe iets lekkers om van te genieten kan zeker geen kwaad! Maar realiseer je dus dat zoetvervangers in zogenaamde suikervrije koekjes bij elkaar opgeteld vaak net zoveel koolhydraten hebben als de traditionele koekjes met geraffineerde suikers. Dus als diabeet is het niet zo dat je zonder nadenken suikervrije koekjes kunt eten. Daar moet je vooral met je arts en verpleegkundige over praten. Zij kunnen samen met jou het voor jou beste dieet uitknobbelen.
  • Tenslotte is het goed om te weten dat geraffineerde suiker echt alleen maar zoet is. Die suiker is industrieel ontdaan van alle ondersteunende stoffen die bijvoorbeeld wel in een complete dadel zitten of in rauwe (niet verwarmd dus en van een echte imker) honing zitten. Dáárom is het slimmer om snoep, koek en gebak te zoeten met onbewerkte natuurlijk zoetmakers.

En laten wij nou toevallig in de straat binnenkort een prachtige patisserie krijgen die op deze manier werkt!

En in samenhang met de medische adviezen, zodat je weet hoe je je medicatie en/of insuline-eenheden moet aanpassen, kun je ook als diabeet af en toe verantwoord genieten van iets zoets.

Af en toe… net zoals iedereen het ‘slechts’ af en toe zou moeten doen. Dan genieten we er ook nog eens het allermeest van.

Kom je binnenkort bij ons in de straat genieten van verantwoord zoet?