Koolraap is zoet én gezond door de uitstekende voedingswaarde. Het bevat bijzonder weinig calorieën – zelfs voor een groente – maar zit toch vol met een aantal belangrijke vitamines en mineralen.

Koolraap (inspiratie van groenegroente.nl)

Koolraap kun je zowel rauw als gekookt eten. Rauw heeft de smaak iets aarde-achtigs; het heeft wel wat weg van die van wortel, maar dan zonder zoetige noten. Het is fris, sappig knapperig en net een tikje pittig of eigenlijk bitter.

Gekookt is het een ander verhaal. Dan is koolraap echt vrij zoetig, rijk van smaak, wellicht nog het beste te vergelijken met een zoete aardappel maar zonder de zetmeelrijke textuur; meer gewoon heel mooi zacht.

Schoonmaken, schillen en snijden

Het is het handigste om deze groente eerst te schillen voordat je ‘m verder verwerkt. Snijd daartoe eerst het verhoute gedeelte van de bovenkant plat af en haal ook een schijfje van het kontje af, zodat de knol recht op je snijplank blijft staan. Verwijder dan de schil. Dat kan met een mes of zelfs met een stevig model dunschiller. Als je een mes gebruikt, zorg dan dat je het voorzichtig doet, bijvoorbeeld door telkens een klein beetje af te snijden. Zet niet teveel kracht, want uitschieten is anders zo gebeurd. Let op: vaak zit er nog een vezelig laagje direct onder de schil. Dat is eigenlijk oneetbaar. Schil dat ook weg, tot je bij het sappige vruchtvlees komt.

Tip: als je merkt dat het zo toch erg lastig gaat, kun je de koolraap beter eerst in plakken snijden en daar de schil vanaf snijden. Het is wat minder handig, maar succes is gegarandeerd.

Spoel daarna de knol even af onder de kraan. Je kunt ze daarna bijvoorbeeld in de vorm van frietjes snijden.

Koolraap koken
Koolraap moet je in weinig water met een snufje zout koken. Reken op een kooktijd van 12-15 minuten bij redelijk klein gesneden stukjes en 15-20 minuten als ze wat groter zijn. Als je ze op een vork kunt prikken zijn ze goed. Beetgaar is namelijk de beste garing. (Tenzij je er puree van wilt maken; laat het dan nog enkele minuten pruttelen.)

Gekookte koolraap is heerlijk met kaassaus, eventueel gecombineerd met wat stukjes ham. Simpel maar doeltreffend, en uitstekend te serveren als bijgerecht bij een stukje vlees.

Bakken of stoven
Koolraap kun je voor wat extra smaak bakken of wokken, maar om het gaar te krijgen moet je het daarna altijd ook nog even stoven. Snijd koolraap hiervoor in blokjes. Bak of wok het eerst drie tot vijf minuten op hoog vuur totdat die wat kleur hebben. Voeg dan wat water of bouillon toe en laat de groente met de deksel op de pan in vijf tot tien minuten gaar worden.

Koolraap in de oven bereiden
Je kunt deze groente prima in de oven bereiden. Een aardig voorbeeld is roosteren, of je kunt er een ovenschotel van maken.

Koolraap frituren
Voorgesneden koolraap wordt vaak in frietjes gesneden. Dat kun je natuurlijk ook zelf doen. Zo gesneden koolraap nodigt natuurlijk uit om er eens echt friet van te maken, en dat blijkt prima te kunnen! Zorg dat je de frietjes goed afdept voor je ze in de frituur doet en bak ze af op een olietemperatuur van 180 graden. Zo zijn ze binnen enkele minuten frituren goudbruin en knapperig. En misschien nog wel het aardigste is dat koolraapfriet uitstekend gaat met wat zout en mayonaise.

Koolraap rauw eten
Rauw is deze groente qua smaak niet op z’n best, maar je kunt het ter variatie prima eens proberen. Voeg ze bijvoorbeeld eens toe aan een gevulde salade, geschaafd of in plakjes geschild met een dunschiller.

Tips en variaties
Koolraap slinkt eigenlijk niet bij het bereiden. Reken daarom op ongeveer 250 tot 300 gram gesneden koolraap per persoon voor een hoofdgerecht; voor een voor- of bijgerecht de helft.
Je hebt weinig afval van een ongesneden koolraap. Een exemplaar van 1 kilo levert zo 750 gram gesneden en geschilde koolraap op.
Koolraap laat zich uitstekend bewaren. Een gaaf, onbeschadigd exemplaar blijft enkele weken tot wel een maand goed op een koele, donkere plaats. Als je er al een stukje vanaf hebt gesneden kun je een rauwe knolraap met wat folie afgedekt nog enkele dagen in de groentelade van de koelkast bewaren.
Wil je voor langere periodes koolraap bewaren, dan kun je koolraap invriezen. Eerst in frietjes of blokjes snijden. Dan kort blancheren (3-4 minuten) in water met een snufje zout. Hierna kun je de koolraap invriezen. Zo blijft het tot zes maanden goed in de vriezer. Als je het gaat uitvriezen niet eerst laten ontdooien, maar meteen van de vriezer in de hete pan, anders krijg je een erg slap resultaat (hoewel de smaak er niet noemenswaardig onder lijdt).