Oktober is de maand waarin geitenhouders wereldwijd bokjesvlees promoten.
Dus Geitenhouderij ter Veen doet dat ook!

Oktober is de maand waarin geitenhouders wereldwijd bokjesvlees promoten.
Dus Geitenhouderij ter Veen doet dat ook!

Toevallig waren wij bij Egbert en Karolien op bezoek afgelopen week. Heel leerzaam en interessant. Het filmpje volgt!

Aankomende (B)oktober houden ze een boktober voorverkoop. En wij willen ze daarbij helpen. En jou dus ook want er komt steeds meer vraag naar bokjesvlees. Want er komt ook steeds meer vraag naar geitenzuivel. En dan zijn bokjes een logisch gevolg 😉

De voorverkoopactie:

Ze bieden Geitenvlees dan wel bokjesvlees aan in pakketten van 3, 5 of 10 kg.
Met als extra een burgerpakket of worstenpakket.

Doen jullie mee?

Deze bestelformulieren liggen in de winkel. Lever het formulier weer in of mail ons je bestelling door.

De pakketten zijn in (B)oktober en november te bestellen en worden in de maanden november t/m februari uitgeleverd.

Het verhaal achter de actie:

Melk kan niet zonder vleesproductie bestaan: een zoogdier moet eerst jongen krijgen voordat het melk produceert. En ongeveer de helft van de jonge dieren zijn bokjes. Zo gaat dat in de natuur. Geitenhouderij ter Veen kiest er voor er om zowel de zuivel als het vlees in de korte keten af te zetten met oog voor dier, mens en natuur.

Egbert en Karolien zorgen voor hun vee vanuit een zo natuurlijk mogelijk perspectief:
De geiten en bokjes blijven na de geboorte bijvoorbeeld ca. 12 weken bij hun moeder. Daarna, afhankelijk van het seizoen, mogen ze de weide in of komen ze in groepshokken in de stal. De dieren krijgen minder krachtvoer dan gemiddeld hierdoor groeien ze wat langzamer maar word het vlees ook smaakvoller.

Doordat de lammeren (Een lammetje kan dus ook een geitje zijn. Veel mensen denken bij een lammetje gelijk aan een schaap. Dat hoeft dus niet zo te zijn.) bij hun moeder blijven hebben we wel minder opbrengsten uit de zuivel en kaas.

In de normale geitenhouderij gaan lammetjes naar de drie wettelijke dagen weg bij de moeder en krijgen ze kunstmelk… Daarom kan de prijs zo laag blijven… Maar dit is niet meer wat wij willen toch?

Gelukkig vinden inderdaad veel consumenten het belangrijk dat jongvee bij de moeder blijft en begrijpen ze de hogere prijs die hierdoor ontstaat. Want er is hierdoor minder voor de consument over, maar de kosten voor de boer zijn wel gelijk aan die van een boer die de lammetjes eerder weghaalt.

Omdat er dus minder zuivel en dus minder opbrengst is en de prijs van de zuivel niet oneindig hoger kan worden is het belangrijk voor een bedrijf dat dat zo doet dat ook het vlees van de bokjes tegen een eerlijke prijs word afgezet.

Achtergrondinformatie over het vlees:

De bokjes zijn geboren in de periode van maart t/m juli.
Het vlees hiervan is mals en mild van smaak. Wees gerust dus: de smaak is nog niet sterk dus zoals van overjarige bokken.

Geitenvlees (de dames dus) is krachtiger en kruidiger van smaak doordat het vaak wat oudere dieren zijn die veel beweging hebben gehad. Het vlees is vaak wat vetter en komt van de dieren die uitgeselecteerd worden op basis van o.a. melkproductie en vruchtbaarheid. Vaak laten ze deze dieren rustig groeien in conditie zodat er een goede kwaliteit vlees van komt.

Daarnaast is dit vlees een echt Gronings product:
Het bedrijf zit aan de rand van de Stad Groningen en de jonge bokjes lopen zomers op het suikerterrein als natuurlijke begrazers. Ook de Slachterij waarmee ze werken zit in de stad:
Kroon vlees staat bekend om zijn goede manier van werken en omgang met vee tot en met het laatste moment. Vervolgens word het vlees verwerkt door vakslagers uit de regio.

Onze droge worsten en bokkenburgers worden wel gemaakt van overjarige bokken en zijn eigenwijs gekruid.