Alle aandacht voor het winterse recept van mama’s hutspot, ook wel peen en uien stamp genoemd. Een gerecht dat zo ‘beroemd’ is dat het zelfs een eigen Wikipedia-pagina heeft en al maar liefst 5 eeuwen wordt gegeten!

‘Hierbij het recept zoals mijn mama het altijd maakte. Bij de eerste hap waan ik me al weer aan de keukentafel bij mama thuis, die de grote grijs gevlekte emaille-pan tilt…’

Recept van Henk Zuidema – Waldfarming

 

Bereidingswijze

Maak de winterwortelen schoon, pel de Berlikumer uien en snijd ze in ringen en schil aardappelen.

Bereiding

Doe de ingrediënten in de pan (aardappelen, winterwortel en de Berlikumer ui) zet allen in een laagje water van ongeveer 0,8 liter en laat dit ongeveer 30 minuten koken.
Ondertussen de spekjes in de koekenpan bakken, boter toevoegen hoeft niet spek is als het warm wordt vet genoeg, mooi uitbakken, gas op laag zodat het niet verbrand.

Als de winterwortel gaar is (dan is de aardappel dit ook wel; ze hebben dezelfde kooktijd) giet u het water af. Met de ouderwetse stamper alles stampen en mengen (mag natuurlijk met de staafmixer, maar eerlijk is eerlijk… wij vinden de structuur van de stamp lekker als er gestamp is). Eventueel kan er ook nog een scheutje melk door, om het geheel smeuïg te krijgen. Tot slot nog zout en peper naar smaak toevoegen.

Dan zou ik zeggen: ‘Niets meer aan doen en lekker ite! (‘Lekker eten’, op zijn Fries).

Meer recepten en informatie: www.waldfarming.nl

 

Aanvullende informatie over de ingrediënten.

Berlikumer siepel

Het ras heeft zijn oorsprong in Berlikum. Daar werd het, vermengd met rapen, ‘Berltsumer spek’ genoemd. Typisch is de geelbruine schil. Af en toe zit er een rode tussen. Wordt deze ui doorgesneden dan komen we rode lijntjes tegen.
De Berlikumer uien met een afwijkende rode kleur waren in de handel niet gewenst. Reden waarom het ras verdrongen werd door de Rijnsburger Ui.
De ui wordt in april in rijen gezaaid, de oogsttijd is september/oktober. De plant vormt pas in het tweede jaar zaad. De ui dient als toegift bij aardappelen en hoort bij soep of stamppot. Tevens geschikt voor roerbakken en hache.

Landgewas
Dit houdt in dat alle voorkomende maten in de verpakkingen voor kunnen komen, wij sorteren niet.

Stutten van de ui
Oftewel in goed Nederlands het knippen van de ui, het loof van de ui wordt bij ons handmatig gedaan. hierdoor blijft de ui sterker en wordt het niet ingescheurd. dit in tegenstelling tot het machinale verwerken van de ui.

Voedingswaarde rauwe uien per 100 gram:
Energie 36kcal, 151KJ, Eiwit 1,2 gram, Koolhydraten 6,1 gram, Suikers 6,1 gram
Vet verzadigt 0,2 gram, Vezels 2,5 gram, Vitamine B1 0,03 mg, Vitamine B2 0,03 mg Vitamine B6 0,13Vitamine B11 10 µg , Vitamine C 6,5 mg, Natrium 9 mg Kalium 175 mg, Calcium 30 mg, Fosfor 42 mg, IJzer 0,5 mg Magnesium 10 mg, Koper 0,08 mg, Zink 40,8mg, bron: voedingswaardetabel.nl

Laura, Biologische Aardappel

Deze BIOLOGISCH geteelde aardappel. is een smaakvolle aardappel met een rode schil, vastkokend op het bord met een eigen fijne smaak. Ook wel de rode koningin genoemd Dit ras aardappel ras groeit langzaam waardoor hij zijn eigen smaak ontwikkeld. Deze smakelijke aardappel heeft gekookt een diep gele kleur en kan gebruikt worden voor koken, salades en voor de Frites zeer geschikt
Eigen ervaring van Waldfarming met de Laura: Stevige aardappel moet iets langer koken dan gemiddeld, maar zeer fijne smaak, gepoft zeer geschikt. Opgebakken met schil een topper.

Bij onze Oosterburen is de Laura in 2014 uitgeroepen tot de lekkerste aardappel van het jaar.
In de Duitse deelstaat Thüringen is het aardappelras ‘Laura’ in 2014 uitgeroepen tot de aardappel van het jaar. Meer dan 1.000 proefpersonen hebben dit roodschillige aardappelras als beste beoordeeld, zegt Dietmar Barthel van het ‘Erzeugnisverband Thüringer Qualitätskartoffeln’. Het vastkokende ras overtuigde met haar smaak, maar neemt in de supermarkten een niche in vanwege haar rode schil. Aan het uitroepen van de aardappel van het jaar ging een uitgebreide proeverij vooraf in o.a. supermarkten in Thüringen en op de landbouwbeurs ‘Grüne Tage’ in Erfurt. (bron agf.nl

Berlikumer Winterwortel.

Kwalitatief is de Berlikumer Wortel, vergeleken met andere winterwortel rassen, de zachtste en de zoetste.
De wortel wordt gebruikt in voorgerechten en gecombineerd met uien in hutspot. Een andere toepassing is wortelsoep of een combinatie met dorperwten en peulen. Rauw gegeten wortelen bevatten caroteen.
Winterwortel ‘Berlikumer’ is een fijne maar wat zachte winterwortel. De smaak is beter dan van veel andere rassen, maar door de wat grotere zachtheid is de wortel minder lang te bewaren tijdens de winter.