Mijn collega Petra vroeg nog wat verder door:

Vraagje nog, de lavendel en rozemarijn zit daar nog palmolie in? Wat was de reden dat in deze twee dit niet vervangen kon worden door kokosolie zoals in de pure?

Het antwoord van Reinier:

Hoi Petra, een terecht vraag. En één waar ik heb eenvoudig antwoord op heb.
De basis is wat ik van mijn oom, hoogleraar tropische landbouw mij hierover vertelde: palmolie is een erg duurzame plant. Het heeft geen verzorging, mest of pesticiden nodig. En heeft 40-50 jaar noten. In principe kan palmolie altijd eco zijn.

Dan het lastige deel: als er bos voor wordt gekapt is dat erg ongewenst. Probleem is om te weten of dat gedaan is, en wanneer. Daarnaast wordt er pesticiden gebruikt om de plantage vrij van onkruid te houden.

Wat ik weet: onze palmolie heeft een ecocert certificaat. En een rspo certificaat. De fabrikant bij monde van de importeur geeft daarnaast aan dat de olie afkomstig is van “oude” palmolie palmolie plantages uit west- Afrika. Waar dus niet voor gekapt is.

Ik ben het trouwens eens met organisaties die zeggen dat de certificaten te weinig zeggen.
De terechte zorgen die er zijn ten aanzien palmolie zijn er m.i. net zo voor: koffie, thee, cacao, (riet)suiker, soja avocado etcetera. (O ja: en wasnoten).

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Het is een, vind ik, lastig onderwerp.

Ps onze puur wasmiddel is gemaakt van 100% Marseille zeep.
De lavendel en rozemarijn ook, maar gemaakt van een wisselende samenstelling aan oliën (meestal kokos en palmolie).

Mocht je nog meer willen weten: je weet me te vinden

Hartelijke groet
Reinier